Η Novartis αλώνιζε στα πρωθυπουργικά γραφεία κι εσένα σου μιλούσε ο Σαμαράς για success story

Την εποχή που ο

Αντώνης Σαμαράς έκανε συναντήσεις με εκπροσώπους πολυεθνικών διαφημίζοντας ότι ξεκίνησε το ελληνικό success story και η φυγή προς την ανάπτυξη, στην πραγματικότητα συναντούσε αυτούς που του έδιναν οδηγίες τις οποίες μετέτρεπε σε κυβερνητική πολιτική.

Οι υποτιθέμενες συναντήσεις για την ανάπτυξη, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αφορούν το σκάνδαλο με τη Novartis, ήταν η προκλητική παράδοση του Έλληνα πρωθυπουργού στις απαιτήσεις πολυεθνικών, με πρώτη φυσικά τη Novartis.

Όπως αποκαλύπτει έκθεση του προέδρου της Novartis στην Ελλάδα Γκέοργκ Σρέκενφουκς προς τα κεντρικά της πολυεθνικής, συναντούσε τον Σαμαρά ως «συνεργάτης» του μαζί με εκπροσώπους και άλλων εταιρειών που αποτελούσαν την ομάδα των συμβούλων του. Το γραφείο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο κάλυπτε τις συναντήσεις εμφανίζοντάς τες στην κοινή γνώμη ως συναντήσεις για την ελληνική ανάπτυξη. Την έκθεση του Γκέοργκ Σρέκενφουκς επιβεβαιώνει ακόμη ένα στέλεχος της Novartis, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της, που αποκαλύπτει πως η Novartis και άλλες 15 πολυεθνικές ήταν σύμβουλοι του Σαμαρά. Προκύπτει επίσης ότι η εκδοχή του Αντ. Σαμαρά ότι η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή στις 17 Δεκεμβρίου 2012 έγινε μπροστά στις κάμερες δεν είναι αληθής, αφού οι κάμερες καταγράφουν τον πρόεδρο της Novartis να συναντάται με τον Σαμαρά και όχι τον Φρουζή.

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 2012 οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν με δελτίο Τύπου ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντούσε το πρωί της επόμενης μέρας «στελέχη πολυεθνικών» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση πραγματικά έγινε και τις επόμενες μέρες, τόσο από επίσημες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και από διαρροές στα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη συνάντηση εμφανίστηκε ως επιβεβαίωση της πορείας προς την ανάπτυξη.

Στις 30 Ιανουαρίου γράφει η «Καθημερινή»: «Η είδηση που προέκυψε από την προ 15νθημέρου συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής 13 θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι ότι για πρώτη φορά, μετά την πεντάχρονη ύφεση στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με την αίσθηση ότι παγιώνεται ένα κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα και ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή».

Η συνάντηση δηλαδή επιβεβαίωνε το success story του Σαμαρά και τις «νέες γραμμές παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στον τίτλο της η εφημερίδα. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν ούτε τον Σαμαρά ούτε το ρεπορτάζ. Η ύφεση συνεχίστηκε, ενώ δεν έγινε καμία επένδυση ειδικά από τις συγκεκριμένες πολυεθνικές. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, τόσο αυτή η συνάντηση όσο και άλλες που ακολούθησαν δεν είχαν καμία σχέση με την ανάπτυξη όπως την παρουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός. Αντιθέτως επρόκειτο για συναντήσεις στις οποίες συγκεκριμένες πολυεθνικές υπαγόρευαν τι πρέπει να γίνει στην οικονομία, με βάση φυσικά τα συμφέροντά τους. Μάλιστα ο Σαμαράς αποκαλούσε αυτές τις εταιρείες πρωθυπουργικό think tank και κάλυπτε τις συναντήσεις κάτω από την επικοινωνιακή εικόνα των επαφών για την οικονομία.

Το έγγραφο-ομολογία

Τον Ιανουάριο του 2013 ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Γκέοργκ Σρέκενφουκς ενημέρωσε με εσωτερικό έγγραφο τη μαμά εταιρεία για τις εξελίξεις που αφορούν το φάρμακο στην Ελλάδα. Στο έγγραφο αναφέρει ότι «η Novartis έχει καθιερωθεί ως καθοριστικός συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης». Αφού ο πρόεδρος της Novartis παραθέτει φωτογραφία από τη συνάντηση των πολυεθνικών με τον Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2012, γράφει «συνεργασία με τις βασικές πολυεθνικές κατά τη δημιουργία του think tank» και σημειώνει ακριβώς από κάτω ότι «η Novartis είναι η μοναδική εταιρεία φαρμάκου που συμμετέχει σε αυτό το think tank».

Δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος της Novartis απευθυνόμενος στην ηγεσία της εταιρείας του αποκαλύπτει πως η Novartis αποτελεί σύμβουλο του Σαμαρά μαζί με στελέχη άλλων πολυεθνικών. Μάλιστα για να αποδείξει το μέγεθος της επιτυχίας διαβεβαιώνει: «Χάρη στην ηγεσία της Novartis στο ΣΦΕΕ, στη σημαντική εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) & την ευρωπαϊκή ομάδα διακυβέρνησης και δημοσίων σχέσεων (G&PA) και χάρη στη συμμετοχή στο “Think Tank”, η Novartis βρίσκεται σε θέση ισχύος ως προς την άσκηση επιρροής τόσο σε βραχυπρόθεσμες ενέργειες όσο και στη μεσοπρόθεσμη δημιουργία ελκυστικής βιώσιμης αγοράς στην Ελλάδα».

H σχέση του Σαμαρά με τη Novartis είναι συνεχής, όπως αποδεικνύεται και από άλλο έγγραφο της δικογραφίας. Τον Ιανουάριο του 2014 ο εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της Novartis Ελβετίας δρ Φέλιξ Ερατ στέλνει επιστολή στον Αντ. Σαμαρά με την οποία του ζητά συνάντηση στο Νταβός. Σε αυτή την επιστολή του υπενθυμίζει: «Επιπλέον η Novartis είναι μεταξύ των 14 πολυεθνικών εταιρειών διάφορων βιομηχανιών που συμμετέχουν στην ομάδα συμβούλων (Think Tank) την οποία εσείς εγκαινιάσατε». Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έγγραφο (το πρώτο ήταν η έκθεση υλοποίησης του λεγόμενου «Harvard Project») που συνδέει τη Novartis και τον Σαμαρά με σχέση συμβούλου.

 

Ο Σαμαράς ψεύδεται

Ο πρώην πρωθυπουργός τελικώς ψεύδεται. Το πρώτο του ψέμα αφορά την εμφάνιση της συνάντησής του με τις πολυεθνικές ως σύσκεψη ανάπτυξης. Χρησιμοποίησε τα μέσα ενημέρωσης για να εμφανίσει μια παραθεσμική επιλογή του, να κινείται δηλαδή με τις οδηγίες πολυεθνικών, ως συνάντηση για το success story. Το δεύτερο ψέμα του αφορά το επιχείρημά του στη μήνυση που κατέθεσε κατά των μαρτύρων και του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρει ότι συνάντησε τον Κ. Φρουζή της Novartis στις 17 Δεκεμβρίου 2017 δημόσια μπροστά στις κάμερες. Η συνάντηση του Φρουζή με τον Σαμαρά δεν είναι μπροστά στις κάμερες, αφού η δημόσια συνάντηση αφορά τον Αυστριακό πρόεδρο της Novartis Ελλάς Γκέοργκ Σρέκενφουκς. Άρα η συνάντηση που καταγράφεται στα ημερολόγια δεν έχει καμία σχέση με την ανακοινωθείσα συνάντηση με τις πολυεθνικές.

ellas-ellas-antonis-samaras Η Novartis αλώνιζε στα πρωθυπουργικά γραφεία κι εσένα σου μιλούσε ο Σαμαράς για success story (2)
Ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Γκέοργκ Σρέκενφουκς, πρώτος από αριστερά, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στις 17 Δεκεμβρίου 2012

Πρωθυπουργός των… πολυεθνικών

Το σκάνδαλο της Novartis τελικώς εκθέτει τον Αντ. Σαμαρά και για άλλες επιλογές του που ήταν άγνωστες. Επέλεξε ως πρωθυπουργός της χώρας να έχει συμβούλους του όχι επιστήμονες ή κρατικούς λειτουργούς αλλά συγκεκριμένες πολυεθνικές, δηλαδή εταιρείες των οποίων τα συμφέροντα δεν ταυτίζονταν με το δημόσιο συμφέρον. Η Novartis, για παράδειγμα, είχε ως συμφέρον (το ομολογεί άλλωστε στις εκθέσεις της) την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την πώληση των προϊόντων της ακόμη και ενάντια σε όσα απαιτούσε η τρόικα. Αντιθέτως, το ελληνικό δημόσιο θα εξυπηρετούνταν από το σταμάτημα της υπερτιμολόγησης και της άσκοπης χρήσης φαρμάκων. Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπάτησε τους Έλληνες παρουσιάζοντας τις επιλογές του υπέρ συγκεκριμένων πολυεθνικών και την εναπόθεση της πορείας της χώρας σε αυτές ως διαδικασία ανάπτυξης. Για ποιον λόγο εμπιστεύτηκε πολυεθνικές, συγκεκριμένες μάλιστα, ταυτίζοντάς τες με τη χώρα; Γιατί επέλεξε τη Novartis ως συνομιλητή και σύμβουλο και όχι μια άλλη φαρμακοβιομηχανία; Πρέπει να απαντήσει, όπως φυσικά και στο αν οι υπόλοιπες πολυεθνικές ευνοήθηκαν από την πρωθυπουργία του με τρόπο ανάλογο με αυτόν της Novartis.

Think tank πολυεθνικών

Στους εκπροσώπους των πολυεθνικών που εμφανίζονταν να συναντούν τον Αντ. Σαμαρά στο πλαίσιο του success story, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Novartis αποτελούσαν τους συμβούλους του, περιλαμβάνονταν οι Σπύρος Δεσσύλας (Ελαΐς Unilever), Νικήτας Ασπιώτης (PepsiCo), Περικλής Βασιλόπουλος (Specifar), Λοράν Ντερέ (Nestlé), Δημήτρης Πισιμίσης (BiC Violex SA), Πιερ Ντελεπλάνκ (Lafarge – ΑΓΕΤ Ηρακλής), Ζωούλλης Μηνάς (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Αγγελος Καρακώστας (Cosco), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone), Νικήτας Θεοφιλόπουλος (Παπαστράτος), Ρόμπερτ βαν Παπέλενταμ (Procter & Gamble), Γκέοργκ Σρέκενφουκς (Novartis Hellas) και Κωνσταντίνος Μαχαίρας (ΑΒ Βασιλόπουλος Delhaize).

Η επιστολή του γενικού συμβούλου του ομίλου της Novartis International AG προς τον Σαμαρά είναι άλλο ένα έγγραφο που αποκαλύπτει τη στενή συνεργασία του πρώην πρωθυπουργού με την πολυεθνική. Κλειδί είναι το think tank με εκπροσώπους 15 πολυεθνικών, στο οποίο η φαρμακευτική εταιρεία έχει θέση συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για την υγεία, ακολουθώντας κατά γράμμα το «Harvard Project» της Novartis.

Αλώνιζε ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής στην κυβέρνηση Σαμαρά στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013, συναντώντας υπουργούς και άλλα στελέχη δημόσιων οργανισμών. Είναι η εποχή που η Novartis έχει πάρει τα κλειδιά του κράτους στην υγεία διατηρώντας θέση πρωθυπουργικού συμβούλου. Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 επισημοποιείται το think tank, με τον πρόεδρο της Novartis Γκέοργκ Σρέκενφουκς να συναντιέται με τον Σαμαρά και τον Φρουζή να κινεί τα νήματα.

Πηγή

infiltr8or

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.