Σήμερα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι με τις ψήφους που αγοράζουν

neoliberalism,stop voltures,neoliberal,capitalism

Η αταξική καπιταλιστική κοινωνία της ΝΔ

artinews.gr

Τώρα ισχυρίζονται ότι είναι με «όλους». Και με τους υπερπλούσιους και με τους υπερφτωχούς και με τους πάνω και με τους κάτω. Μιλώ για τη ΝΔ, που διακηρύσσει την έλευση της αταξικής καπιταλιστικής κοινωνίας! Αυτή η συνύπαρξη πλούσιων και φτωχών έχει υπάρξει μόνο στην περίπτωση της μεταφυσικής και της θεολογίας. Σήμερα, πάντως, την εξασφαλίζουν τα συστημικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης, που κατέχουν οι πολύ πλούσιοι, και διαμορφώνουν τρόπους σκέψης και συμπεριφορές.

Ο Λέστερ Θόροου (σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον) το έλεγε κυνικά: «σήμερα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι» με τις ψήφους που αγοράζουν! Οι υπερπλούσιοι επιβάλλουν στους εργαζόμενους να ψηφίζουν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους. Συνήθως διαθέτουν μία σειρά μέσων ενημέρωσης για να βομβαρδίζουν με οχετούς ψεύδους και στην καλύτερη περίπτωση με ποτάμια μυθοπλασίας τους «κάτω», τους «πολλούς», έτσι ώστε αυτοί να σκέφτονται όπως οι «πάνω». Γιατί «αν οι κουλάκοι δεν σκέφτονταν όπως τα αφεντικά τους, τα τελευταία θα γκρεμίζονταν αμέσως», έλεγε ο Τολστόι. Και ο αμερικανός Έμερσον παρότρυνε: «Να εκπαιδεύουμε το λαό, γιατί αλλιώς θα μας πιάσει από το λαιμό»!

Σήμερα, τα «αφεντικά» επιβάλλουν τους υπέρ αυτών συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ως ιδεολογικό προκάλυμμα της προσομοιωμένης δημοκρατίας την αντίληψη ότι μπορεί κανείς να λειτουργήσει αταξικά, δηλαδή προς όφελος «όλων», όπως διατείνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα! Με άλλα λόγια, ο πλούσιος (Ροβινσώνας) και ο φτωχός «εργαζόμενος» (Παρασκευάς) αντί να βλάπτουν ο ένας τον άλλο, μπορούν δήθεν να συνεννοούνται(ιδού και η συναίνεση)! Εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος των διανοούμενων (με τις περίφημες υπογραφές στήριξης), οι οποίοι επικαλούνται αδιαλείπτως τη δημοκρατία, όπως ο Ταρτούφος τα ονόματα των αγίων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισότητα ανάμεσα στον κοινό άνθρωπο και τους ισχυρούς ως προς το δικαίωμα να «ζήσει κάποιος τη ζωή του»! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η «σοφία» είναι ο κοινός νους, που περιλαμβάνει τις δύο μεγάλες πνευματικότητες, αυτή του λογιστή κι εκείνη του εφόρου!
Είναι το νέο τροπάρι των ευρωπαϊκών ελίτ, που επιχειρούν να εγκαταστήσουν μέσω της «ηθικοποίησης του καπιταλισμού» μια νέα σύνθεση, μια νέα σοσιαλδημοκρατική παγκόσμια τάξη, όπου ο Ροβινσώνας και ο δούλος του ο Παρασκευάς θα συνυπάρχουν αρμονικά ως ζευγάρι, όχι προς χάριν της ευτυχίας, όπως πριν, αλλά λόγω της ανάγκης διαχείρισης της κρίσης.
Γιατί από τη «δημοκρατία του standing», από τη δημοκρατία της αέναης ανάπτυξης, της ευφορικότητας και της θέσης ότι δια της καταναλωτικής ποσότητας θα επέλθει η αυτόματη εξίσωση και η ευημερία για όλους, βρισκόμαστε ενώπιον της «δημοκρατίας του φόβου», μπροστά στη δημοκρατία της καθήλωσης, όπου τα δικαιώματα στην υγεία, στις διακοπές, στη γνώση, ακόμα και στον φυσικό αέρα δεν υφίστανται ως αξίες χρήσης, ως φυσικά δικαιώματα, αλλά ως ανταλλακτικές αξίες, ως εμπορεύματα.

Μπορεί, άραγε, να υπάρξει μία άλλη προοπτική από αυτή της ολιγαρχικής δημοκρατίας; Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νέες, ευρηματικές προσεγγίσεις στα ανθρώπινα προβλήματα του καιρού μας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μετριοπάθεια, γιατί τίποτα δεν είναι απόλυτο, καμία πραγματικότητα και καμία αλήθεια δεν είναι μοναδική.
Η συλλογιστική ενός δημοκρατικού εγχειρήματος θα μπορούσε να εκκινεί από την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν «μονόδρομοι», ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία και μοναδική εμπορευματική αξία στην οποία να υποτάσσονται τα πάντα. Και ότι, σήμερα, έχουμε την αμυντική δράση απέναντι στην προσπάθεια εξαφάνισης και της συλλογικότητας και του ατόμου και της προοπτικής ενός κόσμου καλύτερου, αλλά προπάντων την καταστροφή της φύσης και της ίδιας της ζωής χάριν του κέρδους.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.