Διεθνής Αμνηστία @amnesty: Επικίνδυνο προηγούμενο η απόφαση του ΣτΕ για τους Σύρους πρόσφυγες

aris-athanatos-pireas-port-refugees-luben-029Η απόφαση του ΣτΕ ότι δύο Σύροι αιτούντες άσυλο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή αποτελεί ασφαλή χώρα, αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για χιλιάδες πρόσφυγες, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η απόφαση θέτει ένα δυσοίωνο προηγούμενο για πολλούς άλλους αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και διώξεις και αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά», τόνισε ο Τζον Νταλούισεν, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε της αιτήσεις των δύο Σύρων, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής ασύλου, που δεν τους αναγνώριζαν την ιδιότητα του πρόσφυγα και με τις οποίες δεν τους δίδονταν άσυλο στη χώρα. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι απειλείται η ζωή και η ασφάλεια των δύο τους.

«Τέτοιες αποφάσεις παραβιάζουν μία πολύ βασική αρχή. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε μία χώρα στην οποία δεν μπορούν να έχουν επαρκή προστασία», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Αν οι δύο Σύροι απελαθούν, αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα στην Τουρκία, στη βάση ότι η τελευταία είναι ασφαλής χώρα, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά  μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων. Εως ότου η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία  των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τους στέλνουν πίσω», τονίζει από την πλευρά του ο Νταλούισεν.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.