Αριστεία Ρε! Διόρισαν Διοικητές Νοσοκομείου έναν προπονητή Εδεσσαϊκού κι έναν κουφωματά – Στα κόκκινα το ν/σ Κιλκίς

netakias.com

Οι διορισμοί διοικητών με κομματικά κριτήρια και οι καταγγελίες για τραγικές εικόνες σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Ποια είναι η εικόνα στις «κόκκινες» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι κατηγορίες και τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι.

Το ρεπορτάζ είναι του ανταποκριτή του Euro2Day.gr στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη:

Κραυγή αγωνίας για τα περιφερειακά νοσοκομεία

Το Κιλκίς είναι σταθερά ένας από τους πιο επιβαρημένους επιδημιολογικά νομούς της χώρας. Τα δύο νοσοκομεία του -Κιλκίς και Γουμένισσας- διοικούνται, αντίστοιχα, από τον γυμναστή και πρώην προπονητή του Εδεσσαϊκού, και κάποιον  που ασχολείται επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση κουφωμάτων.

Κραυγή αγωνίας για τα περιφερειακά νοσοκομεία

Το Κιλκίς είναι σταθερά ένας από τους πιο επιβαρημένους επιδημιολογικά νομούς της χώρας. Τα δύο νοσοκομεία του -Κιλκίς και Γουμένισσας- διοικούνται, αντίστοιχα, από τον Γιάννη Ανδρίτσο, γυμναστή και πρώην προπονητή του Εδεσσαϊκού, και τον Ηλία Ζάχαρη, που ασχολείται επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση κουφωμάτων.

Τα πτυχία τους -από τα ΤΕΦΑΑ και το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, αντίστοιχα- δεν ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους, όσο η πολιτική τους διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ. Ο πρώτος ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας το 2014 με τον εκλεκτό της ΝΔ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ το όνομά του «έπαιζε» και για τις λίστες της ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ο δεύτερος ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με τη στήριξη της ΝΔ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ηλίας Ζάχαρης, διοικητής Νοσοκομείου Γουμένισσας

Η κατάσταση στο Κιλκίς στη διάρκεια της δεύτερης φάσης της πανδημίας έχει αναδειχτεί κατ’ επανάληψη, με σειρά καταγγελιών, που έχουν δημοσιευτεί και στο Euro2day.gr. Εργαζόμενοι έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων σε μη ομαλή τροφοδοσία οξυγόνου και ελλείψεις σε μέσα προστασίας που υποχρεώνουν το προσωπικό να φορά σακούλες στα πόδια αντί για ποδονάρια. Η διοίκηση διέψευσε τις καταγγελίες, αλλά η φωτιά φουντώνει αντί να καταλαγιάσει.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης βγήκε μπροστά από τους πρώτους, κάνοντας προειδοποιήσεις. Τώρα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο νοσηλεύτριας του νοσοκομείου, ζητώντας ευθέως από το υπουργείο Υγείας να προβεί στην παύση της διοίκησης.

«Έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα Covid, σκόρπια μέσα στο κτίριο, σε επικοινωνία με άλλες κλινικές, διαδρόμους, ανελκυστήρες κοινής χρήσης από όλους. Το ίδιο το νοσοκομείο έχει γίνει εστία μετάδοσης», λέει ο κ. Κιλτίδης και υποστηρίζει πως η διοίκηση σπεύδει τώρα να κάνει κάποιες διορθώσεις, έπειτα από παρεμβάσεις του ίδιου, των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ο Κώστας Κιλτίδης

Απαντώντας, ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος διαψεύδει τις καταγγελίες ενώ κάνει γνωστό πως η διοίκηση έχει καλέσει εκτάκτως την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να προβεί σε όλους τους ελέγχους και να καταγράψει τα πραγματικά δεδομένα.

«Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. την Κυριακή, αποφασίσαμε να καλέσουμε την ανεξάρτητη Αρχή. Περιμένουμε επίσκεψη κλιμακίου ελεγκτών, για να καταγράψει με λεπτομέρεια την κατάσταση. Το όποιο πόρισμα θα αποκαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει», ανέφερε στο Euro2day.gr ο κος Ανδρίτσος.

Γιάννης Ανδρίτσος, διοικητής Νοσοκομείου Κιλκίς

Ο ίδιος διαψεύδει πως υπήρξε επιστολή των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου για μη τήρηση πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, υποστηρίζοντας πως «ήταν μόνο κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης», οι οποίες συζητήθηκαν και προωθήθηκαν λύσεις. Για τα διάσπαρτα τμήματα Covid είπε πως δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, κάτι που θα διαπιστωθεί και από τους ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Για οτιδήποτε άλλο, ο διοικητής παρέπεμψε στην ανακοίνωση γιατρών του νοσοκομείου και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, στις 2 Δεκεμβρίου, στις οποίες απαντούν στις καταγγελίες για το οξυγόνο, για τα μέσα ατομικής προστασίας κ.ά. «Όλοι κρινόμαστε, κι εμείς που είμαστε εδώ και δίνουμε τη μάχη, και ο καθένας που βγαίνει στα ΜΜΕ και διασπείρει ψευδείς καταγγελίες. Όλοι θα κριθούμε πού βγαίνουμε και γιατί βγαίνουμε», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τη Γουμένισσα, ο διοικητής Ηλίας Ζάχαρης θεωρεί πως άδικα μπήκε το νοσοκομείο στο «κάδρο», μαζί με αυτά του Κιλκίς και της Κοζάνης, ως «οίκος ευθανασίας», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που τους αποδόθηκε με tweet από τον διευθυντή μεγάλης εφημερίδας. Μιλώντας στο Euro2day.gr, περιγράφει την κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ απαντά και στο αν η επιλογή του ήταν κομματική, υποστηρίζοντας πως η οικογενειακή επιχείρηση κουφωμάτων που διοικεί του δίνει εφόδια σε ό,τι αφορά την ικανότητα διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης.

«Είμαστε το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που ήδη από τον Αύγουστο επέκτεινε το δίκτυο οξυγόνου και το μοναδικό νοσοκομείο αυτού του μεγέθους που έχει δύο πνευμονολόγους. Αυτά έγιναν με ενέργειες δικές μου», λέει και προσθέτει: «Παρόλο που δεν έχουμε κλινική Covid, χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε για μέρες περιστατικά Covid μέχρι τη διακομιδή τους στο Κιλκίς ή στη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Εδώ νοσηλεύτηκε και η 93χρονη που δεν ήθελε να διακομιστεί αλλού και την είδατε όλοι να βγαίνει όρθια και υγιής. Αυτά απαντούν στο αν είμαστε οίκος ευθανασίας».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής του, υποστηρίζει πως δεν είχαν κομματικό πρόσημο, παρόλο που αναγνωρίζει την ανάγκη τα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης να έχουν «τα ίδια μυαλά» με τους κυβερνώντες. «Η Θεσσαλονίκη έχει δύο πανεπιστήμια: το ΑΠΘ και το Μακεδονίας. Τα έβγαλα και τα δύο -στο πρώτο, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και στο δεύτερο, πήρα μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τα ένσημα που κολλάω από τα 18 μου χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση κουφωμάτων είναι τιμή μου. Η θέση που κατέχω δεν απαιτεί γνώσεις στην ιατρική, αλλά στη διοίκηση και στην οικονομική διαχείριση και αυτές τις έχω», κατέληξε.

Στην Κοζάνη, ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος έχει προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης, ως πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2019 κλήθηκε να διοικήσει νοσοκομείο. Στην Κοζάνη, που βρίσκεται εδώ και 2,5 μήνες σε lockdown, με σκληρότερα μέτρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχολιάστηκε πως η επιλογή του ίσως να συνδέεται με τη στενή του σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά και πατέρα του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κικίλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.