Ρενα Δούρου Βάζουμε μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης

DB9EC01D-DFB2-43C1-9C4B-D5C4D190F7BE.jpeg«Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο, μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της δημοκρατικής μνήμης, την οποία πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε», υπογράμμισε, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την τελετή θεμελίωσης του έργου για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα, παρουσία του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου και του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστου Καπάταη.

«Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα».

«Ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού σηκώνουν ξανά κεφάλι, εκμεταλλευόμενες την άγνοια, την αδιαφορία αλλά και ένα κλίμα περιρρέοντος ιστορικού αναθεωρητισμού, που σχετικοποιεί τα ιστορικά δεδομένα, πριν τα αλλοιώσει» συνέχισε η ίδια. Κάνοντας σύντομη αναφορά στην ιστορική μάχη της Καλλιθέας όπου στο συγκεκριμένο σπίτι στις 24 Ιουλίου 1944, 10 νεαροί Επονίτες έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, είπε: «Είναι ένα ανάχωμα, ένα κάστρο μνήμης και αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού», τόνισε η Ρ. Δούρου σημειώνοντας ότι όσο «τούτα τα σπίτια – κάστρα στέκονται όρθια απέναντι στον χρόνο και στη λήθη, απέναντι στο σκότος του παρελθόντος και στην αναθεώρηση της ιστορίας, τότε εμείς μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας». «Αυτή η αποκατάσταση τούτου του σπιτιού της μνήμης και του αγώνα, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην προσπάθεια εκείνων που απελευθέρωσαν την πατρίδα, αποτελεί μικρή συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη μεγάλη υπόθεση του συλλογικού αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

Σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 365.000 ευρώ (με χρηματοδότηση της Περιφέρειας), είναι η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου, η πεζοδρόμηση της οδού Μπιζανίου και η διαμόρφωση της παρακείμενης πλατείας σε μνημείου Μπιζανίου. Ειδικότερα, με την αποκατάσταση του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας δημοτικός χώρος ιστορικής μνήμης στην Καλλιθέα που θα συμβολίζει τη συμμετοχή της πόλης στην αντίσταση κατά του φασισμού και ναζισμού, ενώ η πεζοδρόμηση της οδού θα συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου και στην ανασύνταξη του κυκλοφοριακού χάρτη της περιοχής προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.