ΜέΡΑ25: Θα ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας του 2010 με τα όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα;

ΜέΡΑ25: Τρία ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και αναδείχθηκαν πρόσφατα και στη Βουλή αναδεικνύει το ΜέΡΑ25, καταθέτοντας σειρά προτάσεων. Πρόκειται για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αποστολή τη διερεύνηση των αιτίων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στη χρεοκοπία του 2010, τη δημιουργία νέων θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 για τη δημιουργία νέας γραμματείας και νέων δομών που -όπως υποστηρίζει- θα συμβάλλουν στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημόσια έσοδα.

MERA25

Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τα προαναφερθέντα θέματα αναπτύσσονται σε εκτενές σημείωμα, στο οποίο αναλύεται η πολιτική του κόμματος. Ειδικότερα, ως προς το θέμα της εξεταστικής επισημαίνει:

«Αν κρίνουμε από την αντίδραση του «μνημονιακού τόξου» » (δηλαδή της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόταση που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 με την ομιλία του Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους, θα πρέπει να…μελαγχολήσουμε» αναφέρουν πηγές του ΜέΡΑ25.

«Μια τρομοκρατημένη…αφωνία «έδεσε ένοχα και σφιχτά σε μια αγκαλιά» την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίσθηκαν «μπετόν αρμέ» στο να ΜΗΝ πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πως, ποιοι και γιατί μας οδήγησαν στην χρεοκοπία (και τα όσα ακολούθησαν). Όσον αφορά το ΚΚΕ απλά πέταξε την μπάλα στην…εξέδρα μιλώντας μέχρι και για το…1950, ενώ και το κόμμα του Βελόπουλου αναλώθηκε σε φολκλορικές πιρουέτες, άνευ ουσίας.» προσθέτουν.

Όπως είπε στην ομιλία του ο κ.Βαρουφάκης «από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τέσσερεις υπαρξιακές κρίσεις: Την Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Εμφύλιο Πόλεμο. Την Προδοσία της Κύπρου. Και, τέλος, την Χρεοκοπία του 2010 που, όχι μόνο έπληξε μια ολόκληρη γενιά αλλά και που, απειλεί τη χώρα με δεύτερη χαμένη δεκαετία. Από αυτές τις τέσσερεις πληγές, οι πρώτες τρεις έχουν επουλωθεί σε κάποιο βαθμό». Όμως σήμερα εμάς «δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής που προτείνουμε θα είναι η καταγραφή (από την Μεταπολίτευση έως και σήμερα), πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν στην χρεοκοπία του Κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα».

Γιατί τώρα; «Επειδή, η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό εισόδημα σε επίπεδα πιο χαμηλά από εκεί που κατέπεσε όλα τα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 10. Και το χρέος όλο και ψηλότερα. Επειδή κανένας Κρατικός Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτής της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξακολουθεί το μισανθρωπικό της έργο έτοιμη να εγκλωβίσει την δεκαετία του 20 στα χνάρια της δεκαετίας του 10. Πέραν από τις διαφωνίες μας, όσο έντονες και να είναι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον γενναίο μας λαό να προσυπογράψουμε ώστε αυτή η Βουλή να αφήσει έναν ολοκληρωμένο, προσβάσιμο στις επόμενες γενιές Φάκελο για την Χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Διαφορετικά, θα είμαστε συνένοχοι στο μέγα έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ με τρεις κοφτές φράσεις: Το παρελθόν διεγράφη. Η διαγραφή ξεχάστηκε. Το ψέμμα έγινε αλήθεια».

«Το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη βουλή ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού αλλά και των αναγκαίων θεσμικών τομών που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα – ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τις κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής και που συνοπτικά μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνουν:

1ον την Ουσιαστική Στήριξη των Μικρομεσαίων – Ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020 – συγκεκριμένα €1568 εκ. το 2020. Η κοινωνία πια βουίζει. Οι μικρομεσαίοι απαιτούν αυτό το ελάχιστο κούρεμα. Όπως λέμε και ξαναλέμε, οι αναστολές σας επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τόσο τους πτωχευμένους μικρομεσαίους όσο και τα δημόσια ταμεία – μόνο το κούρεμα μπορεί να θεωρηθεί επένδυση στην ελαχιστοποίηση των λουκέτων και στα μελλοντικά δημόσια έσοδα

2ον Δίκαιες και Αποτελεσματικές Φορολογικές Τομές όπως είναι η Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους. Φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες. Δύο συντελεστές ΦΠΑ: Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα. Για τα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές εκτός κεντρικών οδικών αξόνων, όλοι οι συντελεστές μειώνονται κατά 25%. Συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο τύπο, θέατρα, χορό.

Ειδικός Ψηφιακός Φόρος 4% στα ψηφιακά μεγαθήρια, φόρος δηλαδή στα FAANGS που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία που καταθέσαμε στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο, Κατάργησή του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των €70 χιλιάδων, μείωσή του κατά 25% για αντικειμενικές αξίες μεταξύ των €70 και των €500 χιλιάδων, και αύξηση κατά 10% για αντικειμενικές αξίες άνω του €1 εκ.

3ον Ουσιαστική Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας

4ον  Κατάργηση του ΗΡΑΚΛΗ και αντικατάστασή του από τον ΟΔΥΣΣΕΑ – τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του ΟΔΥΣΣΕΑ τιτλοποιημένα, με μια μικρή δημόσια εγγύηση επί πλέον. Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον ΟΔΥΣΣΕΑ μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα το δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων.  Η πρόταση αυτή του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική που συνάδει με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, με το δημόσιο συμφέρον, και την ελαχιστοποίηση των λουκέτων.

5ον προτείνουμε την ίδρυση ενός συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου, το οποίο το ονομάζουμε «ΔΗΜΗΤΡΑ» για συντομία:

Για κάθε ΑΦΜ το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό PIN (κλειδάριθμο ασφάλειας)

Οι ιδιώτες δύνανται να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ για να αποπληρώνουν φόρους/τέλη στην Εφορία, ηλεκτρονικά ή με ειδικές χρεωστικές κάρτες – κάνοντας βέβαια χρήση του PIN τους

Επί πλέον, οι ιδιώτες θα μπορούν, πάλι ηλεκτρονικά ή με τις ειδικές χρεωστικές κάρτες, να πληρώνουν άλλους ιδιώτες

  • Η έκτακτη ενίσχυση προς τους πιο ευάλωτους πολίτες θα παίρνει την μορφή πίστωσης, π.χ. €300 το μήνα, στον λογαριασμό τους στο ΔΗΜΗΤΡΑ, ποσά που ένα σουπερμάρκετ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση θα έχει κάθε λόγο να αποδεχθεί ως πληρωμή καθώς με αυτά τα ποσά θα δύνανται να πληρώνουν φόρους και τέλη στην εφορία

Επί πλέον, το Σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη διαθέτει κάποια χρήματα που δεν τα έχει άμεση ανάγκη να τα μεταφέρει στον λογαριασμό του στο «ΔΗΜΗΤΡΑ» – π.χ 1000 ευρώ που, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός δώδεκα μηνών, θα αποσβένουν π.χ. 1050 ευρώ, προσφέροντας δηλαδή ένα ποσοστό 5% φοροαπαλλαγής σε αντάλλαγμα μιας εθελοντικής και βέβαια έντοκης προπληρωμής φόρου.» τονίζουν.

«Πρόκειται για σύστημα το οποίο ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος:

  •  να βοηθά ουσιαστικά τους ευάλωτους πολίτες χωρίς να δανείζεται από τις αγορές
  •  να δανείζεται από τους φορολογούμενους με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές, που μειώνουν την υπερφορολόγηση των πολιτών και τους δίνουν διέξοδο από τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών
  •  να δημιουργεί ρευστότητα στην αγορά που ποτέ δεν μπορεί να φύγει εκτός Ελλάδας, καθώς οι πιστωτικές μονάδες εντός της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» είναι, ευτυχώς, εγκλωβισμένες στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Και τέλος το Δεύτερο Μέρος της Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 που αφορά τις  Θεσμικές Τομές που απαιτούνται για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί δημοσίων εσόδων, φορολογικού λογισμικού και, βέβαια, ό,τι έχει μείνει από την δημόσια περιουσία:

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και μια νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού, αυτόνομες από την κυβέρνηση αλλά όχι από την πολιτεία. Με Γενικούς Γραμματείς που δεν επιλέγονται ούτε από την κυβέρνηση ούτε όμως και από τους δανειστές – αλλά που εκλέγονται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί-πληροφορικάριοι.

Όσον αφορά τώρα την δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο ανήκουν τραπεζικές μετοχές χωρίς την παραμικρή λογοδοσία των τραπεζιτών, όλα αυτά τα εργαλεία που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοίχισε στο Υπερταμείο της τρόικας, εμείς – καταργώντας το Υπερταμείο –  τα εντάσσουμε σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΑΘΗΝΑ – Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών», στην οποία θα υπάγονται:

η «Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών», που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ, και

η «Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για τη δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.» καταλήγουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.