Την Τετάρτη η αυλαία του Εφετείου για το Noor 1

ceb4ceb9cf89cebeceb7-cebdceb1cf81cebacf89cf84ceb9cebacf89cebd-cebbceb9cebcceb5cebdceb9cebacebf-noor1

γράφει η Κατερίνα Κατή documentonew.gr

Δύο χρόνια μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1», του πλοίου που εντοπίστηκε με 2,1 τόνους ηρωίνης, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιείκεια που επέδειξε το δικαστήριο ως προς την ενοχή αλλά και ως προς τις ποινές που επέβαλε σε βασικούς κατηγορουμένους καθώς και από την αδυναμία να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τους εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία παρέμεινε «ακέφαλη», ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη η αυλαία του Εφετείου.

Με την ελπίδα η επανάληψη της δίκης να μη σημαδευτεί από μαφιόζικες ενέργειες ακόμη και σε βάρος δικαστών –όπως αυτή που είχε γίνει στον εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη, ο οποίος είχε δεχτεί στο σπίτι του δέμα-βόμβα λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση επί των ποινών αλλά και την κρίση για το ποιοι από τους κατηγορουμένους θα οδηγούνταν στη φυλακή–, οι εφέτες που έχουν κληρωθεί θα ανέβουν στην έδρα στις 10 Οκτωβρίου για να κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

«Ιός απροθυμίας»

Ομως προτού ακόμη χτυπήσει το… πρώτο κουδούνι έχουν ήδη σημειωθεί παρατράγουδα. Θανάτους ευτυχώς μπορεί να μην έχουμε αυτήν τη φορά (οκτώ άνθρωποι που σχετίζονταν με την υπόθεση πέθαναν αιφνιδίως σε Ελλάδα και εξωτερικό), έχουμε όμως τον «ιό της απροθυμίας» να χτυπά τον οργανισμό κάποιων δικαστών.

Οπως ακριβώς είχε συμβεί και στο πρώτο δικαστήριο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, όπου η πρόεδρος της έδρας επικαλούμενη μυϊκούς πόνους είχε ζητήσει την εξαίρεσή της, έτσι και τώρα δύο εφέτες, ένας άντρας και μια γυναίκα, ζήτησαν εξαίρεση. Ο λόγοι όμως που προέβαλαν κατά την κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου το οποίο απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις, με σύμφωνες εισαγγελικές εισηγήσεις, δεν ήταν τέτοιοι που να δικαιολογούν το αίτημά τους.

Η μία εφέτης δήλωσε κώλυμα καθώς συμμετείχε σε δικαστήριο που είχε εξετάσει ένα από τα αιτήματα αποφυλάκισης που έχει υποβάλει ο πρωτόδικα καταδικασμένος σε ισόβια εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης. Η αίτηση, όπως και οι υπόλοιπες, είχε απορριφθεί, αλλά η εν λόγω δικαστής είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να γίνει δεκτή. Ο δεύτερος δικαστής δήλωσε κώλυμα διότι προήδρευε του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε απορρίψει αιτήματα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων στην υπόθεση.

H σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που θα δικάσει την υπόθεση είναι: πρόεδρος Μαρία Κουφούδη, μέλη Αικατερίνη ΚοκόληΕλένη ΚεχαγιάΝικόλαος Κουτρούμπας και Δημήτριος Καβαλλάρης, εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου.

Η έφεση της εισαγγελέα

Η δίκη αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον δεύτερο βαθμό και εξαιτίας της έφεσης που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης-χάδι η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή (απειλήθηκε συγγενικό της πρόσωπο), η οποία είχε τονίσει ότι «η ηρωίνη με τις προσμείξεις θα έφτανε τουλάχιστον τους οκτώ τόνους και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους».

Η έφεση οδηγεί σε επανάληψη της δίκης από την αρχή μόνο για κάποιους από τους καταδικασθέντες τους οποίους και αφορά. Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν:

* Σε ισόβια κάθειρξη ο ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο Ευθ. Γιαννουσάκης και τρεις Τούρκοι.

* Σε κάθειρξη δέκα ετών οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Σταύρος Λάγιος.

* Σε 18 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης και σε 16 χρόνια ο Ιρανός Μπονιάντ. Οι Βασίλειος ΚουρούβανηςΠαναγιώτης Φάρος και δύο Τούρκοι καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια. Οι Φάρος, Κουρούβανης, Κοτσώνης και Λάγιος αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο.

Η εισαγγελέας που είχε προτείνει την ενοχή έξι εκ των κατηγορουμένων για «διεύθυνση διεθνούς εμβέλειας εγκληματικής οργάνωσης» φαίνεται και από την έφεσή της πως είχε πειστεί ότι ο πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμ. Κοτσώνης είχε καθοριστικό ρόλο σε άμεση συνεννόηση με τον Ευθ. Γιαννουσάκη, στην αποθήκη του οποίου βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου της ηρωίνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, εταιρεία του Κοτσώνη συστάθηκε «ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός στο όνομά της, μέσω του οποίου θα προωθούνταν το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών στους προμηθευτές τους, που ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια». «Ηταν ο άνθρωπος» τονίζει «που το 2012 βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο […]. Σε συνεργασία με Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη, Κουρούβανη και Φάρο, και με άλλους άγνωστους συνεργούς, προγραμμάτιζε με προσεκτικό και μεθοδευμένο τρόπο τις κινήσεις για την υλοποίηση του παράνομου σχεδίου».

Ανοιχτή ανάκριση

Παράλληλη έρευνα διεξάγεται από την ανακρίτρια Καλλιόπη-Ιωάννα Μάντακα σε βάρος του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη και τριών συνεργατών του που, σύμφωνα με τις διώξεις τις οποίες άσκησε η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, συνδέονται άμεσα, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, με την υπόθεση του «Noor 1».

Τα αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι:

* Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών.

* Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.