TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

του Δημήτρης Καμμένου*

Έχοντας ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που απέδειξε περίτρανα πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους φαίνεται δικαίως να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Και πως όχι άλλωστε αφού πλέον δεν υπάρχει κανέναν άλλοθι που να δικαιολογεί, έστω και μερικώς, την αναβολή ή την καθυστέρηση της πολυαναμενόμενης ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Δυστυχώς, το Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν έκλεισε δίνοντας μια οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους που θα έδινε στη χώρα τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές ωστόσο, άνοιξε αναμφισβήτητα το δρόμο προς μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου καθώς και εκταμίευση της δόσης μέσα στον ίδιο μήνα.

Η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει αποκλειστικά Σόιμπλε-ΔΝΤ και σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση που εφάρμοσε πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε: Η συμφωνία δεν έκλεισε χθες γιατί (ΕΜΕΙΣ) διαφωνούμε στις εκτιμήσεις μας με το ΔΝΤ. “Το ΔΝΤ κάνει τον δύσκολο” … είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθώντας να δώσει την δική του εξήγηση για την εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Eurogroup!

«Η συμφωνία δεν έκλεισε χθες γιατί διαφωνούμε ( οι ευρωπαϊκοί θεσμοί) με το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Θυμίζω επίσης τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ:

 • Γερμανία 3η με 5,32%
 • 1η ΗΠΑ με 16,53%
 • 2η Κίνα με 6,16%
 • 4η Γαλλία με 4,04% και
 • 5η Ιταλία με 3,02%.

ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Γεγονός πάντως είναι ότι είναι η πρώτη φορά, όπως αναγνωρίζουν και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που: «Η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη»

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους του 2012 που με στόμφο αναφέρει η αντιπολίτευση η αλήθεια είναι η εξής. Είναι διαφορετικό να συζητά κανείς σε θεωρητικό επίπεδο και διαφορετικό να έχει μια συμφωνία συγκεκριμένη, με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα, στόχους και όλα αυτά κοστολογημένα.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας την απόφαση του 2012 για το χρέος επισημαίνονται τα εξής:

Στην ουσία επισημαίνεται ότι η βασική προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρέους, εκτός από την πιστή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, είναι και η αναγκαιότητα διευθέτησης του την οποία μάλιστα θα κρίνουν τα μέλη της ζώνης του Ευρώ.  Με απλά λόγια αν τα μέλη του ευρώ αποφασίσουν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι και τόσο αναγκαία, η συζήτηση για οριστική λύση δεν θα ανοίξει ποτέ. Κρίνοντας μάλιστα, τη σημερινή τραγική ειρωνεία να έχουμε μοναδικό σύμμαχο και φίλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υποστηρίζει ελάφρυνση χρέους με την Γερμανία να επιμένει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ακατόρθωτα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια και επομένως δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, τότε μάλλον η διευθέτηση του χρέους δεν κρίνεται απαραίτητη.

Προληπτική-με Προϋποθέσεις– Γραμμή Πίστωσης – PCCL/ESM

Aπό το εγχειρίδιο του ESM σχετικά με το εργαλείο Precautionary Conditioned Credit Line στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 4a+b προκύπτει ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο προϋποθέτει και ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ΕΜΠΛΟΚΗ του ΔΝΤ και  ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΙΔΟΤΗΣΗ-ΔΑΝΕΙΟ (FFA).

 1. The European Commission – in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF – with the task of negotiating, with the ESM Member concerned, an MoU detailing the policy conditions attached to the precautionary financial assistance.
 2. The Managing Director of the ESM, with the task of preparing, in parallel, a proposal for a financial assistance facility agreement (FFA), detailing the financial terms and conditions of the precautionary financial assistance, to be adopted by the Board of Governors.

Συμπέρασμα: Ας σταματήσει η πολιτική παραπληροφόρηση της αντιπολίτευσης περί «έτοιμου μαξιλαριού χρηματοδότησης να βγούμε στις αγορές, χωρίς μνημόνια»

Να θυμίσω ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015 οι οποίες ξεπερνούσαν τα 22δις ευρώ δεν θα μπορούσαν με κανέναν τρόπο να καλυφθούν από τις αγορές, τα spreads 10ετούς Δεκ 2014 στις 700μβ-7% ενώ στα ύψη ήταν και τα 5ετή CDS στις 1300 μονάδες, με λογικό επακόλουθο το Αυστηρό Προληπτικό Μνημόνιο με Νέο Δάνειο και εμπλοκή του ΔΝΤ.

Σε αυτήν την απόφαση μας και αυτά τα εργαλεία μας διαφημίζετε και μας  παραπέμπετε κύριοι της Αντιπολίτευσης;

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι, μέχρι το τέλος Ιουνίου, το Eurogroup, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να συμφωνήσουν υπό ποιους όρους το ελληνικό χρέος θα οριστεί ως βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Ορισμός βιωσιμότητας Δημοσίου Χρέους:
Ορισμός (Α) στο καθαρό αρχικό χρέος προσθέτουμε την παρούσα αξία των αναμενόμενων μελλοντικών κυβερνητικών δαπανών και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ίσο ή όχι μεγαλύτερο από την παρούσα αξία των αναμενόμενων μελλοντικών κρατικών εσόδων.

Ορισμός (Β) εάν το καθαρό αρχικό χρέος πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με την παρούσα αξία των αναμενόμενων μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων μείον την αναμενόμενη αξία των μελλοντικών πληρωμών σε τόκους.

ΜΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

 • Διμερή, πρώτο πρόγραμμα, δάνεια 52,9 δις ευρώ με εξυπηρέτηση μετά το 2020.
 • EFSF, δεύτερο πρόγραμμα, Μάρτιος 2012 έως Ιούνιος 2015. Εκταμίευση 141,8 δισ. Ευρώ, σε εκκρεμότητα σήμερα τα 130,9 ευρώ με εξυπηρέτηση μετά το 2021.
 • ESM, τρίτο πρόγραμμα 31,7 δις ευρώ από τα 86 δις ευρώ με λήξη  Αύγουστο του 2018 με εξυπηρέτηση από 2034 έως 2057!
  ΣΥΝΟΛΟ: 215,5 δις ευρώ.
 • Σύνολο δημοσίου χρέους της Ελλάδας : 326 δις ευρώ, άρα, σήμερα που μιλάμε η Ελλάδα εξυπηρετεί το 34% του δημοσίου χρέους της ενώ δεν εξυπηρετεί το υπόλοιπο 66%. Με άλλα λόγια, σήμερα συζητάμε ότι «δεν βγαίνουμε» στην εξυπηρέτηση του 34% του δημοσίου χρέους με 6δις ευρώ τόκους τον χρόνο για την πληρωμή των οποίων πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε ΑΕΠ 180 δις ευρώ.

Ερώτηση: Tι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα εξυπηρέτησης του 100% του δημοσίου χρέους σε όρους/κόστος αγορών πχ 4% αντί του 1,2% σήμερα ;

Εξυπηρέτηση Χρέους (% του ΑΕΠ) 2009-2016

 

Η Δραματική πτώση ΑΕΠ συνοδευόμενη την πτώση του ύψους των τόκων ανά έτος δεν κατέστησαν βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους έπεσαν στο μισό, από 14% στο 7,5%.

Μόνο εάν θεωρήσουμε ότι το ΑΕΠ θα εκτιναχθεί σύντομα στον όγκο του 2009 και συνεχίσει επί μακρόν να αυξάνει, θα μπορέσουμε πρακτικά ( στα χαρτιά τονίζω ) να μιλάμε για βιώσιμο χρέος σε συνδυασμό πάντα με την εφαρμογή – κατ’ ελάχιστον – των Μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους όπως συμφωνήθηκαν το 2016.

 

 

ΕΤΟΣ

 

ΑΕΠ

 

ΤΟΚΟΙ

 

ΤΟΚΟΙ % ΑΕΠ

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ  

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ/ΑΕΠ

2009 239.245 12.184 6.2% 41.460 17%
2010 226.031 12.977 6.2% 32.772 14.6%
2011 207.028 16.130 7.8% 45.195 21.7%
2012 191.204 12.133 6.2% 36.672 18.8%
2013 180.654 6.021 3.3% 18.928 10.5%
2014 177.941 5.528 3.1% 30.430 17.2%
2015 175.697 5.800 3.4% 33.201 18.8%
2016 175.888 5.600 3.4% 13.216 7.5%

Με την προϋπόθεση της σαφούς τεκμηρίωσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τα ελληνικά ομόλογα ΠΡΕΠΕΙ να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), με αποκλειστικό σκοπό να βελτιωθεί το διεθνές κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ώστε να υπάρξει έξοδος στις αγορές και εισροή επενδύσεων. Στο QE πρέπει να εισέλθουμε το συντομότερο δυνατόν μετά τον Αύγουστο του 2017.

ΤΕΛΟΣ να σημειώσω με έμφαση ότι ο κ. Σόιμπλε – μετά το GREXIT – επιθυμεί να προχωρήσει στην Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων στην πλάτη ή με αφορμή εάν θέλετε, την Ελλάδα.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ,  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7+ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.

*Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Β’Πειραια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.