Τζιτζικώστας: Το σεξιστικό σχόλιο περί Σειρηνάκη και μισή συγγνώμη (αντί της παραίτησης) [ΒΙΝΤΕΟ]

Τζιτζικώστας: Με απαράδεκτο σεξιστικό «χιούμορ» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τις γυναίκες – υπαλλήλους της Περιφέρειας με ρόλο σε… πορνογραφικές ταινίες

Τζιτζικώστας: Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, εργαζόμενος της Περιφέρειας δίνει μια κλακέτα ως δώρο στον Περιφερειάρχη ευχόμενος, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μεσολάβησή του έτσι ώστε οι γυναίκες υπάλληλοι της Περιφέρειας να πάρουν μέρος σε ταινίες σε ρόλο «χαρούμενο». Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης όχι μόνον ανταποκρίνεται θετικά αλλά θεωρώντας ότι κάνει χιούμορ απαντάει ότι «από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη».

Η δήλωση αυτή είναι επαίσχυντη καθώς απηχεί βαθύτατα σεξιστικό λόγο και συντηρητικές νοοτροπίες που δεν συνάδουν σε έναν θεσμικό παράγοντα. Μάλιστα ως εκ της θέσεως του ο Περιφερειάρχης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του και ειδικότερα απέναντι στις εργαζόμενες της Περιφέρειας στις οποίες οφείλει τουλάχιστον μία συγνώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό βίντεο ως δια μαγείας κατέβηκε από τον ιστότοπο thestival.gr που είχε ανέβει. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Alterthess στο Youtube με αναφορά στην αρχική του πηγή. Πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και όχι για ιδιωτική συζήτηση.

Ο σεξισμός κρύβεται πίσω από τις λέξεις και το χιούμορ

Καλό είναι ο κ. Περιφερειάρχης να ενημερωθεί ότι με το πρόβλημα του σεξισμού ασχολήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκδίδοντας στις 28 Μαρτίου το πρώτο διεθνές κείμενο που ορίζει τη συγκεκριμένη παθολογία και περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή του επιχειρώντας έτσι να αναδείξει και τις σφαίρες στις οποίες ενδημεί, προκειμένου να υποδείξει τρόπους καταπολέμησης.. Σύμφωνα με τη Σύσταση (2019) 1 της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών, ο σεξισμός είναι κάθε πράξη, χειρονομία, οπτική αναπαράσταση, προφορικός ή έγγραφος λόγος, πρακτική ή συμπεριφορά που βασίζεται στην ιδέα ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων υπερέχει λόγω του φύλου του.

Όλα αυτά εκδηλώνονται στη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα, επιφέροντας την παραβίαση της αξιοπρέπειας ή των δικαιωμάτων, τη σωματική ή σεξουαλική ή ψυχολογική ή κοινωνικοοικονομική βλάβη, τη δημιουργία ενός εξευτελιστικού ή προσβλητικού εχθρικού περιβάλλοντος, εμποδίζοντας την αυτονομία και την πλήρη εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διατηρώντας, παράλληλα, τα στερεότυπα των φύλων.

Η γλώσσα και η επικοινωνία είναι εξίσου ουσιώδη εργαλεία για την ισότητα των φύλων. Οι έμφυλες εκφράσεις μπορούν να αντικατασταθούν με πιο συμπεριληπτικό λόγο. Eιδικά ο χώρος της εργασίας είναι κατεξοχήν πεδίο στο οποίο ο σεξισμός βρίσκει δυστυχώς θετικό έδαφος. Ακόμη και το χιούμορ που σχετίζεται αποκλειστικά με το φύλο του ατόμου και τη στερεοτυπική πρόσληψή του είναι μια μορφή σεξισμού στον χώρο της εργασίας, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτό ισχύει και για τους άνδρες, σε επαγγελματικά περιβάλλοντα που υποτίθεται ότι γυναικοκρατούνται. Εδώ χρειάζεται η προώθηση μιας θεσμικής κουλτούρας που απορρίπτει τον σεξισμό, για παράδειγμα με τον σχεδιασμό πολιτικών ισότητας, με εσωτερικές οδηγίες και καμπάνιες αποδόμησης των στερεοτύπων, την αύξηση των γυναικών στις θέσεις που λαμβάνονται οι αποφάσεις και με τη θέσπιση ποσοστώσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «τα σεξιστικά και προσβλητικά υπονοούμενα επιβάλλουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εξηγήσει και να ανακαλέσει τα όσα είπε, έτσι ώστε να μην αποτυπωθούν στο πολιτικό αφήγημα και τις θέσεις του για την γυναίκα, τα δικαιώματα και τη θέση της στη σύγχρονη ζωή. 

Το ελπίζουμε, το αναμένουμε και το απαιτούμε για να υπάρχει διαυγής και ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει για τον καθένα μας, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας».

Δείτε την ανάρτηση «συγγνώμης» από τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Το ερώτημα είναι γιατί αφού δεν τον εκφράζει με κανένα τρόπο και δεν τον χαρακτηρίζει, γιατί την εκστόμισε; Γιατί απλούστατα αυτό είναι ο ποιόν του, απλά μετά ας όψεται η ανάγκη. Δεν πειράζει, αρκεί που την επόμενη φορά θα το σκεφτεί δυο φορές πριν απαντήσει αυθόρμητα.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.