Κορονοϊός Δανία: Το Κράτος θα πληρώσει το 75% των μισθών για την διάσωση θέσεων εργασίας

Το κράτος καλύπτει πλέον τα 3/4 του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για μεγάλη οικονομική βοήθεια για την διάσωση θέσεων εργασίας.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer en ny trepartsaftale, der skal hjælpe lønmodtagerne i forbindelse med situationen, som coronavirusset har skabt.
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer en ny trepartsaftale, der skal hjælpe lønmodtagerne i forbindelse med situationen, som coronavirusset har skabt.

Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και στην Δανία με την απόλυση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους λόγω της κρίσης κορώνας, από την πανδημία του Κορονοϊού κι έτσι τα κρατικά Ταμεία θα καλύψουν το 75% του μισθού του και το 25% θα καλυφθεί από τους εργοδότες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανακοινωθείσας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, η οποία έχει πλέον τεθεί σε ισχύ.

Το καθεστώς εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 9 Μαρτίου έως τις 9 Ιουνίου. Ισχύει για εταιρείες που αντιμετωπίζουν την κρίση κι αποτελούν περίπου το 30% τοις εκατό των εργαζομένων κι αυτές με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.

Αντίστροφα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν να μην απολύουν εργαζόμενους για οικονομικούς λόγους, όσο θα λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος.

Με τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο 23.000 DKK (Κορώνα Δανίας), το οποίο είναι το μέγιστο που πληρώνει το κράτος σε μισθωτούς εργαζόμενους.

Για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, το κράτος πληρώνει μέχρι 26.000 DKK – εδώ η αποζημίωση μισθού ανέρχεται στο 90%.

Από την πλευρά των εργαζομένων, κάθε ένας πρέπει να λάβει πέντε ημέρες διακοπών – είτε ρεπό, μετά ή άνευ αποδοχών – προκειμένου να λάβει αποζημίωση μισθού.

Υπάρχουν ήδη απολύσεις στη δανική αγορά εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης της κορονοϊού – και περισσότεροι αναμένεται να είναι στο δρόμο τις επόμενες εβδομάδες αν δεν αναλάμβαναν άμεσα μέτρα.

Το σχέδιο,  αναμένεται να κοστίσει στο κράτος 2,6 δισεκατομμύρια, θα βοηθήσει να περιοριστούν οι απολύσεις,  εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.