e-ΦΙΑΣΚΟ το e-ΕΦΚΑ ΑΤΛΑΣ: Σφαγή στους συνταξιούχους το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη που τον ψήφισαν

mitsotakis-giagiades-agrinio- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑΓΙΑ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Συντάξεις: Σοβαρά λάθη με τον επανυπολογισμό των συντάξεων έχουν εντοπίσει υπηρεσιακοί παράγοντες και προειδοποιούν την ηγεσία του ΕΦΚΑ και τον Υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσουν στην  περίφημη ψηφιακή σύνταξη από τον επόμενο μήνα μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Συντάξεις: Συγκεκριμένα σε σειρά εγγράφων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα ΑΥΓΗ αποδεικνύεται πως  αφενός η κυβέρνηση οδηγείται σε ψηφιακό άλμα στο κενό κι αφετέρου ότι χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες συντάξεις.

Κανονικότητα: Σύνταξη στα 72 και με το νομοσχέδιο Γιάννη Βρούτση [VIDEO]

Στις 15 Απριλίου ο υπουργός ανακοίνωσε την πιλοτική λειτουργία της νέα διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης ΑΤΛΑΣ στον e-ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιοδότησης: α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και β) οι αποφάσεις συντάξεως γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν μάλιστα το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ GIANNIS VROUTSIS

Ωστόσο, η αρμόδια ομάδα έργου συντάξεων ΕΦΚΑ – σύμφωνα με το δημοσίευμα- αποστέλλει προς το διοικητή του ΕΦΚΑ πολυσέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις αντιδρώντας στην εντολή της διοίκησης του φορέα που θέλει οι «λανθασμένοι επανυπολογισμοί» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να αποτελέσουν τη δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν όλα τα δεδομένα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων θανάτου.

Χαρακτηριστικά, σε σχέση με το έγγραφο της αναδόχου εταιρείας που έχει πειράξει το λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων, η ομάδα αναφέρει ότι το ποσό της βασικής σύνταξης που εμφανίζεται στον επανυπολογισμό των παλαιών ασφαλισμένων δεν είναι σωστό, καθώς στο ποσό της βασικής σύνταξης θα πρέπει να δίνεται η ΑΤΑ από την ημερομηνία έναρξης της σύνταξης και μέχρι την ημερομηνία θανάτου και στη συνέχεια να γίνονται οι μνημονιακές κρατήσεις για τον καθορισμό του ποσού προ φόρου. Προτείνει δε τα στοιχεία του επανυπολογισμού να αντλούνται από τ. ΟΠΣ – ΙΚΑ, δηλαδή από άλλο πληροφοριακό σύστημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι η πρώτη παραδοχή των υπηρεσιακών παραγόντων ότι οι επανυπολογισμοί είναι λανθασμένοι.

Κανονικότητα: Σύνταξη στα 72 και με το νομοσχέδιο Γιάννη Βρούτση [VIDEO]

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει οι συνταξιούχοι να εμφανίζουν μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές από τις πραγματικές που σημαίνει ότι αυτοί θα λάβουν αυξήσεις πολύ αργότερα από τη σωστή ημερομηνία, όποτε και να ξεπαγώσουν οι αυξήσεις. Επίσης αρκετοί ενδέχεται να λάβουν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται ως ως δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, ενώ κάποιοι άλλοι να λάβουν μεγαλύτερα με την υποχρέωση κάποια στιγμή να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΓΙΑΝΝΗΣ-ΒΡΟΥΤΣΗΣ (2)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως παρατηρεί η ομάδα έργου του ΕΦΚΑ τα ποσά της εθνικής σύνταξης συντάξεις δεν υπολογίζονται σωστά όπως επίσης δεν υπολογίζεται ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης στα βαρέα ένσημα στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ στα ΝΠΔΔ, στα εντασσόμενα ταμεία κλπ.. Με λίγα λόγια εντοπίζει σωρεία λαθών και συνεχίζει με εκκλήσεις προς τον Υπουργό και το διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη να μην προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση. Ωστόσο, η επιτροπή σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να λαμβάνει την αποστομωτική απάντηση ότι «υπάρχει δέσμευση να το παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες».

Τα βασικά λάθη

 1. Στις συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ η ομάδα παρατηρεί ότι οι μνημονιακές κρατήσεις γίνονται σε λανθασμένα ποσά, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα ποσά των παροχών. Επίσης η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη έχει υπολογιστεί με βάση τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΤΣΜΕΔΕ και όχι με τον πραγματικό χρόνο.
 2. Η «σφαγή» συνεχίζεται και στα εντασσόμενα ταμεία των τραπεζών όπου παρατηρούνται αντίστοιχα λάθη με το κυριότερο να είναι ότι δεν έχει δοθεί ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης (π.χ. σε συνταξιούχους της πρώην ΕΤΕ)
 3. Λάθη υπάρχουν και στον πρώην ΟΑΕΕ κυρίως τους νέους ασφαλισμένους και στην απεικόνιση των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης. Ακολουθούν λάθη στο πρώην ταμείο Νομικών και στο πρώην ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.
 4. Στο ταμείο των ασφαλισμένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (τ.ΤΣΕΑΠΣΓΟ) και στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ που δεν έχουν γίνει κάνει επανυπολογισμοί.
 5. Λανθασμένοι επανυπολογισμοί στους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠ- ΔΕΗ στους οποίους δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον συντελεστές αναπλήρωσης ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί για 11.413 παλαιούς συνταξιούχους.
 6. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τέως ΤΑΠ- ΟΤΕ ενώ για όλους τους συνταξιούχους του ΝΑΤ περίπου 66.000 δεν έχουν γίνει καθόλου επανυπολογισμοί.

Τα ερωτήματα

Η εφημερίδα -στο ίδιο δημοσίευμα- αφού γνωστοποίησε όλα τα παραπάνω στοιχεία υπόψιν του γνωστού εργατολόγου δικηγόρου Διονύση Τεμπονέρα ζήτησε τη γνώμη του και εκείνος θέτει τα εξής ερωτήματα:

 1. Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει επανυπολογισμός συντάξεων σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους;
 2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Εργασίας θέσπισε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των ενστάσεων και γιατί δεν έχει απαντήσει εδώ και 8 μήνες στις 300.000 ενστάσεις;
 3. Γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποτυπώσει στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο 4387 /2016 όπως συστήνει εδώ και μήνες ο Συνήγορος του Πολίτη;
 4. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να επιλύσει το ζήτημα των λανθασμένων επανυπολογισμών δίχως να εμπλέξει τους χήρους και τα ορφανά σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες;
 5. Γιατί επιμένει το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει από τον Ιούνιο στην ψηφιακή έκδοση των συντάξεων όταν δεν έχουν ληφθεί ανυπέρβλητα προβλήματα όπως το λογισμικό της αναδόχου εταιρίας και γιατί δεν κάνει χρήση του τέως ΟΠΣ- ΙΚΑ;
 6. Πώς να εμπιστευτούν οι πολίτες τον αρμόδιο Υπουργό ότι οι παροχές που θα λαμβάνουν από τον Ιούνιο θα είναι σωστές όταν οι ίδιοι οι παράγοντες αμφισβητούν τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί;

 

 

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.