«Εφικτή η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και η επιστροφή στις αγορές»

Ως απολύτως εφικτή χαρακτηρίζουν την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος, τρίτου κατά σειρά, προγράμματος στήριξης της Ελλάδος και την ομαλή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, πηγές που βρίσκονται πλησίον των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της.

Είναι η πρώτη φορά από το 2010 έως και σήμερα που «η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά στην πηγή», σημειώνουν χαρακτηριστικά ασφαλείς πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που συντρέχουν τόσο ξεκάθαρα οι προϋποθέσεις για την αποσαφήνιση των περαιτέρω βημάτων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ότι: «το χρέος θα το δούμε όταν η Ελλάδα είναι σε πλεόνασμα και όταν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Αμφότερες των προϋποθέσεων αυτών αναμένεται ότι θα έχουν εκπληρωθεί το 2018, έτος κατά το οποίο εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα (20.08.2017) και η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά δημοσιονομικό πλεόνασμα (πέραν της υπεραπόδοσης που ήδη εμφανίζει σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος) της τάξης του 0,6% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η «Κομισιόν».

«Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, ουδείς επιθυμεί να αποτύχει η Ελλάδα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ωστόσο ότι θεωρούν ως κομβικής σημασίας στην διαδικασία αυτή την ανάληψη μεγαλύτερου βαθμού «ιδιοκτησίας» του προγράμματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν έως την εκπνοή του.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφεθεί η Ελλάδα να κολυμπήσει μόνη της στον ωκεανό» των διεθνών αγορών, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι τούτο είναι κάτι που ουδεμία εκ των εμπλεκομένων πλευρών στις διαπραγματεύσεις επιθυμεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταχεία ολοκλήρωση της Γ? αξιολόγησης θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη συζητήσεων τεχνικού χαρακτήρα και την διερεύνηση των εναλλακτικών ή και συμπληρωματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν αναφορικά με την ύπαρξη «προληπτικής γραμμής», «χρηματοδοτικού μαξιλαριού», του ESM, των αδιάθετων κεφαλαίων από το Γ? πρόγραμμα ? (τα οποία είναι της τάξης των 40 δισ.ευρώ) ή κάποιας παραλλαγής αυτών, που θα παρέχει τη δυνατότητα μεταπρογραμματικής στήριξης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.