Süddeutsche Zeitung: Μετά από επτά χρόνια μιζέριας, η χώρα επιτέλους επανακάμπτει!

img_5589Στην Ελλάδα που «επιτέλους ανακάμπτει», όπως λέει χαρακτηριστικά, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Σε ρεπορτάζ του Mike Szymanski με τίτλο: «Κάτι περισσότερο από Ακρόπολη και μουσακά» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το καλοκαίρι του 2017 δεν περιστρέφονται πλέον όλα γύρω από την κρίση στην Ελλάδα. Μετά από επτά χρόνια διαρκούς μιζέριας, η χώρα επιτέλους επανακάμπτει. Η οικονομία αναπτύσσεται και ο τουρισμός ανθεί. Ωστόσο, τα έσοδα από τη φορολογία είναι απογοητευτικά, αλλά τώρα πλέον οι κρυφοί ελεγκτές βρίσκονται επί ποδός».

Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά στην προσπάθεια τριών νέων Ελλήνων να δημιουργήσουν από το 2013 μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας που φέρει το όνομα Athens Insiders, με τη μορφή start – up business και με κεντρικό στόχο των ιδρυτών της να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης.

Η επιχείρηση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποσκοπεί στην προσέλκυση καλύτερου τουρισμού και την προσφορά υπηρεσιών σε επισκέπτες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη, καθώς όπως επισημαίνει ο ένας από τους τρεις ιδρυτές και ιδιοκτήτες «Είναι όντως άδικο όταν ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα να σκέφτεται, την Ακρόπολη, την χωριάτικη σαλάτα και το μουσακά, σαν να μην υπάρχει κάτι άλλο».

Ακολουθεί αναφορά στις αυξημένες αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι του 2017 που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι το τέλος της σεζόν το αριθμό ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι και η προαναφερθείσα επιχείρηση παροχής εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών ακολουθεί θετική και ανοδική πορεία, αφού από 30 πελάτες το 2013, το τρέχον έτος ο αριθμός μπορεί να αγγίξει και τους 5.000. Όπως επισημαίνεται, μετά από επτά χρόνια διαρκούς οικονομικής κρίσης, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ για δεύτερο τρίμηνο κατά σειρά η οικονομία καταγράφει αναπτυξιακό ρυθμό που έως το τέλος του 2017 θα μπορούσε να δώσει πρόσθετα 2%. Σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, τονίζεται, έχει συμβάλει και ο τουρισμός, αφού ένας στους πέντε Έλληνες προσπορίζεται οικονομικά οφέλη, εμμέσως ή αμέσως, από το συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπρόσθετα, τονίζεται η θετική για τη χώρα συγκυρία, λόγω των εξελίξεων σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία που δεν προσελκύουν πλέον τουρίστες εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί, με την Ελλάδα αντίθετα να θεωρείται ακόμη ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός παρά τη φτώχεια. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο χώρος του τουρισμού αποτελεί πρώτο τη τάξει οικονομικό τομέα που μπορεί να υποστηρίξει την ευκαιρία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη, ενώ και το γεγονός ότι λόγω κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν και οι τιμές του τουριστικού προϊόντος παρέμειναν σταθερές αποτελεί ελκυστικό στοιχείο για τους παραθεριστές.

Παρατίθενται στη συνέχεια στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού για τη ραγδαία αύξηση αφίξεων κινέζων τουριστών στη χώρα, καθώς το 2015 ταξίδεψαν στην Ελλάδα 20.000 Κινέζοι, ενώ φέτος ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα υπερβεί τις 200.000, κάτι που αποδίδεται στην εντατικοποίηση της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στη στενότερη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που ασκεί τα καθήκοντά της από το 2015 και προέρχεται από το κόμμα των ΑΝΕΛ που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στον τουρισμό», ενώ υπογραμμίζει ότι «διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή με την Ινδία» για την προσέλκυση τουριστών και από αυτήν τη χώρα.

Η κ. Κουντουρά σημειώνει επίσης ότι ο τουρισμός είναι κάτι που πρέπει να υφίσταται στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα θίγεται το ζήτημα της επιβάρυνσης που προήλθε για τον κλάδο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά όπως δηλώνει η κα Κουντουρά ο τουρισμός ακολούθησε παρά ταύτα μία λαμπρή πορεία ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο καλός τζίρος από τον τουρισμό θα μπορούσε να σημαίνει και υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, αλλά τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται σε απογοητευτικά επίπεδα σε σύγκριση με ό, τι αναμενόταν, γεγονός που για τους γνώστες του κλάδου του τουρισμού αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρή φοροδιαφυγή.

Οι φορολογικές αρχές επικεντρώνουν τους ελέγχους τους στις τουριστικές επιχειρήσεις, με κλιμάκια ελεγκτών να βρίσκονται στο δρόμο προκαλώντας την οργή των επιχειρήσεων του κλάδου, υπογραμμίζεται. Ως προς αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, η υπουργός Τουρισμού βρίσκει σωστούς τους ελέγχους αλλά δεν θεωρεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο παραπτωματικές από άλλες.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.