[ΒΙΒΛΙΟ] Θρησκείες, Ισλάμ και βία

film

Ο αλγερινός συγγραφέας Μπαρούκ Σαλαμέ και το μυστικό του παλιού χειρογράφου. Η διαθήκη του Μωάμεθ ή μια αρχική μορφή του Κορανίου; Και τι ρόλο παίζουν ένας δημοσιογράφος, ένας αστυνόμος-φιλόσοφος και μια όμορφη Πακιστανή σε εντεταλμένη υπηρεσία;

Μπαρούκ Σαλαμέ
Η Συριακή Διαθήκη
Μετάφραση Γιάννης Καυκιάς.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 676, τιμή 20 ευρώ

Φαίνεται πως το αστυνομικό-θρίλερ μυθιστόρημα με ιστορικές και θεολογικές αναφορές γοητεύει το αναγνωστικό κοινό, ύστερα μάλιστα με τα βιβλία του Ουμπέρτο Εκο και του Νταν Μπράουν. Ωστόσο, το μυθιστόρημα του Μπαρούκ Σαλαμέ (Αλγερία, 1958) δεν ασχολείται με τον χριστιανισμό, όπως εκείνα, αλλά με το Ισλάμ και οι ήρωές του κατοικούν στο Παρίσι. Πρωταγωνιστούν ο δημοσιογράφος Πολ Μαζίρ και ο αστυνόμος-φιλόσοφος Σερζ Σαρφατί. Ο πρώτος επιστρέφει από την Αφρική με ένα παλιό χειρόγραφο και θέλει να το πουλήσει σε καλή τιμή. Ο άλλος προσπαθεί να εξιχνιάσει τη σφαγή κάποιων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για το Ισλάμ, τη Βίβλο και όλους τους ανατολικούς πολιτισμούς. Την ίδια στιγμή, μια όμορφη Πακιστανή, η Μπεναζίρ, παίρνει εντολή να βρει το παλιό χειρόγραφο διότι ενδέχεται να είναι πολύτιμο: είτε πρόκειται για τη διαθήκη του Μωάμεθ είτε για μια αρχική μορφή του Κορανίου. Στην πορεία της δράσης των τριών βασικών ηρώων και ενώ στην πλοκή εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι διωκτικές αρχές, ο αναγνώστης δέχεται έναν καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τον Μωάμεθ, το Πακιστάν, την Ινδία, τη μουσουλμανική θρησκεία (ήταν άραγε μια χριστιανική αίρεση που στη συνέχεια αυτονομήθηκε;), τη συριακή γλώσσα, η οποία αντικαταστάθηκε από τα αραβικά, αλλά και τη μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία.

Ο συγγραφέας, μεγαλωμένος σ’ έναν ειρηνικό και σχετικά ανεκτικό αραβικό κόσμο, διαφορετικό από τον σημερινό των προκαταλήψεων και των θρησκευτικών εντάσεων, επιχειρεί να μιλήσει για τα αίτια της βίας στις χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες. Για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη, πηγαίνει πίσω, στο μακρινό παρελθόν, στις απαρχές του Ισλάμ και στην εξέλιξή του. Κατ’ αυτόν, το πρόβλημα της σχέσης των θρησκειών, κυρίως του Ισλάμ, με τη βία είναι κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και επιδιώκει να το κατανοήσουμε μέσω του θρίλερ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.