Ακρίτας Καϊδατζής για την απαγόρευση συναθροίσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2020 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
 

Απαγόρευση συναθροίσεων (tweet 15 Νοεμβρίου 2020)

Ακολουθεί θρεντ για την απαγόρευση των συναθροίσεων, με πιο τεχνική -αλλά εκλαϊκευτική- συνταγματική ανάλυση 0. Προκαταρκτική διευκρίνιση: Δεν έχει να κάνει με το πολυτεχνείο. Απαγορεύτηκαν *όλες* οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων σε *όλη* τη χώρα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας

  1. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ απόφαση του αρχηγού ΕΛΑΣ με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Απαγορεύει για λόγους δημόσιας υγείας όλες τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων στο σύνολο της χώρας από χαράματα Κυριακής μέχρι το βράδι Τετάρτης.
  2. Η καθολική απαγόρευση την έννοια του περιορισμού. Συνιστά αναστολή. Και είναι ήδη γι’ αυτό αντισυνταγματική. Αναστολή μόνο σε κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 48) επιτρέπεται. Περιορισμοί επιτρέπονται, ακόμη και δραστικοί, καθολική αναστολή ποτέ.
  3. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν τηρεί ούτε καν τις ελάχιστες εγγυήσεις του (πολύ προβληματικού) νόμου Χρυσοχοΐδη (ν. 4703/2020) που έχει τον ίδιον ακριβώς τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
  4. Ο νόμος εκείνος επιτρέπει απαγόρευση συγκεκριμένων συναθροίσεων (όχι αορίστως όλων), για σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας (όχι για δημόσια υγεία) και με σύμπραξη προέδρου πρωτοδικών (όχι μονομερώς από ΕΛΑΣ). Τίποτε απ’ αυτά δεν τηρήθηκε
  5. Η απαγόρευση επικαλείται το άρθρο 68 παρ. 2 της πνπ του Μαρτίου για το 10 λοκντάουν, που επιτρέπει στον αρχηγό ΕΛΑΣ να απαγορεύει συναθροίσεις για λόγους δημόσιας υγείας. Τρία προβλήματα εδώ:
  6. Πρώτο, η διάταξη της πνπ καταργήθηκε σιωπηρά από το νόμο Χρυσοχοΐδη τον Ιούλιο, που είναι ο εκτελεστικός του άρθρου 11 Συντ και ρυθμίζει εξαντλητικά την άσκηση της ελευθερίας της συνάθροισης.
  7. Δεύτερο, ακόμη κι αν δεν καταργήθηκε, είναι όμως αντισυνταγματική. Το άρ. 11 μόνο για σοβαρούς λόγους δημόσιας ασφάλειας επιτρέπει απαγόρευση συναθροίσεων. Η ερμην. δήλωση στο άρ. 5 επιτρέπει περιορισμούς για λόγους υγείας μόνο με ατομικά μέτρα, όχι με καθολικές απαγορεύσεις
  8. Τρίτον, ακόμη κι αν δεν είναι αντισυνταγματική, η απαγόρευση είναι όμως παράνομη. Αφενός, ως αναιτιολόγητη: από πουθενά δεν προκύπτει για ποιο λόγο υπήρξε αναγκαία η απαγόρευση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε τέτοιο εύρος
  9. Αφετέρου, και κυρίως, διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας: Η πιθανή έξαρση του ιικού φορτίου από πολυάνθρωπες συναθροίσεις σε μεγάλες πόλεις δεν αντιμετωπίζεται με καθολική απαγόρευση ανά την επικράτεια ακόμη και συναθροίσεων των … τεσσάρων ατόμων. Τέλος

Απαγόρευση συναθροίσεων (tweet 18 Νοεμβρίου 2020)

Η χθεσινή μέρα απέδειξε επίσης ότι απέναντι σε μια παράλογη και κραυγαλέα αντισυνταγματική απόφαση δεν χρειάζεσαι αναστολή από το ΣτΕ. Την αναστέλλεις στην πράξη.

Η απόφαση προβλέπει επιβολή προστίμου 300€ σε κάθε διαδηλωτή και 5000 σε οργανωτές. Η αστυνομία δεν τα επέβαλε. Άρα παραβίασε την ίδια την απόφασή της. Όσοι αναμασούν τα «νόμος και τάξη» ας είναι ειλικρινείς: «ξύλο και τάξη» θέλουν.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.