Γρηγόρης Πεπόνης
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά. Η φήμη του σκληρού εισαγγελέα τον συνόδευε σε όλη τη σταδιοδρομία του, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στη σύντομη θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα με τις αλλεπάλληλες διώξεις, συλλήψεις μεγαλοοφειλετών, παραγγελίες ποινικών και προκαταρκτικών εξετάσεων.
Υπήρξε αμείλικτος στα «φακελάκια», ενώ δεν δίστασε να ασκήσει δίωξη σε στενό συνεργάτη του που αναμείχθηκε σε «θάψιμο» δικογραφιών. Ένας άνθρωπος που σύμφωνα με τους συνεργάτες του, σύμφωνα με το Έθνος, «δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή συνεννόηση ή υπόδειξη», ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προεξοφλούσαν ότι κάποια στιγμή θα έρθει σε σύγκρουση και «θα τα βροντήξει».
Ο Γρηγόρης Πεπόνης γεννήθηκε το 1952. Στο δικαστικό σώμα μπήκε στις 3-9-83 και στις 22-2-05 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών, βαθμό που διατηρεί και σήμερα.
Από το ξεκίνημα της θητείας του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας ο 59χρονος σήμερα εισαγγελέας άσκησε σωρεία διώξεων κατά «επωνύμων» και οικονομικών παραγόντων της πόλης, εξαναγκάζοντάς τους έτσι να καταβάλουν σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία, αφού τους κυνήγησε για εικονικά τιμολόγια και για δωροδοκίες, ύστερα από προσχεδιασμένες επιχειρήσεις με χαρτονομίσματα «σημαδεμένα» από την Ασφάλεια.
Κυνήγησε με πάθος τα «φακελάκια», συνέβαλε στην εξάρθρωση κυκλώματος ανέγερση αυθαιρέτων ενώ αργότερα στην Εισαγγελία Πειραιά ως προϊστάμενος κίνησε διώξεις για ναυάγια (σε σκέλη της υπόθεσης του «Σάμινα Εξπρές») και τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Δίωξη άσκησε και για τις ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν στηρίξει την αίτηση της τ. ανακρίτριας του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια για αποφυλάκιση και οι οποίες τη βοήθησαν να βγει για κάποιο διάστημα από τη φυλακή.
Το 2007 ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση, μαζί με τον εισαγγελέα Α. Λιόγα, για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και σε σύντομο διάστημα πρότεινε την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ποινική ευθύνη υπουργών. Ομως η πρότασή του «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις του τότε εισαγγελέα Γιώργου Σανιδά, που έκρινε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούσαν να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη κυβερνητικών στελεχών, κάτι που στενοχώρησε ιδιαίτερα τον Γρηγόρη Πεπόνη προκαλώντας την έντονη δυσφορία του.
Λίγους μήνες μετά, υπέβαλε αίτηση εθελουσίας εξόδου από το Σώμα αλλά από τον Αρειο Πάγο άφησαν ευθέως ανοικτό να φανεί ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημά του, γιατί η εθελουσία έξοδος προβλέφθηκε για όσους εμφανίζουν προβλήματα υγείας, καθυστερήσεων και υπηρεσιακής ανεπάρκειας .
Στις 9 Μαΐου του 2011 ήρθε η αναγνώριση με την επιλογή του από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το «πόστο» του οικονομικού εισαγγελέα, που θεσπίστηκε με νόμο του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σπύρος Μουζακίτης
Ο Σπύρος Μουζακίτης θεωρείται άνθρωπος «ίδιας κοπής» με τον Γρηγόρη Πεπόνη. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ξεκίνησε την καριέρα του στο δικαστικό σώμα στις 3-9-83, όπως και ο Γρηγόρης Πεπόνης και την επόμενη χρονιά με μετάταξη πέρασε στον εισαγγελικό κλάδο ενώ στις 31 Μαϊου του 2005 προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών.
Διενέργησε πολλές έρευνες και ασχολήθηκε με σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Δικό του πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα οδήγησε τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των αθλητών Κατερίνας Θάνου και Κώστα Κεντέρη, του προπονητή τους Χρήστου Τσέκου αλλά και ιατρών του νοσοκομείου ΚΑΤ, σχετικά με το περιβόητο τροχαίο ατύχημα το καλοκαίρι του 2004, τις παραμονές της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας
Πριν από μερικούς μήνες, σε δικό του εισαγγελικό πόρισμα (ύστερα από σχετική προκαταρκτική εξέταση) στηρίχθηκαν οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για την κατάληψη του πανεπιστημίου από μετανάστες ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά του εισαγγελικού κλάδου, θητεύοντας ως γενικός γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Αποχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης- Μουζακίτης
13 Μάιος 2013
Οι δύο επιτυχημένοι εισαγγελείς που διερεύνησαν με εντιμότητα τα μεγάλα σκάνδαλα αποχωρούν επικαλούμενοι επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους από τον εισαγγελέα Διαφθοράς…
Παρέδωσαν όλες τις δικογραφίες που χειρίζονταν και ζήτησαν να μην ανανεωθεί η θητεία τους ως αρμόδιοι για το οικονομικό έγκλημα, οι εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.
Οι δύο εισαγγελείς διαβίβασαν από τις 2 Μαΐου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όλους τους φακέλους που χειρίζονταν, θεωρώντας ότι οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται και ταυτίζονται πλήρως με αυτές του εισαγγελέα Διαφθοράς, θέση που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με νόμο και ανέλαβε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.
Επιπλέον, οι εισαγγελείς, με έγγραφό τους, απάντησαν στο ερώτημα που είχε υποβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν ως οικονομικοί εισαγγελείς.
Στην επιστολή τους προς τον κ. Μαρκογιαννάκη -και ενώ είχαν ενημερώσει τον επικεφαλής του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή- οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζονται πως επιστρέφουν όλες τις ανοικτές δικογραφίες, γιατί ο νέος νόμος που θεσπίζει το θεσμό του εισαγγελέα Διαφθοράς «δεν εξαιρεί τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους».
Ανάμεσα στις δικογραφίες που διαβίβασαν στην Εισαγγελία Εφετών είναι και αυτές που αφορούν στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (όδευε προς περάτωση σύντομα), τα CDS και άλλες.
Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν υποβάλλει παραιτήσεις από τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, προκαλώντας έρευνα του Αρείου Πάγου για όσα κατήγγειλαν.
Τότε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τη θητεία τους.
Δήμητρα Κοκοτίνη
Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας
Διορίστηκε:
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
- Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997
- Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001
- Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010
- Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
Ειρήνη Καλού
Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
- Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997
- Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000
- Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009
- Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014
Πόπη Παπανδρέου:
Η εισαγγελέας που τα έβαλε με τη διαφθορά: Το θρίλερ που έχει εκτυλιχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και δη με την ποινική μεταχείριση του κ. Δημήτρη Κοντομηνά,
«Το γυναικείο δίδυμο είναι στο στόχαστρο, καθώς οι παρεμβάσεις τους μπορεί να είναι καθοριστικές για τα δημόσια πράγματα, γίνονται ρυθμιστές εξελίξεων» τονίζουν νομικοί κύκλοι.
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ
Οι σοβαρές υποθέσεις
Η σχέση με την Ελένη Ράικου
Απεδείχθησαν και αχώριστες, καθώς η κυρία Ράικου αποφάσισε να την έχει στην ομάδα της και όταν αναβαθμίστηκε σε αντεισαγγελέα Εφετών και εισαγγελέα Διαφθοράς. Την κυρία Ράικου πλαισιώνουν ακόμη δύο επίκουροι εισαγγελείς, ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και ο κ. Γιάννης Σέβης.
Ο εισαγγελέας Π. Νικολούδης που έπιασε «λαγό»
Πώς αποκαλύφθηκε το κόλπο με το ΤΤ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Υπόθεση του σκανδάλου Καρούζου
31.1.13
Με έγγραφο προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ζητεί τα στοιχεία ταυτοτήτων των τραπεζικών στελεχών που… γνωμοδότησαν υπέρ της χορήγησης δανείων, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, προς τις εταιρίες του Ομίλου Γιάννη Καρούζου.
Η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί η νομιμότητα των δανείων και αν υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την χορήγησή τους. Αυτά δόθηκαν σε περισσότερες από 30 εταιρίες του επιχειρηματία και της συζύγου, Ρεβέκκας Σκαφτούρα.
Ζητεί να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν τα δάνεια για να καταλήξει στα στελέχη που θα καλέσει για κατάθεση και με ποια ιδιότητα (υπόπτου, μάρτυρα).