Ανασχηματισμός: Στροφή προς τα ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα τσεκούρια (Βίντεο)

 

 

Χωρίς αλλαγές παραμένει η βασική δομή της κυβέρνησης, μετά και τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες, όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για λειτουργικό και όχι σαρωτικό ανασχηματισμό που γίνεται με την έλευση της νέας χρονιάς με στόχο κυρίως τα παραγωγικά υπουργεία. Στους μεγάλους «χαμένους» του ανασχηματισμού συγκαταλέγονται ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχωρεί από το υπουργείο Εργασίας και αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης, μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μένει εκτός του κυβερνητικού σχήματος.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μεταφορών . Η Νίκη Κεραμέως παρέμεινε στη θέση της στο υπουργείο Παιδείας, όπου πλέον υφυπουργοί ορίστηκαν η Ζέττα Μακρή και ο Άγγελος Συρίγος. Η Σοφία Ζαχαράκη μετακινείται, ως υφυπουργός, στο υπουργείο Τουρισμού, με τον Χάρη Θεοχάρη να παραμένει υπουργός, κάτι που από πολλούς θεωρήθηκε έκπληξη καθώς τα σενάρια τον ήθελαν να μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αλλάζει χαρτοφυλάκιο και μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, που αποκτά ακόμη μια υφυπουργό αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Πρόκειται για τη Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναβαθμίζεται από τη θέση Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Αναβάθμιση είχαμε και για τον Βασίλη Κοντοζαμάνη που από υφυπουργός Υγείας γίνεται αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για τον Κώστα Σκρέκα που είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) . Νέο πρόσωπο επίσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γιώργος Αμυράς, που ορίστηκε υφυπουργός Αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέμειναν τόσο η Λίνα Μενδώνη όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού το οποίο αναλαμβάνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο Κώστας Τσιάρας τελικά παρέμεινε υπουργός Δικαιοσύνης, έχοντας πλέον υφυπουργό τον Γιώργο Κώτσηρα, βουλευτής Δυτικής Αττικής.

Ο Μάκης Βορίδης μετακινείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Χρήστο Ταραντίλη. Νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, στη θέση του Θεόδωρου Καράογλου που μένει εκτός κυβέρνησης, ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ούτε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άλλαξε η βασική δομή, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γιώργο Γεωργαντά να παραμένουν στα πόστα τους. Ο τεχνοκράτης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αποχωρεί, και ως νέος υφυπουργός αρμόδιος πλέον για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο τοποθετήθηκε ο βουλευτής Άρτα Γιώργος Στύλιος. Αμετακίνητος, όπως αναμενόταν, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, με τον Κώστα Κατσαβάδο, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα τις τελευταίες ημέρες, να αναλαμβάνει υφυπουργός.

Στην κυβέρνηση και μάλιστα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνει ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός. Δεύτερο νέο πρόσωπο στο υπουργείο, ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής Φθιώτιδας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η παραμονή του Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη η Σοφία Βούλτεψη.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του Μαξίμου, η ομάδα του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου δεν «έσπασε», ωστόσο υπάρχει μια προσθήκη, αυτή του Θοδωρή Λιβάνιου. Ο κ. Λιβάνιος μετακομίζει από το υπουργείο Εσωτερικών στο Μαξίμου, ως νέος υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας.

Τα νέα πρόσωπα

Συμπερασματικά, 11 «γαλάζιοι» βουλευτές μπαίνουν στην κυβέρνηση: Χρήστος Ταραντίλης, Ζέττα Μακρή, Γιώργος Αμυράς, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Άγγελος Συρίγος, Σπήλιος Λιβανός, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Κώτσηρας. Επίσης, μόνο δύο είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί – Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Μαρία Συραγγέλα – που μπαίνουν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, κι αυτό δείχνει μια στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη βάση της ΝΔ, σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης που είχε αποφασίσει τον Ιούλιο του 2019.

Η σύνθεση της κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί)

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Αναπληρωτής υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Υφυπουργός: Γεώργιος Ζαββός

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης 

Υφυπουργός: Ιωάννης Τσακίρης

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης 

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης 

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Βλάσης 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Ελευθέριος Οικονόμου 

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή 

Υφυπουργός: Άγγελος Συρίγος 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός: Παναγιώτης Τσακλόγλου 

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου 

Υφυπουργός: Μαρία Συρεγγέλα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας 

Αναπληρωτής υπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης 

Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Κώστα Σκρέκας

Υφυπουργός: Γιώργος Αμυράς

Υφυπουργός: Νίκςο Ταγαράς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη 

Υφυπουργός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υπουργός: Κώστας Τσιάρας 

Υφυπουργός: Γιώργος Κότσιρας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός: Στέλιος Πέτσας 

Υφυπουργός: Σταύρος Καλαφάτης 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης 

Υφυπουργός: Γιώργος Γεωργαντάς 

Υφυπουργός: Γιώργος Στήλιος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Υπουργός: Κωνσταντίνος Καραμανλής 

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης 

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Υπουργός: Σπήλιος Λιβανός

Υφυπουργός: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης 

Υφυπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Υπουργός: Παναγιώτης Μηταράκης 

Αναπληρώτρια υπουργός: Σοφία Βούλτεψη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Γιώργος Γεραπετρίτης 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θοδωρής Λιβάνιος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Άκης Σκέρτσος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Χρήστος Ταραντίλης

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.