Το «παιδί της #Siemens» είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου #Novartis

 

DEE8686C-6F15-4F96-9477-31EB24C97B9A

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Σε άλλες εποχές, αν κορυφαία στελέχη ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος, ενός κόμματος εξουσίας εμπλέκονταν σε ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους, όπως αυτό της Novartis, ο πρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος θα έπαιρνε με θάρρος την πολιτική απόφαση να τοποθετήσει τα στελέχη αυτά τουλάχιστον «στον πάγο», μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή η αθωότητά τους. Θα το έκανε αυτό για πολιτικούς λόγους, αλλά και για λόγους αυτοπροστασίας, όπως το έκαναν πολιτικοί αρχηγοί κατά το παρελθόν και τελικά διασώθηκαν.

Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να διαδραματίσει τον ρόλο του ενορχηστρωτή της καμπάνιας συγκάλυψης ενός σκανδάλου που λέγεται πως είναι μεγαλύτερου μεγέθους από εκείνο της Siemens.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πολλάκις εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα, δείχνει «συναδελφική» αλληλεγγύη στα κορυφαία στελέχη του κόμματός του τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο των σκανδάλων. Δεν θα μπορούσε κανένας να περιμένει κάτι καλύτερο από ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο έχει πρωταγωνιστήσει και έχει άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε σειρά σκανδαλωδών υποθέσεων: Στο σκάνδαλο Siemens, στο σκάνδαλο με τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», στο λεγόμενο Mareva Gate κλπ.

Ξέρετε τι λένε τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας χιούμορ, στην πιάτσα; Λένε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μοναδικό στο οποίο δεν εμπλέκεται η οικογένεια Μητσοτάκη.

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το «παιδί της Siemens» θέλει κι αυτός το μερίδιο της… δόξας που του αναλογεί. Όχι ως εμπλεκόμενος, αλλά ως θλιβερός πρωταγωνιστής της απόπειρας να βγάλουν τα μαυσωλεία της διαπλοκής στην Ελλάδα αθωωτική απόφαση για 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο θλιβερός περίγυρός του συντονίζουν στην παρούσα συγκυρία την πρωτοφανή καμπάνια συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και συσκότισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης. Σε ένα κανονικό κόμμα, μέχρι να έρθουν όλα στο φως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε στείλει τον Άδωνι Γεωργιάδη στο σπίτι του. Σε ένα κανονικό κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έστελνε τον αντιπρόεδρο του κόμματός του και την υπόλοιπη παρέα των εμπλεκόμενων στα σπίτια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, για να μην διασύρεται το κόμμα του – που έχει άλλωστε μεγάλο ιστορικό διαφθοράς – εξαιτίας της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο Novartis. Θα τους έστελνε όλους αυτούς στο σπίτι τους για να δείξει ότι είναι αμείλικτος απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, ακόμη και για να μην κραδαίνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι τη λίστα με τα ονόματα των εμπλεκομένων. Θα το έκανε για να μην εκδώσει η κοινωνία καταδικαστική απόφαση για συλλογική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο Novartis. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πως είναι απολύτως εξαρτημένος από την ακροδεξιά κλίκα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όταν, λοιπόν, ο Ευάγγελος Αντώναρος, το δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή, ζήτησε το αυτονόητο, αυτό που θα γινόταν σε οποιοδήποτε κανονικό κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διέγραψε κάνοντας τη Μιράντα Ξαφά και τον Στέφανο Μάνο, τους μυστικοσυμβούλους του να πανηγυρίζουν. Είναι εξάλλου εκείνοι που τον συμβούλευαν να «καθαρίσει» τους καραμανλικούς από τη Νέα Δημοκρατία, έστω κι αν αυτή μετατραπεί σε κόμμα του 15%. Αυτόν τον δρόμο διάλεξε να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλά, όλα αυτά είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε ευθέως τις προάλλες εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, μιλώντας για «κουκουλοφόρους» σε συνέχεια των πρωτοφανών απειλών που έχουν ήδη εξαπολύσει οι εμπλεκόμενοι εναντίον των μαρτύρων. Αμφισβήτησε έτσι επί της ουσίας και ξεδιάντροπα την ύπαρξη ενός διεθνούς σκανδάλου και το ελληνικό του σκέλος, το οποίο διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές. Στην ορμή του επάνω να υπερασπιστεί τον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο, ακροδεξιό αντιπρόεδρο του κόμματός του, Άδωνι Γεωργιάδη και τους υπόλοιπους, δεν υπολογίζει ούτε το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως της δημοσιότητας το επόμενο χρονικό διάστημα στοιχεία – ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – που θα οδηγήσουν νομοτελειακά τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική συντριβή και θα αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Αφού υπάρχει σκάνδαλο Novartis, κάποιοι απο το πολιτικό σύστημα πήρανε μίζες. Ας σκεφτεί λογικά και ψύχραιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Αλλά δεν θα το κάνει. Δεν μπορεί και δεν θέλει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλει να μετατοπίσει, παρέα με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και τη διαπλοκή, το κέντρο βάρος της συζήτησης γύρω από το σκάνδαλο στους μάρτυρες και όχι σε εκείνους που τα άρπαξαν.

Αποδεικνύει, ο ελάχιστος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι εξαρτήσεις του από πολιτικά και άλλα συμφέροντα είναι πολλές. Δίνει την εικόνα ότι «τον κρατούν από κάπου», ότι οι πολιτικοί που τον βοήθησαν να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ τον εκβιάζουν πολιτικά και ως εκ τούτου δεν τολμά να λάβει εκείνες τις κρίσιμες αποφάσεις που θα αποτρέψουν να συρθεί και ο ίδιος στο χείλος της καταστροφής και στον καιάδα της πολιτικής ανυποληψίας.

Ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου, εκβιαζόμενος και θλιβερός, ανυπόληπτος και φοβισμένος, διαπλεκόμενος και εξαρτημένος επέλεξε να κυλιέται στον βούρκο παρέα με εκείνους που ρήμαξαν τον τόπο. Θα πιεί το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους…

Πηγη: periodista.gr

2 thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.