Ο Προκόπης Παυλόπουλος ταπείνωσε τους σαλτιμπάγκους του μαύρου μετώπου: Στο δημοψήφισμα ο λαός είπε όχι στο Δ.Ν.Τ. Ουδέποτε είπε όχι στην Ευρώπη!

Αυτό το υστερικό παραμύθι που εφηύρε το μαύρο μέτωπο ότι δήθεν το δημοψήφισμα έγινε για έξοδο από την ευρωζώνη και μετά «χρέωνε τον Τσίπρα ότι έκανε το όχι, ναι,» κατέρριψε σήμερα από το βροχερό τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

22.6.2018

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, χτες είχαμε μια ιστορική – έτσι λέει όλος ο Διεθνής Τύπος και έτσι είναι – Συμφωνία στο Eurogroup για στο ελληνικό χρέος.  Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο.  Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Συμφωνία στην οποία καταλήξανε χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει μια δεκαετή καταρχάς περίοδο χάριτος, αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων, των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα νάχουμε ένα πολύ ‘στιβαρό μαξιλάρι’ ρευστότητας ύψους άνω των 24 δις ευρώ.  Και βεβαίως έχουμε και την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι ύψους 4,8 δις  ευρώ,  1,2 δις ευρώ κάθε έτος από το 2019 έως το 2022.

Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας Συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των Αγορών, αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι μία Συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των Εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του Ελληνικού  Λαού, όλα αυτά τα 8 χρόνια προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη, προκειμένου να προστατευθεί και να μείνει αρραγές το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, έχω την εκτίμηση πως η 21η του Ιούνη του 2018, μένει στην ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.  Σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, δεσμευόμαστε σ’αυτούς τους στόχους τους δημοσιονομικούς, έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε, όμως είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο Ελληνικός Λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Και αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την χώρα. Πιστεύω ότι γρήγορα και ο Ελληνικός Λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται. Θετικές αλλαγές που αφορούν βεβαίως, τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο 2018, όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά κυρίως και από την δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία μετά από την θετική ανταπόκριση των Αγορών, που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το πλαίσιο.

Ήθελα να είσθε ο πρώτος στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης. Όμως επιτρέψτε μου σ’αυτό το σημείο να σας πω ότι πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα.  Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής.  Ομολογώ ότι είχατε δίκιο.  Και πιστεύω ότι αυτή η ανταμοιβή δεν αφορά καμιά κυβέρνηση.  Αφορά το σύνολο του Ελληνικού Λαού.  Ως εκ τούτου, θα ήθελα και πέραν του θεσμικού σας ρόλου και προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την στήριξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ πριν απ’όλα για την τήρηση, για μιαν ακόμη φορά, της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή μου.  Δεύτερον, έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας.  Και οι προκάτοχοί μου αν βρίσκονταν στην ίδια θέση.  Έκανα το χρέος μου.  Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η Ιστορία του Τόπου και η προοπτική της.

Και θέλω να πω με την ευκαιρία, προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας  κατά το Σύνταγμα δεν είναι στατικός.  Αυτό δεν το λέγω τώρα, το δίδασκα και στο Πανεπιστήμιο.  Προσαρμόζεται, κατ’ανάγκην, στην συγκυρία.  Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη.  Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες.  Η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση – το πιστεύω ιδίως αυτή την στιγμή – της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.  Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο Δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του Ελληνικού Λαού που είπε ‘ΟΧΙ’, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.  Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία.  Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, σε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις, αυτό που τους αναλογεί.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή μου την παρέμβαση με δύο αναφορές:  Η πρώτη είναι ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του Eurogroup χθες:  Είπε το Eurogroup ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μιαν οικονομία ισχυρότερη, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόσθηκαν».  Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη αναφορά την οποία θέλω να επισημάνω: Είναι η αναφορά που έκανε, ένα τμήμα της δήλωσης, του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Είναι μια δήλωση που είναι εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακώς φορτισμένη – όπως φαίνεται από το περιεχόμενό της – γιατί προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε στην πορεία.  Και αυτό πρέπει να το πούμε.  Είπε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ότι «αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό Λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη».  Όπως και εσείς τονίσατε προηγουμένως, τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι Εταίροι μας, να αναγνωρίζουμε με πόσες θυσίες του Ελληνικού Λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Και θέλω επίσης να επισημάνω – και θα το λέγω πάντοτε, το έλεγα από την πρώτη στιγμή,  πολλές φορές μάλιστα είχα παρεξηγηθεί – ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας.  Ορισμένες, αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα, από τις θυσίες αυτές οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των Προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν.  Όχι από μας.  Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο.  Και το λέγω αυτό γιατί;  Γιατί αν αναγνωρίζουμε, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αυτές τις θυσίες στον Ελληνικό Λαό, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτά τα λάθη που έγιναν τότε, σε ό,τι αφορά το μέλλον, κατά την εφαρμογή αυτών που χθες συμφωνήσαμε.  Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.  Όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.-

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.