Το πάθος για πανδημία καταστρέφει την οικονομία στην Δύση όταν Ρωσία Κίνα επανακάμπτουν

ANERGIA-UNEMPLOYMENT
ANERGIA-UNEMPLOYMENT

Ποιος βιάζεται να μιλήσει για παγκόσμια καταστροφή; «Το 2020, η ύφεση της Ρωσικής οικονομίας ήταν λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», αναφέρει το Bloomberg.

Πάθος για την «πανδημία»

Vladimir Malishev

Οι Financial Times γράφουν ότι το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης το 2020 θα προσεγγίσει ένα επιβλητικό 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, ή το 8,9% του συνολικού ΑΕΠ των κρατών μελών αυτής της ζώνης. Ο λόγος οφείλεται , όπως πάντα, στις μεγάλες δαπάνες των κρατών για να ξεπεραστεί η κρίση που προκαλείται από την εξάπλωση του COVID-19.

Ο αριθμός αυτός (1 τρισεκατομμύριο ευρώ) είναι 10 φορές υψηλότερος (!) από αυτόν ένα χρόνο νωρίτερα και 10 φορές υψηλότερος από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έθεσαν για τα κράτη μέλη της ΕΕ το επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος που δεν υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.

 

Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες της Ευρώπης δεν θα τελειώσουν το 2020. Το 2021, το έλλειμμα των κρατών μελών της ευρωζώνης θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ακόμη και πριν από το δεύτερο κύμα coronavirus, το οποίο προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό, 700 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 6% του ΑΕΠ της ΕΕ. Και τότε, λένε, αυτό το δεύτερο κύμα θα έρθει με τον κακό πανικό του και την κατάρρευση της οικονομίας. Και η ΕΕ έχει επιδοτήσεις προς την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος της ευρωζώνης, αλλά θέλουν χρήματα από πλουσιότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Merkel Tsipras

Και όλα αυτά είναι μόνο «λουλούδια» σε σύγκριση με ό, τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έθεσε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ – ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι περισσότερο από 15 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας (1,658 τρισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα για το 2018. Όπως σημειώνει το Fox News, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Τροφοδοτημένος από τις αυξανόμενες δαπάνες ομοσπονδιακής κυβέρνησης του για να καταπολεμήσει τον ίδιο κακοποιό τον  coronavirus. Η Washington Post εκτιμά ένα πιθανό έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2020, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή όλων των μέτρων κρατικής στήριξης για την οικονομία των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό, ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτό είναι μια τριμηνιαία πτώση ρεκόρ του ΑΕΠ των ΗΠΑ από το 1947, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε τη συλλογή τέτοιων στατιστικών.

Μιλώντας στις 20 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Richard Clarida είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βγει από την τρέχουσα κρίση γρηγορότερα από ό, τι από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, αλλά μόνο αν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λάβουν πρόσθετη στήριξη από το κράτος. Ωστόσο, τι στήριξη μπορεί να παράσχει το κράτος εάν έχει τεράστια χρέη και δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού; Και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, είναι οι προεδρικές εκλογές, και λένε, αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι οι τελευταίες στην ιστορία της Αμερικής …

Κάποιος βιάζεται ήδη να μιλήσει για μια παγκόσμια καταστροφή. Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ υπόσχεται ότι η «πανδημία» θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κρίση.

MERKEL PUTIN
MERKEL PUTIN

Τα πράγματα δεν είναι καλά στη Δύση. Τι γίνεται όμως στην Ανατολή; Οι Βρετανικοί Times γράφουν: «Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν θανάσιμο χειμώνα, η Ανατολή είναι και πάλι στα πόδια της… Η οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση, αλλά, σε σύγκριση με την αναταραχή στη Δυτική Ευρώπη, η κατάσταση στην Ασία φαίνεται πιο ρόδινη. Η Κίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη κορυφαία οικονομία, αν και η προβλεπόμενη φετινή ανάπτυξη 1,9% είναι πολύ χαμηλότερη από το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την πανδημία. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της θα συρρικνωθεί κατά 4,4%. Η οικονομία του Βιετνάμ… αντιμετωπίζουν μια θετική δυναμική. Όσον αφορά την ανάπτυξη, θα ξεπεράσει τους Κινέζους, φέτος η ανάπτυξή του θα είναι 2,7%, και την επόμενη 7,2%. Τον Σεπτέμβριο, μετά από επτά μήνες ύφεσης, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας άρχισαν να ανακάμπτουν»

Δεν υπήρξε τόσο απότομη πτώση, όπως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ρωσική οικονομία. «Το 2020, η ύφεση της Ρωσικής οικονομίας ήταν λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», αναφέρει το Bloomberg. «Στην αρχή της κρίσης, η Ρωσική οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες οικονομίες». Το Bloomberg πιστεύει ότι «η οικονομία της Ρωσίας βιώνει μια πανδημία καλύτερα από τις οικονομίες άλλων μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών».

Ωστόσο, οι συγκαταβατικοί έπαινοι  προς την Ρωσία από τους αναλυτές του Bloomberg δεν σημαίνουν ότι το τελικό στάδιο της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, που ξεκίνησε στα κέντρα αυτού του συστήματος, δεν θα περάσει στην περιφέρειά του, όπου οι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν μείνει πίσω μετά από μια σειρά δημοκρατικών μετασχηματισμών.

 fondsk.ru

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.