Εισαγγελέας για το «πάρτι» μεγαλοστελεχών της τράπεζας Πειραιώς με τα δάνεια

Piraeus_Bank Τράπεζα Πειραιώς Μιχάλης ΣάλλαςΕισαγγελέας για το «πάρτι» μεγαλοστελεχών της τράπεζας Πειραιώς με τα δάνεια

Στο μικροσκόπιο των κλιμάκιων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ESS) βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς και σύντομα θα βρεθούν και στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών.

 

 

Στο μικροσκόπιο των κλιμάκιων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ESS) βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς, με σημαντικές θέσεις στη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, τα οποία ερευνώνται για το αν τήρησαν τους τραπεζικούς κανόνες σε ύποπτες δανειακές συμβάσεις, αλλά και όσα ορίζει ο περιορισμός τραπεζικών κεφαλαίων. Σύντομα για την υπόθεση αναμένεται να αναλάβουν δράση οι εισαγγελικές αρχές.

Η ΤτΕ διενεργεί εδώ και καιρό έλεγχο για τα μεγαλοστελέχη της Πειραιώς, έχοντας καταγράψει τα ευρήματα της σε ένα πόρισμα, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη σταλεί στον ESS. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, στο υπό σύνταξη πόρισμα περιγράφονται πωλήσεις στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών της Πειραιώς σε φιλικά funds με το ακίνητο να παραμένει στον δανειολήπτη, μετοχοδάνεια στελεχών που πωλήθηκαν σε funds για να τα εξαγοράσουν στη συνέχεια τα ίδια άτομα στο 20% της αρχικής τους αξίας, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αλλά και παράκαμψη των capital controls με όχημα τους τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους.

Το «πάρτι» των μεγαλοστελεχών της τράπεζας Πειραιώς αφορά στην περίοδο από τα τέλη του 2014 έως και το 2016 και πριν τη διοίκηση του ιδρύματος αναλάβει ο Χρήστος Μεγάλος.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι πολλά από τα στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν παραιτήσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που διαχειρίζονταν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και που προσφάτως παραιτήθηκαν επικαλούμενα «προσωπικούς λόγους». Αναφέρει επίσης την περίπτωση ενός ακόμη τραπεζίτη, στον οποίο η ΤτΕ απαγόρευσε να αναλάβει καθήκοντα CEO όχι μόνο σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Ελλάδας, αλλά και εντός ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και άλλες συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εσωτερικούς ελέγχους, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένες.

Σύμφωνα με πηγές, ο ESS έχει ζητήσει ήδη την παρέμβαση εισαγγελέα, πράγμα που θα γίνει μόλις παραδοθεί το τελικό πόρισμα της ΤτΕ.

 

ΕΘΝΟΣ – Left.gr

Advertisements

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.