Μας δουλεύουν Μητσοτάκης και Microsoft: Μόλις 100 θέσεις εργασίας και θα πληρώσουμε και το 1 δισεκατομμύριο!

Για να προλάβουμε τα παπαγαλάκια της προπαγάνδας του Μητσοτάκη, ναι και εμείς χαιρετίζουμε την επένδυσης των 400.000.000 της Microsoft στην Ελλάδα ακόμη κι αν αυτή έχει μόλις 1 θέση εργασίας. Αλλά δεν θα φάμε το καρότο του «Μεγάλη επένδυση €1 δισ. της Microsoft στην Ελλάδα» και τις «θέσεις εργασίας», που όπως φαίνεται το καρότο πάλι θα γίνει αγγούρι. Βλέπετε λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν για τον λαό που λιμοκτονεί με τα 534 ευρώ, ούτε για τα αναδρομικά που δεν θα πάρει κανένας χαμηλοσυνταξιούχος παρά την απόφαση του ΣτΕ, αλλά βρέθηκαν τεράστια ποσά για να αγοράζουμε από πολυεθνικές. Το προηγούμενο «λεφτά υπάρχουν» θυμάστε ποιος το πλήρωσε. Το ελληνικό δημόσιο δρομολογεί έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ψηφιοποίηση υπηρεσιών και θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud το 2022. Μαντέψτε ποιοι πουλάει Cloud και ποιος πληρώνει φόρους. Ή μήπως νομίζατε ότι η Microsoft θα δώσει 400.000.000 ή 1.000.000.000 γιατί θαμπώθηκε από τον Υπερλαμπρο;

microsoft-mitsotakis

Πάμε λοιπόν

Τόση φασαρία για… 100 θέσεις εργασίας 

Πόσοι υπάλληλοι απαιτούνται για να στελεχωθεί ένα κέντρο δεδομένων; Μια απλή αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι οι Yahoo (YHOO), Ask.com, Intuit (INTU) και Microsoft (MSFT) προσέλαβαν συνολικά 180 εργαζόμενους για τις εγκαταστάσεις τους. Η Microsoft, η Yahoo και η Intuit θα έχουν 50 εργαζόμενους στα κέντρα δεδομένων τους στο Grant County, ενώ το Ask.com πήρε ακόμη 30.

Αυτή που απασχολεί τους περισσότερους ανα data center με περίπου αριθμό 200 νέων θέσεων εργασίας είναι η Google για κάθε έργο κέντρου δεδομένων. Πολλές πόλεις και χώρες είναι πρόθυμες να προσελκύσουν έργα data center, αλλά δύσκολα μπορούν να καθορίσουν τα οικονομικά οφέλη αυτών των εγκαταστάσεων. Οι θέσεις εργασίας ήταν πάντοτε το πρωταρχικό σημείο αναφοράς βάσει του οποίου υπολογίζονται τα έργα οικονομικής ανάπτυξης, που μετριόνται και με τον αριθμό των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργούνται από μια νέα επιχείρηση.

Αυτό το μοντέλο δεν λειτουργεί όμως για κέντρα δεδομένων, τα οποία είναι συνήθως πολύ αυτοματοποιημένα, επιτρέποντας σε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων να λειτουργούν μια μεγάλη εγκατάσταση. Ένα νέο κέντρο δεδομένων μπορεί να φέρει μια μεγάλη επένδυση κεφαλαίου σε μια πόλη, η Microsoft αναφέρει έως 400 εκ αλλά να δημιουργήσει πολύ μικρότερο αριθμό θέσεων εργασίας από ένα εργοστάσιο ή γραφείο παρόμοιου μεγέθους.

Άρα μιλάμε για 100 με 150 θέσεις εργασίας, και για θα εκπαιδευτούν 100.000 Ελληνες σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων, αν βρεθούν 100.000 ανάγκες για να εκπαιδευτούν κι αυτοί. Γιατί από λόγια κι εγώ εκπαιδεύω 200.000.

Γιατί τόση πρεμούρα τα 400 εκ. να φαίνονται  1.000 εκ ; 

Και εδώ έχουμε άλλη μία κυβερνητική υπερβολή μόνο και μόνο για επικοινωνία κους λόγους. Πως είναι δυνατόν ενώ η επένδυση δεν υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια €, η κυβέρνηση για επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου €! Λες και τα 400 εκατομμύρια δεν είναι πολλά, λες και δεν σηματοδοτούν όντως την μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας Microsoft στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές οι λεκτικές υπερβολές λοιπόν μπορεί να δίνουν την εντύπωση στην κυβέρνηση ότι την ωφελούν επικοινωνιακά, δίνουν όμως ένα πολύ κακό μήνυμα στους σοβαρούς επενδυτές. Και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί πράγματι αυτή η κυβέρνηση είναι αφερέγγυα σε κάθε τομέα που έχει αναλάβει. Η Ευρώπη έδινε λεφτά για προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να έχουμε μικρότερες τάξεις (ή πρωι απογευμα) και ούτε αυτό το απλό και δωρεάν δεν κατάφερε με αποτέλεσμα τα μισά σχολεία να κλείνουν από καταλήψεις και τα άλλα μισά από κρούσματα κορωνοϊού.

Γιατί τέτοια φιέστα για ένα… data center και είμαστε η Λιβερία;

Στην Ελλάδα λειτουργούν και άλλα data center, δεν είμαστε τόσο υπανάπτυκτοι και ήρθε ο Μωυσής ο Υπέρλαμπρος να μας φέρει την τεχνολογία. Λες και όλες οι πολυεθνικές ή οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δούλευαν με σήματα καπνού μέχρι σήμερα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα μας φέρει την Microsoft.

Ξυπνήστε και κλείστε την τηλεόραση.

2 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.