Βloomberg-Εξαιρετικές οι επιδόσεις των καλυμμένων ελληνικών τραπεζικών ομολόγων

Τα καλυμμένα ομόλογα των τραπεζών σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις, με βάση τoν δείκτη Bloomberg Barclays, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα γύρισε σελίδα με τη λήξη του προγράμματος στήριξης. Μια περιοχή της ελληνικής αγοράς ομολόγων αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής, την ώρα που οι ταλαιπωρημένες τράπεζες πραγματοποιούν μικρά βήματα ανάκαμψης.

Νωρίτερα, ο Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ-, επικαλούμενος «την βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης» και σημειώνοντας ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα. Ενδέχεται να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις των καλυμμένων ομολόγων που είναι εγγυημένα από περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια, που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Michael Weigerding, αναλυτή της Commerzbank AG.

Η υπαγωγή των καλυμμένων στην επενδυτική βαθμίδα θα τα καταστήσει υποψήφια να περιληφθούν σε δείκτες με χρέη υψηλής ποιότητας ακολούθως να γίνουν ελκυστικά για μια ευρεία γκάμα επενδυτών. Τον Ιούλιο, η S&P global Ratings κατέταξε στη βαθμίδα ΒΒΒ- τα καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνικής Τράπεζας. Η Moody’s Investors Service κατατάσσει τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής και της Alpha Bank στην κατηγορία Ba2, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά με θετική προοπτική, που σημαίνει πιθανή αναβάθμισή τους κατά τους προσεχείς 12 έως 18 μήνες.

«Πολλά μπορούν να συμβούν τους επόμενους μήνες. Θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά όντας εκτός προγράμματος, καθώς και αν θα προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την ικανότητά της να αντλεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Ν. Νικολαΐδης, αναλυτής της Moody’s Investors Service στην Κύπρο. Και ενώ τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους για ασφαλιστικά ταμεία και άλλους επενδυτές που περιορίζονται να επενδύουν σε τίτλους χαμηλού κινδύνου, είναι μάλλον απίθανο οι τράπεζες να προχωρήσουν σύντομα στην έκδοση μη εξασφαλισμένων τίτλων.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.