[ΒΙΝΤΕΟ] Τσίπρας-Ζαεφ. Ο Αλέξης ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες για άρση των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγματος

thefaq.gr

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας παρακολουθούν ότι έχουμε την επιθυμία να γεφυρώσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον. Ο Ζόραν θα προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε σταματήσει η Ελλάδα, να τις ξεπαγώσουμε», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Και ο…Μιτεράν «ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, για μια ονομασία έναντι όλων, και διαμήνυσε πως η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, περνάει από την λύση: «Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των διμερών θεμάτων. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (erga omnes). Ανταλλάξαμε ιδέες στο πλαίσιο αυτό και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ».

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο κ. Ζάεφ, συμπληρώνοντας ότι “θέλουμε να είμαστε εαίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών”.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.