Επιτελικό Κράτος: Στρατιά 440 νέων μετακλητών στον Μητσοτάκη που θα ελέγχουν τους Υπουργούς από το Μαξίμου

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

netakias.com

Μπορεί πολλοί να μειδίασαν ειρωνικά, την ημέρα που ταυτόχρονα στο Open η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έλεγε ότι οι μάσκες είναι ατομική ευθύνη και πρέπει να αγοράζονται από τους γονείς των μαθητών, στο ΣΚΑΪ ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε ότι θα δοθούν δωρεάν «με εντολή πρωθυπουργού». Μπορεί αυτό να φάνηκε σαν επικοινωνιακό «άδειασμα», αλλά η αλήθεια είναι ότι πράγματι η υπουργός Παιδείας δεν γνώριζε, γιατί απλά δεν χρειαζόταν να γνωρίζει. Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι οι υπουργοί στο επιτελικό κράτος, είναι εκεί για να υπογράφουν, οι «αυτοφωράκιες» και όχι για να σκέφτονται ή να αποφασίζουν. Παρόμοια περιστατικά συναντάμε σε πολλούς υπουργούς, που πιάνονται «αδιάβαστοι» να μην γνωρίζουν κομβικά θέματα του υπουργείου τους, τα οποία περιμένουμε να είναι δικές τους αποφάσεις.

Τα παραδείγματα πολλά. Όπως στην περίπτωση του διοικητή νοσοκομείου που παραιτήθηκε πέρυσι, εκτός του ότι δεν τον γνώριζε ο υπουργός Υγείας, ο ίδιος  παραιτηθείς είπε ότι η συμφωνία είχε γίνει με τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Πριν μερικές μέρες, ο Παύλος Πολάκης αποκάλυψε υπερκοστολογημένες σύμβασεις του υπουργείου Μετανάστευσης, ο υπουργός πιάστηκε αδιάβαστος και κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει επίκαιρη ερώτηση για να του απαντήσει, όταν προφανώς θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

Το πως λειτουργεί το Επιτελικό Κράτος, το είχε προαναγγείλει η εφημερίδα της ΝΔ «Παραπολιτικά» στις 12 Μαρτίου 2019 πριν τις εκλογές: «Μια καινούργια, ευρεία δομή υποστήριξης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου σχεδιάζει να δημιουργήσει ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσέγγιση του προέδρου της Ν.Δ. ξεκινά από την παραδοχή ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ο πρωθυπουργός διαθέτει πολλές και καθοριστικές εξουσίες, χωρίς ωστόσο να έχει ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο για να τις υποστηρίζει».

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΗΚΕ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΗΚΕ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Όλες οι μπίζνες και οι συμφωνίες γίνονται κεντρικά στο Μέγαρο Μαξίμου και οι αποφάσεις πηγαίνουν έτοιμες και καθαρογραμμένες στους υπουργούς προς υπογραφή. Όλα τα δημόσια έργα και οι εξοπλισμοί τελούν υπό τον αποκλειστικό προσωπικό έλεγχό της οικογένειας Μητσοτάκη. Όλη η διαχείριση και ο σχεδιασμός θα γίνεται από μία ειδική επιτροπή δίπλα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχε τη υπογραφή του Μητσοτάκη. Από μάσκες, όπως το ανακοίνωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, μέχρι τα γαλλικά αεροπλάνα Rafale, αποφασίστηκαν από κάποιον διορισμένο στο Μέγαρο Μαξίμου που επιβλέπει τον διακοσμητικό υπουργό Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, που πρέπει να είναι ο χαλαρός προϊστάμενος που πέρασε από το «πεντάγωνο». Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών που πήγαινε στην Αίγυπτο και δεν ήξερε τι θα υπογράψει με τον ομόλογό του για την ΑΟΖ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑ ΜΠΟΛΝΤΟΖΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑ ΜΠΟΛΝΤΟΖΕΣ

Το ίδιο γίνεται στο υπουργείο ανάπτυξης, όπερ και είδαμε ότι πήραν τις αρμοδιότητες από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ώστε να βγαίνει 24/7 απερίσπαστος τα τηλεοπτικά πάνελ, στο Υπουργείο Υγείας, για τον ίδιο λόγο, στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και υπουργείο Παιδείας στο οποίο η Νίκη Κεραμέως ήταν διακοπές μέχρι τις 18 Αυγούστου και επέστρεψε για να τα βρει όλα έτοιμα.\

Για να λειτουργήσει όλο αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα Μαξίμου Α.Ε. χρειάζεται κόσμο και μάλιστα έμπιστο στην οικογένεια Μητσοτάκη, ώστε να μην διαρρέει τίποτα, ενώ ταυτόχρονα, όπως και στην εποχή Σημίτη, αν τυχών αποκαλυφθούν σκάνδαλα, όπως του Ακη, την ευθύνη θα την έχουν οι υπουργοί που υπέγραψαν.

Οπως βλέπουμε στο γράφημα της ΕΦΣΥΝ με την ίδρυση του επιτελικού κράτους Πέντε γενικές γραμματείες περιλαμβάνει ο οργανισμός προεδρίας της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Διατάγματος που θα τύχει επεξεργασίας η προεδρία της κυβέρνησης συγκροτήθηκε με βάση τον νόμο για το επιτελικό κράτος και στόχο έχει να συνεπικουρεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο και απευθείας υπάγεται στο έργο του σε κρίσιμους τομείς όπως θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, επικοινωνίας, νομικών θεμάτων, ενημέρωσης και άλλα. Συνολικά στην προεδρία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα, θα υπηρετούν 440 άτομα μετακλητοί

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα οι γενικές γραμματείες θα είναι οι εξής.

Πρωθυπουργού,
Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων,
Συντονισμού,
Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και
Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού συγκροτείται από 16 τομείς-γραφεία. Μεταξύ των γραφείων που προβλέπονται στην εν λόγω Γενική Γραμματεία, εκτός του ιδιαίτερου γραφείου, είναι γραφείο: 1) Τύπου, 2) Επικοινωνίας, 3) Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας, 4) Στρατηγικού Σχεδιασμού, 5) Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, 6) Διπλωματικό, 7) Νομικό, 8) Οικονομικό, 9) Κοινωνικών Υποθέσεων, 10) Μακεδονίας, κ.λπ.

Παράλληλα, προβλέπεται αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται, μεταξύ των άλλων, ο σχεδιασμός και η δράση κατά την διάρκεια πολέμου ή έκτακτης ανάγκης των υπηρεσιών της ΠτΚ και η μέριμνα για την διαχείριση κρίσεων και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΠτΚ. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έχει ως αποστολή την υποστήριξη των κυβερνητικών μελών στον τομέα έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας της κοινής γνώμης εντός και εκτός Ελλάδος, για το κυβερνητικό έργο, καθώς και η υποστήριξη του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στην αποστολή της περιλαμβάνεται η υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων σε θέματα ενημέρωσης, η διασφάλιση έγκυρης, αντικειμενικής και πολυφωνικής πληροφόρησης των πολιτών, η άσκηση των ρυθμιστικών και κρατικών εποπτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν τον χώρο των ΜΜΕ, η παρακολούθηση και η εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί Τύπου, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ανήκει η εποπτεία της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενώ η διεύθυνση Ενημέρωσης της εν λόγω Γενικής Γραμματείας θα λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

Στους «επιχειρησιακούς στόχους» της διεύθυνση εποπτείας της ίδιας Γενικής Γραμματείας, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται: 1) «η κατά το Σύνταγμα και το νόμο άσκηση κρατικής εποπτείας» στα μέσα ενημέρωσης, στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 2) η επεξεργασία και διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, 3) η ρύθμιση των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων διανομής του έντυπου Τύπου και των επαγγελματικών οργανώσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, 4) η εποπτεία των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων.

Εξάλλου, το Τμήμα Μητρώων και Διαφάνειας της διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης είναι αρμόδιο για την τήρηση στοιχείων ως προς την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων και των άλλων εντύπων, όπως και για σύνταξη επετηρίδας του Ελληνικού Τύπου, για την εφαρμογή των διατάξεων ως προς την ίδρυση και λειτουργία πρακτορείων Τύπου και την διακίνηση του Τύπου γενικά, καθώς και την παρακολούθηση της ομαλής διακίνησής του, την σύνταξη καταστάσεων απασχολουμένων δημοσιογράφων σε Γραφεία Τύπου του Δημοσίου τομέα, την παροχή επαγγελματικών διευκολύνσεων στους εργαζόμενους στο Τύπο για την άσκηση του έργου τους, κ.λπ.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία περιφερειακού γραφείου Τύπου στη Θεσσαλονίκη με την μορφή αποκεντρωμένης υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στην διεύθυνση Ενημέρωσης και θα καλύπτει τοπικά γεγονότα και θα ενημερώνει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας.

Το σύνολο των θέσεων εργασίας της ΠτΚ ανέρχεται στα 440 άτομα, εκ των οποίων, οι 100 θέσεις θα είναι μετακλητών υπαλλήλων και οι 340 οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δημοσιογράφων. Από τις 340 θέσεις προσωπικού οι 210 θα είναι θέσεις μονίμων υπαλλήλων δημοσίου δικαίου και οι 130 θα είναι θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η ΠτΚ, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 184.800 ευρώ.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.