Τυμβωρύχοι: «Κλαίνε» για το Μάτι αλλά «έκοψαν» 5.000 εποχικούς δασοπυροσβέστες!

Στην τύχη τους τα δάση από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΤΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Αναπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης απορεί γιατί κάποιοι στη βόρεια Κέρκυρα αντιδρούν για την καταστροφή του δάσους υπέρ της λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κατασβήσουν τα τρία μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της τύχης την δασοπροστασία και πυροπροστασία της χώρας.

bbc-news-world-europe-2

Για ακατανόητους λόγους δεν επαναπροσελήφθησαν 5.000 χιλιάδες εποχικοί δασοπυροσβέστες που προσλαμβάνονταν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ…

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «H ΕΝΩΣΗ» «Παρά τις δεσμεύσεις και την κοινή παραδοχή ότι οι συνάδελφοι προσφέρουν σημαντικό έργο τόσο στον καθαρισμό των περιαστικών δασών, της αποψίλωσης, της διάνοιξης μονοπατιών, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και όχι μόνο, το ειδικό πρόγραμμα με το οποίο εργάζονταν δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα και τα δάση να μείνουν ανοχύρωτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στην ανεργία».

Κεχριές Κορίνθου: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά για τρίτη μέρα

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορίνθου, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων ενώ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης μίλησε για ύφεση στο ΑΠΕ.  Σε επικοινωνία του flash.gr με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, οι υπεύθυνοι δεν επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, τόνισαν ωστόσο ότι η εικόνα της φωτιάς σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες είναι καλύτερη.

Τρία τα μέτωπα, δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός, ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

Από την πλευρά του, μιλώντας  στον flash.gr το πρωί της Παρασκευής (08.00 πμ) ο δήμαρχος Κορίνθου, Βασίλης Νανόπουλος εξήγησε ότι η φωτιά βρίσκεται σε τρία μέτωπα, στο Χιλιομόδι, κοντά στη μονή Φανερωμένης όπου εκεί επιχειρούν κυρίως τα εναέρια μέσα και οχήματα ιδιωτών, στη Ξυλοκέριζα, κοντά στο σημείο που είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά κι εκεί βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα ,ενώ όπως είπε η βασική μάχη θα δοθεί τις επόμενες ώρες στο χωριό Ρυτό Ντράσα. Επίσης, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι αυτήν την ώρα δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός.

Σήμερα, εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσει και η καταμέτρηση των ζημιών, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, η φωτιά έφτασε μέσα σε σπίτια. Ωστόσο, όπως τόνισε το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην περιοχή εξακολουθούν να είναι 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα ξεκίνησαν να συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 4 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα με την Πυροσβεστική να περιμένει να γίνουν οι πρώτες ρίψεις προκειμένου να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η περιοχή της Ανατολικής Κορινθίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς η φωτιά αναπτυσσόταν σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων.

Τραυματίστηκε στο κεφάλι πυροσβέστης

Από τη φωτιά τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της. Ο άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, τραυματισμένος στο κεφάλι.

Αναστάτωση με την ανακοίνωση εκκένωσης του Σοφικού

Μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου έφερε τα πάνω κάτω σχετικά με το αν εκκενώνεται ή όχι το Σοφικό της Κορινθίας λόγω της πυρκαγιάς των Κεχριών. Η αρχική ανακοίνωση στο site της Περιφέρειας Πελοποννήσου άλλαξε και πλέον γίνεται ανακατεύθυνση στη νέα που έχει διαφορετικό τίτλο.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 8 το βράδυ στον ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ppel.gov.gr αναρτήθηκε ανακοίνωση με τον τίτλο «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κορίνθια. Εκκενώνεται το Σοφικό».

Η είδηση σε χρόνο ρεκόρ δημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ, ωστόσο, όπως είχε δηλώσει και νωρίτερα στο anagnostis.org ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο αφού η φωτιά βρίσκεται μακριά από το Σοφικό, αν και είχε κατεύθυνση προς αυτό.

Λίγη ώρα αργότερα, η δημοσίευση στο site της Περιφέρειας Πελοποννήσου άλλαξε τίτλο και το Σοφικό εξαφανίστηκε. Ο τίτλος που υπάρχει πλέον στην ανακοίνωση είναι: «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία». Μάλιστα αν πατήσει κανείς τον αρχικό σύνδεσμο από τον οποίο διαβάζεται και ο τίτλος θα ανακατευθυνθεί στο νέο, ο οποίος είναι αλλαγμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας διέψευσε την είδηση ότι εκκενώνεται το Σοφικό Κορινθίας ενώ μιλώντας στο ethnos.gr υποστήριξε ότι ουδέποτε δόθηκε η εντολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για εκκένωση της περιοχής.

Ο δήμαρχος Κορίνθου από την πλευρά του δήλωσε στον flash.gr, ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στον δήμο και όχι στην Περιφέρεια κι εκείνος δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή.

Ενεργοποιείται ο Copernicus με εντολή Χαρδαλιά

Κατόπιν εντολής του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Η ΕΕ έκανε δεκτό το αίτημα και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.


 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.