Βγήκαν λάδι οι κατηγορούμενοι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Η Τράπεζα δεν στράφηκε εναντίον τους

Αν και ένας από τον κατηγορούμενων είχε συλληφθεί με διεθνές ένταλμα στην Κωνσταντινούπουλη, τελικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα της ΝΔ για να διωχθούν έπρεπε να προσφύγει εναντίον τους η Τράπεζα που έχασε τα λεφτά (εν προκειμένω ο εκκαθαριστής) κάτι που φυσικά δεν το έκανε, οπότε η υπόθεση έκλεισε.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΩΝ

Court JUSTICE
Court JUSTICE

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Χάρη και στις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον νέο Ποινικό Κώδικα, απαλλάχτηκαν από το Τριμελές Εφετείο οι 35 που κατηγορούνταν για την υπόθεση με τα «επισφαλή δάνεια», η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης, που αποδιδόταν μεταξύ άλλων στον πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, Αγγελο Φιλιππίδη, και στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν δανεικά κι αγύριστα σε επιχειρήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ζημιώνοντας κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, και στο τέλος όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με τις ευλογίες της σημερινής κυβέρνησης.

Την απαλλαγή και των 35 κατηγορουμένων για την υπόθεση των «επισφαλών δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010 αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως. Η προαναγγελθείσα από τον περασμένο Ιούλιο απόφαση βγάζει «λάδι» όλους τους κατηγορούμενους χάρη και στις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον νέο Ποινικό Κώδικα.

kalaitzhs piss bankers ΤΡΑΠΕΖΑ,ΠΕΙΡΑΙΩΣ,ALPHA,ΑΓΡΟΤΙΚΗ,ΑΤΕ,ΕΤΕ,ΤΤ,ΕΜΠΟΡΙΚΗ,ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ,ΣΑΛΛΑΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΑΤΣΗΣ,postal bank,ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ,EUROBANK,ταχυδρομικό ταμιευτήριο

Επισημαίνεται ότι και σε αυτή την υπόθεση η δίωξη κηρύχτηκε απαράδεκτη χάρη στον νόμο 4619/2019 (άρθρο 405), που ορίζει ότι για τέτοιες υποθέσεις απαιτείται πλέον έγκληση των τραπεζών για να ερευνηθούν σε ποινικό επίπεδο. Εν προκειμένω η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση, κινούμενη στο ίδιο μοτίβο με τις διευθύνσεις των τραπεζών σε πλείστες άλλες παρόμοιες υποθέσεις.about:blank

Eτσι η απιστία έπαυσε, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεσή του για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι, εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι έπρεπε να απαλλαγούν.

Οι δικαστές στο Τριμελές Εφετείο έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που αποδιδόταν στον πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, Αγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του Τ.Τ., Μάριο Βαρότση, και στους συνεργάτες του επιχειρηματία Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελικής λειτουργού, δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Τ. που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια, καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος, ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του Δ.Σ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση με παραγγελία της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 ασκήθηκαν διώξεις με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Στο εδώλιο, ανάμεσα στους 35, οδηγήθηκαν οι Αγγελος Φιλιππίδης, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου.

Τον Μάιο του 2015 η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με μια αναλυτική πρόταση σχεδόν χιλίων σελίδων περιέγραφε τους δαιδαλώδεις μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια, να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους. Η εισαγγελέας περιέγραφε σειρά κακουργηματικών πράξεων που κατέληξαν σε ζημιές αντίστοιχου κόστους σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια χρεώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ξέσπασμα της κρίσης και τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των τραπεζών.

Δηλώνουν δικαιωμένοι

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε σε όλους μας από το εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά «υπεύθυνων προσώπων» είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για τη δικαίωσή μας» δήλωσε ο Αγγελος Φιλιππίδης.

«Με την απαλλακτική απόφαση αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ. Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεστεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη» δήλωσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας.

Ούτε ένοχοι λοιπόν υπήρξαν, ούτε αδίκημα και κάπως έτσι 500 εκατ. ευρώ έκαναν… φτερά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.