ΒΙΝΤΕΟ-Ο Τσίπρας εγκαινίασε κομμάτι της Ιόνιας Οδού «Τέλος στην απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας»

Επίσημα εγκαίνια για έναν ακόμη αυτοκινητόδρομο, αυτό της Ιόνιας Οδού, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην κεντρική εκδήλωση – στο 198,8 χλμ- παρέστη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας ομιλία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παραδίδει σήμερα, ένα οδικό έργο στρατηγικής σημασίας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, για την Ήπειρο, που βγάζει από την απομόνωση μια ολόκληρη περιοχή και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα προσέθεσε πως ένα όραμα για χιλιάδες πολίτες μιας ξεχασμένης γωνιάς της πατρίδας μας, παίρνει σάρκα και οστά και μάλιστα όταν, μετά από πολλά χρόνια, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ιόνια Οδός, θα είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έργο αυτό, δίνει μία μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη στο εμπόριο στις μεταφορές στον τουρισμό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην ιστορία τους έργου λέγοντας: «Τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2006, τέσσερις κυβερνήσεις πριν από μας, ολοκληρώνονται με μας.

Αναπόφευκτη όμως ταυτόχρονα είναι και η σύγκριση της αποτελεσματικότητας, η σύγκριση του χρονοδιαγράμματος, από το 2006 ως το 2015, για την Ιόνια οδό. Είχαμε την ολοκλήρωση περίπου του 50% των έργων σε εννέα χρόνια και μετά σήκωσαν κάποιοι τα χέρια ψηλά, καθώς το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους ήταν τέτοιο που τους ανάγκασε να σταματήσουν τα έργα.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια όχι μόνο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα έργα, να τα επανεκκινήσουμε, όχι μόνο βρήκαμε μία φόρμουλα ευνοϊκή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά καταφέραμε και τηρήσαμε απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και κάνουμε πράξη ένα όνειρο ένα όραμα για όλη τη Δυτική Ελλάδα ένα έργο πνοής για τη χώρα».

Έργα όπως η Ιόνια Οδός δεν έχουν για μας μόνο αυτοτελή σημασία, αλλά αποτελούν τμήματα, μέρος στρατηγικού σχεδίου που στοχεύει να αλλάξει στο σύνολό της, την εικόνα της χώρας μετά από μια δύσκολη και παρατεταμένη πορεία μέσα στα πλαίσια σκληρής επιτροπείας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Νέα εποχή με δίκαιη ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την μακροχρόνια οικονομική κρίση», και προσέθεσε ότι ο στόχος για μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και από το ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας μας, είναι πλέον «ορατός, εφικτός, ρεαλιστικός».

Για μια νέα Ελλάδα «που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις αλλά και να σχεδιάζει αυτοδύναμα με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον για τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές που μπορούν να αντλήσουν από τον τεράστιο πλούτο, τα τεράστια πλεονεκτήματα της χώρας για να μείνουν εδώ, να προκόψουν εδώ, ή και να επιστρέψουν αυτοί που κατά χιλιάδες έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Μία Ελλάδα στην οποία η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση θα συμβαδίζουν με την κοινωνική δικαιοσύνη και την εδραίωση της διαφάνειας της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας».

Επισήμανε ότι η επιτυχής έξοδος στις αγορές, οι αναβαθμίσεις από πιστωτικούς οίκους της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και «μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση που κλειδώνει την προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», φέρνει πιο κοντά από ποτέ την προοπτική υλοποίησης αυτής της νέας πραγματικότητας, αυτής της νέας προοπτικής για τη χώρα.

«Υλοποιώντας τους στόχους και κατακτώντας την οικονομική σταθερότητα η χώρα μας γυρίζει σελίδα ανοίγοντας το βηματισμό της σε μία νέα εποχή, μία εποχή όμως που πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε να οραματιστούμε για να μπορέσουν να την κάνουμε πράξη. Και για μας αυτή η εποχή έχει ένα όραμα που ονομάζεται δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα πως το 2017 αναμένεται να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% ανάπτυξη, ποσοστό που είχαμε να δούμε από το 2008, και επισημαίνοντας πως και πριν το 2008 η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που όμως «δεν φάνηκαν αρκετοί για να συγκρατήσουν τη χώρα από τον κατήφορο των ελλειμμάτων, της διόγκωσης του χρέους και σε τελική ανάλυση της ανυπαρξίας υποδομών που θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση».

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο που είχαμε πριν από την κρίση, θέλουμε να επιστρέψουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θέλουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη, να καταμερίζει τα ωφελήματα σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε, από την Ήπειρο «τη Δυτική Ελλάδα που πράγματι είναι αδικημένη περιοχή τα χρόνια της ευμάρειας» πως «το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, πρωτίστως, αφορά αυτές τις περιφέρειες, αφορά τους πιο αδύναμους, αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια σήκωναν το βάρος της οικονομικής κρίσης».

«Αυτός εδώ ο σπουδαίος δρόμος, η Ιόνια Οδός, που εκσυγχρονίζει την περιοχή, φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη και μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι ένα μόνο κομμάτι του νέου δρόμου που θέλουμε να ανοίξουμε για το μέλλον αυτής της χώρας», προσέθεσε.

Καταλήγοντάς, ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους όσοι εμπνεύστηκαν, εργάστηκαν, προσπάθησαν να γίνει πράξη αυτό το όνειρο, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και των συναρμόδιων υπουργείων, τους μηχανικούς, τους εργάτες που δούλεψαν, και ευχήθηκε να είναι ένας καλοτάξιδος δρόμος που θα ανοίξει ορίζοντες και προοπτική για την Ήπειρο.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετέβη στα Ιωάννινα, όπου θα έχει συνάντηση με φορείς της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Παρόντες στη εκδήλωση ήταν επίσης βουλευτές και δήμαρχοι από τη Δυτική Ελλάδα και εκπρόσωποι φορέων.

Advertisements

2 thoughts

  1. Τι ακριβώς σημαίνει «εγκαινίασε ΚΟΜΜΑΤΙ της Ιωνίας Οδού; Υπήρχε κάποιο κομμάτι της, δηλαδή, που απομόνωνε την Δυτική Ελλάδα;
    -κι ακόμα, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και καμιά άλλη ευχή εκτός από την (κακόηχη, άλλωστε) «καλοτάξιδο!»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.