🇬🇷🇪🇺Στις 21 Νοεμβρίου η τελική απόφαση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας

eurogroup

του Θάνου Αθανασίου

Η τελική γνωμάτευση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού, θα δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου του 2018, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του πακέτου του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Κρίστιαν Σπαρ.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του real.gr για το αν και κατά πόσο προβλέπεται συζήτηση επί της γνωμάτευσης της Κομισιόν, στο πρόσθετο (και όχι έκτακτο) eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, ή αν αναμένονται (και τι είδους) λεπτομερείς συζητήσεις για αυτούς του προϋπολογισμούς.

Ο Κρίστιαν Σπαρ τόνισε ότι ο μόνος προϋπολογισμός που είναι “υπό συζήτηση” είναι ο ιταλικός, για τον οποίο η Κομισιόν, όπως επανέλαβε, αναμένει διευκρινίσεις και αλλαγές (ως αύριο 13/110. Ο Κρίστιαν Σπάρ εξήγησε ότι το EWG (euro working group – ομάδα εργασίας της ευρωζώνης) έχει αντικείμενο την “προετοιμασία του eurogroup”, η πλήρης ατζέντα του οποίου θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, το πρόσθετο eurogroup θα έχει αντικείμενο την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τον ESM και τον μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων EDIS.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, είχε εξηγήσει ότι αν συντρέχει λόγος, στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμένου εδώ και μήνες eurogroup θα διεξαχθεί και μια συζήτηση για τους προϋπολογισμούς και ειδικότερα για αυτούς που παρουσιάζουν προβλήματα – δηλαδή για την Ιταλία.

Το real.gr πληροφορήθηκε από ευρωπαίο διπλωμάτη ότι κατά το EWG της 15ης Νοεμβρίου που προετοιμάζει τη σύνοδο των Υπουργών της 19ης Νοεμβρίου θα ακουστούν προκαταρκτικές κρίσεις που έχει να προσφέρει η Κομισιόν για όλα τα Κράτη Μέλη. Ο ίδιος διπλωμάτης εξήγησε ότι προφανώς σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Ήταν ωστόσο σαφής για το γεγονός ότι “δεν είμαστε σε crisis – mode”.

Δεύτερη κοινοτική πηγή που μίλησε στο real.gr εξήγησε ότι “η πλήρης και τελική γνωμάτευση της Κομισιόν δεν θα είναι έτοιμη ως τις 15/11”, δίνοντας και πάλι έμφαση στο γεγονός ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η Ιταλία και όχι η Ελλάδα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κύκλους κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει πάντες τους ενδιαφερόμενους ότι έχει θετική άποψη για τη μη περικοπή των συντάξεων, κάτι το οποίο πιστοποίησε με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, όπου σαφώς καταγράφει ότι η μη περικοπή θα προσθέσει 0,3 μονάδες στης ανάπτυξη και θα την ανεβάσει από το 2,0% στο 2,3% για το 2019.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.