Ευ. Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της συνολικής μας στρατηγικής (βίντεο)

Ευ. Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της συνολικής μας στρατηγικής (βίντεο)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος «είναι μέρος μίας συνολικής απάντησης στην κρίση, και όχι η απάντηση όπως λέει η αντιπολίτευση. Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν είναι το καλύτερο που θέλουμε. Δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους αλλά είναι καλύτερο από το να σηκώσουμε τα χέρια και να πάμε σπίτια μας. Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τους ανθρώπους που έχουν «πολλαπλές ταυτότητες» και έχασαν το 25% του εισοδήματός τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, σημείωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος μίας στρατηγικής που αλλάζει στην Ευρώπη, καθώς συζητούν πλέον και τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ και ακούνε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα μακροοικονομικά και όχι μόνο για τα πλεονάσματα.

«Υπάρχει μία στρατηγική που θα μας βγάλει από την κρίση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως αυτή η κυβέρνηση έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης «και μαθαίνει περισσότερο κάθε μέρα», ενώ «διαβεβαίωσε» ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος «μίας συνολικής απάντησης στην κρίση» και η διανομή του δεν εμπίπτει στους λόγους που επικαλείται η αντιπολίτευση. «Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους» επισήμανε.

«Αυτή είναι μία ταξική πολιτική. Είναι μία ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων» υπογράμμισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «αυτό που είπαν όλες οι εφημερίδες, ότι η μεσαία τάξη είναι με το 18.000 ευρώ, αλλά ότι πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης». «Το είπα δυο και τρεις φορές, αλλά σε αυτήν τη χώρα, πια, με τις δικές σας εφημερίδες υπάρχει fake news, δεν υπάρχει καν διαχωρισμός είδησης από το σχόλιο» παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στις εργασιακές σχέσεις και στις μεσαίες τάξεις, όπως και τη φοροελάφρυνση, για την οποία εντάχθηκαν 56 δισ. στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Διότι, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι «έχουν πολλαπλές ταυτότητες», «δεν είναι μόνο άνθρωποι που παίρνουν μισθό και πρέπει να πάρουν περισσότερο, αλλά είναι άνθρωποι στην παραγωγή». «Γι αυτό έχουμε αλλάξει όλη την αναπτυξιακή πολιτική και τα κριτήρια διανομής του ΕΣΠΑ, για να πιάσει τους μικρομεσαίους» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας, ειδικά, στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για υπερφορολόγηση των πολιτών και «καθ’ ομολογία της κυβέρνησης» εξόντωση της μεσαίας τάξης, ο υπουργός Οικονομικών αντιγύρισε τα πυρά, θέτοντας ζητήματα προς τα κόμματα που συγκυβέρνησαν για τις πολιτικές που εκείνα ακολούθησαν εναντίον της μεσαίας τάξης.

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25%, ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο ίδιος αποδέχεται την κριτική περί άσκησης «ταξικής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι σε μία χώρα που έχει χάσει 25% εισόδημα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Μην μας λέτε, λοιπόν, ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη. Πείτε μας τι θα κάνατε εσείς, δεν θα αντιμετωπίζατε την ανθρωπιστική κρίση και την φτώχεια;» ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, «δεδομένου ότι δεν μπορούσε να πάει μπροστά η οικονομία και το 1/3 της κοινωνίας να βρίσκεται στη φτώχεια».

Σχετικά με την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση ότι το πλεόνασμα και κατ’ επέκταση η διανομή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί προϊόν της υπερφορολόγησης των πολιτών, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθη απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Εσείς και οι εφημερίδες σας δεν λέγατε ότι καταρρέουν τα έσοδα; Εσείς δεν λέγατε ότι στον φόρο εισοδήματος έχουμε μία μεγάλη μείωση; Τί ισχύει τελικά;».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2014, οπότε δόθηκε και τότε μέρισμα, δεν προέκυψε υπεραπόδοση, αντιθέτως υπήρξε υστέρηση στόχου, που ήταν το 1,5 δισ. «Για αυτό εμείς δεν σας ακούσαμε τον Απρίλη του 2017 να ξοδέψουμε το μέρισμα τότε. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα είναι η υπεραπόδοση για να μπορούμε να είμαστε δημοσιονομικά σωστοί και να μπορούμε να έχουμε ένα αφήγημα, μέσα στο οποίο είναι η διανομή του μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η τήρηση των στόχων και η έξοδος από το Πρόγραμμα» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν βρισκόμαστε στους καλύτερους καιρούς και συνόψισε ότι υπάρχουν περιορισμοί εντός των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση και πιστεύει ότι μία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων είναι καλύτερη από το να εγκαταλείψει και να πάει σπίτι της. «Δεν μπορούμε να πούμε «τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι περιορισμοί και πηγαίνουμε σπίτι μας’. Εμείς, δεν θα πάμε σπίτι μας» υπογράμμισε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.