ΔΩΡΕΑΝ οι γενετικές εξετάσεις για ΚΑΡΚΙΝΟ! «Ναί, αλλά ο Πολάκης καπνίζει τσιγάρο και πίνει φραπέ αντί καπουτσίνο»

polakisΜία πραγματική επανάσταση στον χώρο της Υγείας, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποιεί το ασφαλιστικό-κόλαση για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, μαζί με την ιδιωτικοποίηση-εφιάλτη τού προγράμματός της για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Πέτρου Ξανθού και Κώστα Φωτάκη, ανακοινώνουν πως άρχισαν οι δωρεάν γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο με βάση τις Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), επιφέροντας μία πραγματική επανάσταση για τους φτωχούς.

Συγκεκριμένα η υψηλότερη τεχνολογία και έρευνα σε διεθνές επίπεδο τίθεται στην υπηρεσία της κοινωνίας εντελώς δωρεάν, στοιχείο το οποίο έχει εξοργίσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στον κρίσιμο χώρο της Υγείας και λειτουργούν με άξονα το κέρδος.

Οι Μονάδες αυτές ήδη λειτουργούν στην Αθήνα στο (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ),  στο Ηράκλειο Κρήτης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ).

Ταυτόχρονα το σημαντικό γεγονός για τον κόσμο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρόμοιες Μονάδες θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Λάρισα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα Γιάννενα, πόλεις που έχει πραγματοποιηθεί η σχετική προεργασία.

Οι γενετικές δωρεάν εξετάσεις σχετίζονται με βιοδείκτες συμπαγών όγκων, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου και αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία του καρκίνου. Μάλιστα αυτές οι Μονάδες λόγω της υπερσύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν θα μπορούν να εξετάζουν περίπου 96 γονίδια, δεκαπλάσια σε ποσότητα από αυτά που μπορούν να εξετάσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα γονίδια αυτά αναφέρονται από το Υπουργείο Υγείας και η σχετική διαδικασία θα προωθείται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επιπρόσθετα έχει αναπτυχθεί μία διαδικασία πρότυπο αφού έχουν προηγηθεί ο διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας, ο οποίος διασφαλίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, ενώ προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών τα οποία δεν εξέρχονται από τη χώρα.

Γι’ αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα σε διεθνές επίπεδο, δωρεάν υποστήριξης των πολιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που εντάσσεται στις εμβληματικές δράσεις που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, με στόχο την ανάδειξη της απήχησης της έρευνας και Καινοτομίας στην κοινωνία με τρόπο απτό, συγκεκριμένο και ορατό. Το εγχείρημα αυτό, η δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, της Ιατρικής του μέλλοντος όπως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, στην Ογκολογία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και φθάνει στο κομβικό στάδιο της παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη.»

»Οι υψηλού κόστους γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο καλύπτονται πλέον από το Δίκτυο και διενεργούνται στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που συστάθηκαν το 2018. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με τη συνεπή στήριξη της Έρευνας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία ωφελείται άμεσα και ουσιαστικά. Η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των επιστημόνων και των συλλόγων ασθενών αποτελούν εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η Πολιτεία από την πλευρά της έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.»

Παναγιώτης Γεωργουδής

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.