Η «βίλα οργίων» του Νότη Μηταράκη

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στις υπηρεσίες φύλαξης (security) για την κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά γραφεία ασύλου.

Ειδικότερα σημειώνει στην ανάρτησή του:

«Αυτό δεν είναι Υπουργείο κύριε Μηταράκη μου!!! Είναι η βίλα των οργίων της απευθείας ανάθεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στις υπηρεσίες φύλαξης (security) για την κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά γραφεία ασύλου.

“Δείτε γιατί θα ξαναχρεοκοπήσουμε” γράφει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας σύγκριση με τα κόστη το 2017 επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα και τώρα επί Νότη Μηταράκη:

Η Υπηρεσία Ασύλου συστάθηκε με τον νόμο 3907/2011 και αποτελεί την πρώτη αυτόνομη δομή της χώρας που ασχολείται με την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Αποστολή της είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Υπηρεσία Ασύλου παραλαμβάνει, εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στη χώρα μας. Επίσης, συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για τη διεθνή προστασία και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς δραστηριότητάς της.

Η Υπηρεσία συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (ΠΓΑ). Τα ΠΓΑ υπάγονται στην Κεντρική Υπηρεσία η οποία προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί κα ελέγχει τη δράση τους. Η Υπηρεσία Ασύλου παρέχει διοικητική υποστήριξη στην Αρχή Προσφυγών που ιδρύθηκε επίσης με τον νόμο 3907/2011 και εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις προσφυγές (σε β’ βαθμό) κατά αποφάσεων που απέρριψαν αιτήσεις διεθνούς προστασίας σε πρώτο βαθμό.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα για και για αρκετές ημέρες εκατοντάδες μετανάστες συνωστιζόταν έξω από την υπηρεσία χωρίς να τηρούνται τα με τα μέτρα ασφαλείας, παρά την εξάμηνη παράταση που έδωσε το κράτος σε όλες τις άδειες παραμονής στη χώρα μας. Οι εν λόγω εικόνες απέδειξαν περίτρανα το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς επίσης και ορισμένες αρρυθμίες που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.