ανΥΕΘΑ Δ.Βίτσας: «Στην Ελληνική Βιομηχανία το 30% της αναβάθμισης των F-16 – Πάνω από 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δ. Βίτσας: Στην Ελληνική Βιομηχανία το 30% της αναβάθμισης των F-16 – Πάνω από 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

Η ΕΑΒ και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα υλοποιήσουν το ένα τρίτο της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16, που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας

«Στα εξοπλιστικά ζητήματα, κατά κύριο λόγο είμαστε προσανατολισμένοι στη συντήρηση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και τις στοχευμένες αγορές», είπε ο κ. Βίτσας.
«Μία τέτοια στοχευμένη αναβάθμιση είναι αυτή των F-16, το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν είναι κάτι καινούργιο … και είναι αναγκαίο. Αυτή τη στιγμή, στο στόλο των ελληνικών μαχητικών υπάρχουν πάνω από 150 F-16 τα οποία έχουν αγοραστεί σε τέσσερις περιόδους … Τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να είναι «καινούργια» μαχητικά … να είναι η τελευταία εξέλιξη αεροσκάφους 4ης γενιάς, καθώς μπαίνουμε σιγά-σιγά στην εποχή των αεροσκαφών 5ης γενιάς».
Ανέφερε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε στείλει «επιστολή ενδιαφέροντος» στις ΗΠΑ με τα βασικά στοιχεία της αναβάθμισης και δύο ή τρεις πιθανότητες αναβαθμίσεων, ως προς τον αριθμό … Ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί ως προς το αν χρειάζεται αυτή η αναβάθμιση ή όχι … εμείς λέμε ότι χρειάζεται. Από ότι ακούω δεν είναι ζήτημα που θέλει και πολύ συζήτηση … όσοι γνωρίζουν ελάχιστα το θέμα, από την Πολεμική Αεροπορία ή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμφωνούν. Αυτό που έχει σηκώσει αντιπολιτευτικό κρεσέντο είναι η συζήτηση επί του κόστους», όπως είπε.
Να ρωτήσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιον που να ξέρει
Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «κάποιοι δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι έχουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία … ο επί της άμυνας της Νέας Δημοκρατίας … ακόμη είναι νέος στο αντικείμενο … θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να ρωτήσει ανθρώπους που έχουν κάνει στο ΥΕΘΑ, από τη θέση υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού … φαίνεται δεν ασχολήθηκε ποτέ ούτε η κ. Γεννηματά όταν ήταν στο υπουργείο, έκανε και αυτή μία δήλωση που δείχνει αυτό που είπα».
 
Όπως ανέφερε, η διαδικασία είναι η εξής:
«Στο δικό μας αίτημα, έγινε μία σειρά από συζητήσεις, για να είναι καθαρό τι ακριβώς θέλουμε και από την πλευρά των ΗΠΑ πήγε στην αντίστοιχη επιτροπή του Κογκρέσου η οροφή ενός προγράμματος. Δηλαδή, εμείς προτείναμε τρεις πιθανές εκδοχές, έρχεται η πιο δαπανηρή, που προσδιορίζεται στα 2,4 δισ. δολάρια που ανέφερε ο κ. Τραμπ. Αυτή είναι η οροφή, το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβεί αυτό το κόστος».
Στη συνέχεια, «οι ΗΠΑ το περνάνε από το Κογκρέσο και δεν ξανασχολούνται, ενώ εμείς σε Βουλή, ΚΥΣΕΑ κτλ. θα ασχοληθούμε με την οριστική συμφωνία».
«Έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει εμείς, δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ … λύνουμε το ζήτημα της αναβάθμισης στο κομμάτι του στόλου των μαχητικών … ο αριθμός τους μένει να καθοριστεί ακριβώς … είναι 150, αυτό που στείλαμε αφορούσε 123, η βασική μας σκέψη είναι κοντά στα 100 μαχητικά. Και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν, αλλά με άλλο τρόπο. Θα αλλάξει το ραντάρ, η πτητική ικανότητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα, η δυνατότητα των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν», όπως είπε ο υπουργός.
Άλλο η «οροφή» μίας συμφωνίας, άλλο η πραγματικότητα
Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς προκύπτει ο αριθμός των 2,4 δισ. δολαρίων που ακούγεται, o κ. Βίτσας είπε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα 123 μαχητικά που πρότεινε η Ελλάδα, να προστεθούν φόροι και σειρά άλλων επιβαρύνσεων, αλλά και πιθανών αναγκών την επόμενη δεκαετία (following support).
Όταν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αγοράστηκαν τα τελευταία F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, πήγε στο Κογκρέσο μία συμφωνία ως 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τελικό ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνει καθαρό τι είναι η «οροφή» και τι η πραγματικότητα στο τέλος, όπως τόνισε.
Στην Ελλάδα το ένα τρίτο του έργου της αναβάθμισης
«Αυτή η αναβάθμιση θα γίνει και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα …. κομμάτι της θα γίνει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Υπολογίζουμε ότι περίπου 30% του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνει στη χώρα μας … τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν. Αν ρωτήσετε κάποιον από τη ΝΔ που έχει κάνει στο ΥΕΘΑ και έχει ασχοληθεί, αν θέλει να είναι ειλικρινής, θα το πει», τόνισε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι «το ίδιο γίνεται ήδη με την αναβάθμιση των αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας P3 Orion, όπου ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται εδώ, στην Ελλάδα», περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία. «Ένα ή δύο αεροσκάφη αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και στη συνέχεια μία σειρά ηλεκτρονικά συστήματα φτιάχνονται στις ΗΠΑ, έρχονται στην Ελλάδα, συναρμολογούνται και γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται».
Η παραλαβή θα έχει σταδιακό χαρακτήρα, πιθανόν κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2019, θα φτάνουν περίπου 20 μαχητικά τελευταίου μοντέλου 4ης γενιάς, όπως είπε ο υπουργός.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.