ΤΡΙΨΤΟ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ! FT: «Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ

  • Οι «σωτήρες» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που άνοιξαν την κερκοπόρτα στο ΔΝΤ, σου έλεγαν ότι οι μισθοί δεν είναι ανταγωνιστικοί
  • Οι οικονομολόγοι ειδικοί, έκοψαν τους μισθούς με τελευταία μείωση από τον Σαμαρά το 2012
  • Οι πιο καταρτισμένοι νέοι, αλλά κι οι μεγαλύτεροι με εργασιακή εμπειρία, που δεν μπορούν να ζήσουν με τα €370 των «σωτήρων» προτίμησαν τις ευκαιρίες με 10πλάσιους μισθούς στην ξενιτιά
  • Σήμερα το FT γράφει ότι χωρίς έμπειρο (και καλοπληρωμένο) εργατικό δυναμικό, δεν μπορεί η χώρα να είναι ανταγωνιστική κι άρα να αναπτυχθεί.
  • Κάτι που όταν προειδοποιούσαμε, από το 2012, μας έλεγαν ότι είναι λαϊκισμός

ΓΡΑΦΑΜΕ το 2012  «Για παράδειγμα στην Βουλγαρία, παρά τους χαμηλότερους μισθούς, η χώρα άδειασε δημογραφικά από το πιο ικανό ανθρώπινο δυναμικό της, το οποιο μετακινήθηκε προς χώρες με καλύτερες αμοιβές, και τελικά έμεινε με επενδύσεις χαμηλού κόστους και υπηρεσίες δεύτερης διαλογής.»

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που πήραν των ομματιών τους κι έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σύντομα στα πάτρια, αναφέρουν οι Financial Times.

Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Όπως σημειώνουν σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» μπορεί η χώρα μας να προετοιμάζεται για την έξοδο από τα μνημόνια, σε μια ένδειξη ότι πλησιάζει η οικονομική κανονικότητα , ωστόσο οι Έλληνες που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους είναι πολλοί και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό περίπου 350.000-400.000 Έλληνες ηλικίας 20-30 ετών, τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Πρόκειται ως επί το πλείστον για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία», λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Η μετανάστευση έγινε μια επιλογή που αξίζει να μελετηθεί και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», επισημαίνει ο Έλληνας ερευνητής.

Η διαφθορά, η κρίση και η έλλειψη αξιοκρατίας είναι από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουν να ωθούν τους νέους, μορφωμένους Έλληνες εκτός συνόρων δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον.

«Το brain drain έχει σαφείς αρνητικές συνέπειες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η δεξαμενή των ολοένα και πιο προσοντούχων, διεθνοποιημένων Ελλήνων θα επιστρέψει ποτέ και θα βοηθήσει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης της χώρας.»

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Παραθέτουν δε έκθεση της ΕΕ που έγινε πέρυσι στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες μετανάστες σχεδιάζουν να γυρίσουν πίσω την επόμενη τριετία και μόνον δύο στους δέκα το σκέφτονται μακροπρόθεσμα.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περιφερειακά και νησιωτικά νοσοκομείο λόγω των περικοπών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσπαθούν να βρουν ικανά στελέχη να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που εξηγούν γιατί δεν σκέπτονται να γυρίσουν πίσω.

«Μου αρέσει η δουλειά μου, υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης κι αισθάνομαι ότι έχω τακτοποιηθεί στο Λονδίνο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να εργαστώ στην Ελλάδα, πιθανότατα στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε, αλλά δεν βιάζομαι», λέει η Τόνια Στούμπου, που εργάζεται στον τομέα της τροφοδοσίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για τον καρδιολόγο Γρηγόρη Μαρκόπουλο που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Γερμανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Στην αρχή ήταν δύσκολη γιατί στο πρώτο νοσοκομείο που εργάστηκα κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά και χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά για να μάθω τη γλώσσα. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο της καριέρας μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα όταν πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά αυτό απέχει ίσως κάποια χρόνια ακόμη»…

Πηγή: FT: «Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.