🇹🇷Ο Ερντογάν σέρνει την Τουρκία στο ΔΝΤ και την διάλυση-Καταπέλτης είναι η ανάλυση της @GoldmanSachs

turk1Καταπέλτης είναι η ανάλυση της Goldman Sachs για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τις χαοτικές συνέπειες που θα έχει στις τουρκικές τράπεζες. Το δεκαετές ομόλογο έχει ξεπεράσει το 19% προεξοφλώντας άτακτη χρεωκοπία και απαγορεύοντας κάθε έξοδο στις αγορές.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι αντί για οθωμανική αυτοκρατορία που οραματίστηκε, θα εκμηδενίσει την Τουρκία σε μία αποικία χρεοκοπημένη, με άγνωστες συνέπειες για την ακεραιότητα της. Τα οικονομικά μεγέθη είναι το λιγότερο. Η Τουρκία οφείλει να διατηρεί έναν πολυδάπανο στρατό με κολοσσιαία έξοδα, που δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να διατηρεί έχοντας μπροστά της το φάσμα της χρεωκοπιας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εσωτερική και εξωτερική απειλή για το τουρκικό κράτος θα πολλαπλασιαστεί, όταν η Τουρκία δεν θα έχει ούτε καύσιμα για τα άρματα και τα τεθωρακισμένα που χρησιμοποιεί για να επιβάλλει την «εσωτερική τάξη».

Το οξύμωρο είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να έχει την λαϊκή εντολή, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των τούρκων μπορούν και επιβιώνουν με τα απολύτως απαραίτητα, έτσι οι οποίες αναταράξεις στο οικονομικό γίγνεσθαι δεν θα έχουν αισθητά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Αντίθετα, η αστική τάξη βλέπει πλέον το φάσμα της κατάρρευσης. Τα κεφάλαια φεύγουν μαζικά από την Τουρκία, ακόμα και η βιομηχανία που έχει ευεργετηθεί Από την συνεχή υποτίμηση της λίρας, βγάζει έξω τα διαθέσιμα. Το μαύρο χρήμα από το εμπόριο ηρωίνης παράλληλα, καταλήγει στον Ερντογάν και το περιβάλλον του ισχυροποιώντας τον ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό μέτωπο. Άρα, οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του είτε βίαια είτε με εκλογές, δεν είναι εφικτή.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή, η Τουρκία φαίνεται ότι θα καταστραφεί ολοκληρωτικά με έναν Ερντογάν να τραγουδά ως άλλος νέρωνας πάνω από τα συντρίμμια.

Advertisements

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.