Θύματα αστυνομικής βίας Libération: «Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η ζωή μας βρίσκεται σε παύση»

netakias με πληροφορίες από την Liberation

Ηθική, οικονομική δυσπραγία, αίσθηση αδικίας ή εγκατάλειψη, επίμονος πόνος, ανεξίτηλα στίγματα … Τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από κίτρινα γιλέκα μαρτυρούν.

«Τι συνέβη μέσα σε ένα χρόνο; Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με τραυματισμένους, ακρωτηριασμένους ή καταδικασμένους ! » Λέει ο Antonio Barbetta.

Antonio Barbetta τραυματίστηκε σοβαρά από εκρηκτική χειροβομβίδα GLI-F4 της αστυνομίας κοντά στα Ηλύσια Πεδία

Στις 24 Νοεμβρίου 2018, ο 41χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από εκρηκτική χειροβομβίδα GLI-F4 της αστυνομίας κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Είναι ένας από τους πρώτους στον μακρύ κατάλογο τραυματισμένων διαδηλωτών από τα κίτρινα γιλέκα – τα τα τουλάχιστον 2.448 θύματα , σύμφωνα με τις αρχές.

Τι σημαίνει η καθημερινή ζωή όσων έχουν χάσει ένα χέρι (5 άτομα), ένα μάτι (24) ή έχουν επηρεαστεί σοβαρά;

Ποια είναι η εμφάνιση αυτών των «σπασμένων στόχων» που τίθενται τώρα στις δυνάμεις της τάξης, της δικαιοσύνης ή της πολιτικής;

Παραμονή της πρώτης επετείου του κοινωνικού κινήματος των κίτρινων γιλέκων, ο Antonio Barbetta εξιστορεί τις αναμνήσεις του με έναν σχεδόν ψυχρό τόνο:

«Είδα ένα γκρίζο αντικείμενο στα πόδια μου. εξερράγει άμεσα: » Κίτρινο γιλέκο για τον ίδιο λόγο με πολλούς – η ζωή είναι πολύ ακριβή – αυτός πρώην διευθυντής σε τράπεζες τονίζει » την ειρωνεία της μοίρας »  ήλπιζε να επαναφέρει την αγοραστική του δύναμη, βρέθηκε παγιδευμένος κι άνεργος.

«Ηθικά και οικονομικά, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Έξι μήνες για να  μπορέσω να βάλω το δεξί μου πόδι στο έδαφος, να συνδυάσουμε τον πόνο και τα οπιούχα ναρκωτικά για να ξεπεράσω  τη συνεχή αίσθηση των «βελονών στην πληγή» .

Έξι μήνες σε κατάσταση παιχνιδιού πάνω στον καναπέ, για να «ζουν στο Facebook», για να συζητήσουν με άλλους τραυματίες.

Η σύντροφός του εκείνη την εποχή τον άφησε.

Με όλα τα πισωγυρίσματα, ο Antonio Barbetta λέει: «Ήταν σούπερ-ιατρός … Ηταν στις πορείες από το πρωί μέχρι το βράδυ!»

Σήμερα, τα 624 ευρώ ανά μέρα που η Κοινωνική Ασφάλιση πληρώνει δεν αρκούν για να πληρώσει το ενοίκιο των  600 ευρώ το οποία είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να προσθέσει δόση του αυτοκινήτου αξίας 78 ευρώ.

«Εδώ, αν δεν έχετε αυτοκίνητο, είστε νεκρός», είπε ο κάτοικος ενός μικρού χωριού στο Oise.

Σήμερα έχει ξαναρχίσει την εργασία, ενάντια σε ιατρικές συμβουλές. «Αυτό είναι ή βρίσκομαι άστεγος»,

Αυτή τη στιγμή,  σηκώνεται στα ξημερώματα και εργάζεται στο κτίριο. Αυτός που είχε βιώσει «μόνο τρεις μήνες ανεργίας στη ζωή του» σκέφτεται τις κόρες του 14 και 20 ετών: «Αν έχω να φύγω αύριο, δεν έχω τίποτα να τους αφήσω». .

«Φόβος στο στομάχι»

Ο Yannick  36 ετών, πρώην ξυλοκόπος και ντελιβερι τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες (LBD)

Ο Yannick 36 ετών, ο πρώην ξυλοκόπος και ο ντελιβερι τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες (LBD), στις 16 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα σπασμένα πλευρά, τέσσερα σπασμένα δόντια και 35 ημέρες συνολικής ανικανότητας προς εργασία (ITT).

Ο κάτοικος του Seine-et-Marne. Λόγω της έλλειψης χρημάτων, δεν είδε τον οδοντίατρο μετά την επέμβαση του: «Είναι ένα από τα πιο ακριβά πράγματα. Δεν έχω καμία επιλογή: είτε πληρώνω ένα σύστημα αμοιβαίας ασφάλισης είτε πληρώνομαι για την ασφάλειά μου στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. »

Στη συνέχεια, ο Yannick μασάει στα αριστερά για να κάνει όσο μπορεί ανεκτό τον πόνο.

Εξομολογείται πως αυτή την εμπειρία του τον έχει «αλλάξει ριζικά» : «Ξεκίνησα ως κίτρινο γιλέκο και κατέληξα «antifa «. Δεν περίμενα αυτό το είδος επιβολής του νόμου. Υπάρχει μια αστεία εχθρότητα προς τον λαό » .

Τις εβδομάδες, που ήταν κίτρινο γιλέκο κατέληξε να αισθάνεται «σε κίνδυνο» στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, αυτός ο φόβος, που συμβαίνει σε όλους τους διαδηλωτές, δεν τον αποθάρρυνε να πορευτεί στις επαρχίες: Amiens, Reims, Lille …

Είναι αποφασισμένος να χαίρεται ότι θα πάει στο Παρίσι το Σάββατο για την επέτειο: «Όλοι θα είναι εκεί! «.

Μια απώλεια εμπιστοσύνης και αηδιας  μοιράζονται όλοι οι τραυματίες ή τα αγαπημένα πρόσωπα που είχαμε πάρει συνέντευξη. «Είμαι τόσο θυμωμένη, που με προκαλεί», παραδέχεται η Flaure Diessé, η μητέρα της Lilian, της οποίας η σπονδυλική στήλη ήταν θρυμματισμένη από ένα LBD που πυροβολήθηκε στο Στρασβούργο στις 12 Ιανουαρίου.

Ήταν  κίτρινο γιλέκο της πράξης IX,

«Φυσικά, η Lilian αρχίζει να βελτιώνεται. Αλλά δεν καταλαβαίνει.». Στις 29 Οκτωβρίου, η μητέρα της ακούει μέσω επιστολής του εισαγγελέα ότι η καταγγελία της απορρίφθηκε.

Κίτρινο γιλέκο η Kaina, 32,  : «Θα ήθελα να αναγνωριστεί ως θύμα. Ο Macron μίλησε για τον καθεδρικό ναό της Notre Dame που κάηκε αλλά όχι για εμάς. Η πέτρα έχει περισσότερη αξία από τη σάρκα; »

Στις 29 Δεκεμβρίου 2018, αυτό το Μονπελιέ χτυπήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό με LBD.

Αποτέλεσμα; Τρομερές ημικρανίες και μια επώδυνη ουλή

«Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που είμαστε μόνοι μεταξύ μας, δεν έχουμε ψυχολογική φροντίδα. Η ζωή μας είναι σε παύση. «Η Καίνα επιμένει: «Δεν είμαστε μόνο ένας αριθμός σε έναν αριθμό των τραυματιών. Κανείς δεν νοιάζεται για το τι θα ζήσουμε στη συνέχεια. » «Ο αγώνας» .

Νοσηλεύθηκε και αμέσως επέστρεψε στη διαδήλωση: «Έκανα τις 52 διαδηλώσεις», δήλωσε με υπερηφάνεια εκείνος που εντάχθηκε σε άλλους που τραυματίστηκαν.

Μία σειρήνα αστυνομίας ακούγεται στο άλλο άκρο της γραμμής, η φωνή της τρέμει … «Μερικές φορές, μου λένε: » Είναι εντάξει, πήρατε μόνο επτά ράμματα! Ένα μάτι, ένα χέρι, μεγαλώνει σαν τα μαλλιά μου; Όχι »

Ο Alexandre Frey έχασε ένα μάτι εξαιτίας ενός πυροβολισμού από πλαστική σφαίρα LBD το Δεκέμβριο του 2018 στο Παρίσι.

Ο Alexandre Frey έχασε το δεξί του μάτι κοντά στα Champs-Elysées στις 8 Δεκεμβρίου 2018, με ένα LBD από αστυνομικό που τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο σοβαρός τραυματισμός του απέφερε πάνω από 70 ράμματα και 90 ημέρες ανικανότητας.

Όταν πονάει, παραμένει στο ντους για ώρες.

Ο Alexandre Frey έχασε το δεξί του μάτι κοντά στα Champs-Elysées στις 8 Δεκεμβρίου 2018 από πλαστική σφαίρα αστυνομικού που τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Το μάτι του δεν είναι ακόμη εντελώς καλά «Είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Μερικές φορές έχω τρομερές ενοχλήσεις. »

Η έρευνα για αυτόν συνεχίζεται, αλλά σε αυτό το σημείο κανένας από τους πέντε αστυνομικούς που που το χτύπησαν δεν παραδέχεται ότι τον άγγιξε.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά
«Σήμερα, είμαι τόσο αηδιασμένος που δεν ξέρω καν αν θα επιστρέψω» λέει από την πλευρά του ο Frédéric Roy, του οποίου το δεξί χέρι χτυπήθηκε από μια χειροβομβίδα GLI-F4 στο Μπορντό την 1η Δεκεμβρίου 2018 και ο οποίος δεν έχει ακόμη μπορέσει να επιστρέψει στην εργασία του. Έχει δει την καταγγελία του κατά της αστυνομίας να απορρίπτεται χωρίς περαιτέρω ενέργειες .

«Η δικαιοσύνη είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά: ένα κίτρινο γιλέκο που θα ρίξει μια πέτρα, θα ξέρουμε πού ήταν, πώς ήταν ντυμένος και θα περάσει σε άμεση προσαγωγή, λέει ο Antonio Barbetta. Ένας αστυνομικός που τραυματίζει κάποιον με LBD ή με μια χειροβομβίδα, θα έχει καμία ευθύνη; »

Στο νοσοκομείο Bichat όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, οι φροντιστές τον συμβούλευσαν να καταθέσει μια καταγγελία για αυτόν τον «πόλεμο» .

Όμως, δεν έγινε καταγγελία επειδή δεν μπορούσε να επωμισθεί το κόστος. Όπως και άλλοι, ο Antonio Barbetta δεν επέστρεψε πρόσφατα στην επέτειο για να διαμαρτυρηθεί.

Εκείνος που πίστευε  στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων καταγγέλλει επίσης την «προδοσία» εκείνων που ονομάζει «επιρροή» , τους ηγέτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μια λάμψη του φωτός στο τούνελ είναι ότι επίσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνάντησε την νέα σύντροφό του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.