ΑΥΣΤΗΡΟ Μήνυμα ΠτΔ στην Αγκυρα: «Αν χρειαστεί, ξέρουμε να είμαστε και απέναντι-Αν η Ιστορία μας υποχρεώσει θα πράξουμε όπως οι προγονοί μας» [ΒΙΝΤΕΟ]

Το μήνυμα στην Αγκυρα

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ας μην επινοούν κάποιοι «γκρίζες ζώνες». «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτές είναι οι «κρυστάλλινες, ως προς τη διαύγεια και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας» ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση εκ μέρους τους της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των συνθηκών και της ιστορίας.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του Εθνους

Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου έγινε κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Πύδνας- Κολινδρού Πιερίας, με αφορμή την Επανάσταση, γνωστή και ως «Ανταρσία» του Κολινδρού, στις 22 Φεβρουαρίου του 1878, η οποία «υπήρξε το προανάκρουσμα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την ηγετική προσωπικότητα και τον ρόλο του επισκόπου Κίτρους, Νικόλαου Λούση, στην Επανάσταση του Κολινδρού, το 1878, έκανε αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες.

«Η εκκλησία στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας και του λαού μας ήταν παρούσα, παρούσα για να υπερασπίζεται την ιστορία και την πατρίδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε γιατί σε όλα τα συντάγματά της χώρας, από το πρώτο σύνταγμα, αναγράφονται οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας.

«Σε ποιο άλλο έθνος, σε ποιο άλλο κράτος, η εκκλησία ήταν παρούσα για τη δημιουργία και τη γέννηση του κράτους αυτού. Σε κανένα. Μόνο στην Ελλάδα συνέβη. Αυτή την ιδιομορφία δε θα την τιμήσουμε; Θα ξεχάσουμε;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Άρα, η αναγνώριση του ρόλου της εκκλησία και τότε και τώρα, είναι πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και όχι σύμβολο πίστεως» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε : «Δε θα μας πτοήσει κανενός είδους προσπάθεια, η οποία θα ήθελε να μηδενίσει αυτό τον ρόλο. Γιατί αν ξεχάσουμε την ιστορία θα είμαστε υπεύθυνοι για την ανυπαρξία μέλλοντος».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου, από την αρχαιότητα, τους αγώνες του κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 και εστίασε στην Επανάσταση του Κολινδρού στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, ως μέρος της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 και της εξέγερσης των ελλήνων της Μακεδονίας, που ήρθε ως αντίδραση στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία έθετε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Όπως, είπε, ο κ. Παυλόπουλος, παρά την καταστολή της «Ανταρσίας» στον Κολινδρό και συνολικώς της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, αυτή είχε ως αποτέλεσμα, να ενισχυθεί η διπλωματική θέση της Ελλάδας στο Συνέδριο του Βερολίνου, να αναθεωρηθούν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, η Βουλγαρία να περιορισθεί στα παλαιά της σύνορα, ενώ ταυτόχρονα, η Επανάσταση του Ολύμπου έγινε «προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι οδήγησαν τελικώς στην πολυπόθητη ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Επανάσταση του Κολινδρού και συνολικά η Επανάσταση του Ολύμπου του 1878, συμβάλλει στην κατανόηση της εθνική μας ιστορίας και «αυτογνωσίας» και συνιστά, «ιδίως σήμερα», ένα «δείκτη πορείας» για τα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή, το δήμαρχο, τις Αρχές και τους κατοίκους του δήμου, ενός τόπου, όπως είπε, με τους «μεγάλους και διαχρονικώς ηρωικούς» αγώνες «υπέρ της πατρίδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέλιος Καστόρης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του στρατού, της εκκλησίας και των τοπικών φορέων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.