Η κληρονομιά Σόιμπλε εξόντωσε το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας [ΒΙΝΤΕΟ]

subscribe https://tinyurl.com/hellenicnewsfeed

Βρυξέλλες και Βερολίνο σιωπηρά πόνταραν στην νίκη της ιταλικής Δεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι και τελικά κατέστησαν κυρίαρχες τις αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές δυνάμεις, τη Λέγκα του Βορρά και το κίνημα των Πέντε Αστέρων, σημείωσε ο Γιώργος Καπόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Βρυξέλλες και Βερολίνο σιωπηρά πόνταραν στην νίκη της ιταλικής Δεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι και τελικά κατέστησαν κυρίαρχες τις αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές δυνάμεις, τη Λέγκα του Βορρά και το κίνημα των Πέντε Αστέρων, σημείωσε ο Γιώργος Καπόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι σοκάρονται για μία εξέλιξη που μάλλον είχε καθυστερήσει στην Ιταλία και μάλλον ήταν αναμενόμενη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Στην Ευρώπη, παρά τα προηγούμενα σοκ με το Brexit, τον Τραμπ, παρολίγον την Λεπέν, τώρα με την Ιταλία, «συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας», σημείωσε ο κ. Καπόπουλος. «Πέρα από συζητήσεις για διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις, ο πυρήνας της πολιτικής στην ευρωζώνη είναι η κληρονομιά του Σόιμπλε … η λογική των μηδενικών ελλειμμάτων, ότι είναι «κόκκινη γραμμή» η μεταφορά πόρων και η αμοιβαιοποίηση του κινδύνου». «Όσο η Γερμανία μένει περιχαρακωμένη σε αυτή τη γραμμή, για τις χώρες του Νότου και ιδίως την Ιταλία (τρίτη σε μέγεθος οικονομία του ευρώ) η ευρωζώνη θα είναι αβίωτη. Η Ιταλία πληρώνει με τη θυσία της σταθερότητας του πολιτικού της συστήματος, την προσπάθεια να προσαρμοστεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς μάλιστα να το κατορθώσει. Και δέχεται και επικρίσεις κιόλας ο Ρέντσι, ότι ήταν χαλαρός στη λιτότητα που εφάρμοσε», όπως θύμισε. Ο ίδιος σημείωσε ότι «το κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε πλειοψηφική δυναμική … αλλά το τελευταίο δίμηνο Βρυξέλλες και Βερολίνο έπαιζαν το χαρτί του Μπερλουσκόνι, χωρίς να το λένε φανερά. Τον Μπερλουσκόνι, που ενώ παλαιότερα έλεγε για επιστροφή στη λιρέττα και ξαφνικά… έγινε Ευρωπαίος και ανακήρυξε υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου». Πλέον, είπε ο κ. Καπόπουλος, «στην Ιταλία διαμορφώνεται ένας νέος διπολισμός. Ενώ στον προηγούμενο, μετά την επιχείρηση «καθαρά χέρια» το 1992, ήταν από τη μία μεριά το πρώην κομμουνιστικό και νυν Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη το Forza Italia! που πήρε τη σκυτάλη από τη Χριστιανοδημοκρατία, τώρα έχουμε δύο όχι απλώς ευρωσκεπτικιστικές, αλλά αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές δυνάμεις, σε δύο διαφορετικούς πόλους: τον αντισυστημικό, που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους αριστερής ευαισθησίας, το κίνημα Πέντε Αστέρων που είναι πρώτο κόμμα, και τη σκληρή ρατσιστική ακροδεξιά του Σαλβίνι. Αυτή είναι η σημαντική εξέλιξη. Αντί να είναι ο Μπερλουσκόνι επικεφαλής μίας ενωμένης Δεξιάς … είναι η Λέγκα του Βορρά που έχει επεκταθεί στο Νότο». ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.