Ρωσία Κίνα χωρίς το δολάριο: Ενισχύουν τους διακανονισμούς με τα εθνικά τους νομίσματα

Απο-δολαριοποίηση στις μεταξύ τους σχέχεις: Η Ρωσία και η Κίνα ενισχύουν τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα φέτος στο 25 τοις εκατό έναντι ενός μέτριου ποσοστού δύο τοις εκατό που καταγράφηκε πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ.

«Το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα αυξάνεται σταθερά. Έφτασε περίπου στο 25% τους εννέα μήνες από την αρχή του έτους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόοδο », δήλωσε ο πρέσβης, αναφέροντας τους Κινέζους εταίρους.

Σύμφωνα με τον Ντενίσοφ, η ίδια η διαδικασία μετατροπής του αμοιβαίου εμπορίου σε εθνικά νομίσματα είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά απολύτως απαραίτητη υπό τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες.

Ο πρέσβης τόνισε ότι τα δύο έθνη αναγκάζονται να στραφούν σε ρούβλι και γιουάν λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκείται στους εμπορικούς εταίρους.

«Η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι μοναδικές από αυτή την άποψη, ένα ευρύ φάσμα εθνών πρέπει να χωρίσει με το δολάριο ΗΠΑ, καθώς δεν είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, αλλά μοχλοί επιρροής», πρόσθεσε ο Ντενίσοφ.

Τα μέρη υπέγραψαν μια διακυβερνητική συμφωνία για μετάβαση σε εθνικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο στις αρχές του 2019. Τότε, η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν να ενισχύσουν τους διακανονισμούς μεταξύ νομισμάτων έως και 50 τοις εκατό. Νωρίτερα φέτος, η Ένωση Υπερπόντιας Ανάπτυξης της Κίνας ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2019.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έλαβαν σημαντικά μέτρα για την εξάλειψη των εμποδίων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ταχέως αναπτυσσόμενη συνεργασία. Τα δύο έθνη ανακοίνωσαν επίσης τον φιλόδοξο στόχο του διπλασιασμού του όγκου των συναλλαγών στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

rt.com

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.