Χρήστος Πέππας Γραμματέας Πολυτέκνων ΑΝΕΛ στην διημερίδα των Ελλήνων προσκόπων παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου

SYMP4573
Στον  εθελοντισμό ως πράξη συμμετοχής σε ατομικό και συλλογικό κοινωνικό επίπεδο,η οποία αποτελεί μια εναλλακτική και πλήρως απεξαρτημένα απο ιδεολογικά πολιτικά και ιδιοτελή κριτήρια ενέργεια , η οποία συμβάλλει εξ ολοκλήρου στην αντιμετώπιση πολυδιάστατων κοινωνικών και πολιτικο-οικονομικών προβλημάτων αναφέρθηκε στην εισηγησή του ο γραμματέας πολυτέκνων τριτέκνων δημογραφικού των ΑΝΕΛ ΠΕΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ μιλώντας στην διημερίδα για τον εθελοντισμό <<ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού>> που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με θέμα το θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού.

Επίσης αναφέρθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του εθελοντισμού στην Ευρωπαική Ένωση ,στο πλαίσιο εφαρμογής του εθελοντισμού στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας ,η έννοια, και ο τρόπος λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων με το κράτος δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια νομικά η διοικητικά.
Πρότεινε την δημιουργία ενός οργανισμού ενός θεσμού που θα ενώσει την διάσπαρτη νομοθεσία και θα συντονίσει τις εθελοντικές οργανώσεις.Επίσης διαφώνησε με την πρόταση της ΝΔ να διδάσκεται ο  εθελοντισμός στα σχολεία τονίζοντας ότι ο εθελοντισμός στηρίζεται στην αυταπάρνηση του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο και στην αληθινή θυσία.
Η αυταπάρνηση και η θυσία επειδή είναι προσωπική καρδιακή κατάσταση και επιλογή δεν μπορεί να διδαχτεί,αλλά μπορεί με την μορφή σεμιναρίων στα σχολεία απο το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε όσους αγαπούν τον εθελοντισμό να τους μάθουν την μέθοδο και τον τρόπο και την οργάνωση του εθελοντισμού.
Το σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού μέσα σε μια κοινωνία πολιτών, καθώς και το διαχρονικό ρόλο της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς -ο δεύτερος σημαντικός «κλάδος» της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς- υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, Παυσανίας Παπαγεωργίου, μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρωθυπουργού.

«Στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που αφορά στον εθελοντισμό είναι αποσπασματικό και κατακερματισμένο, καθορίζεται από απαρχαιωμένους νόμους και περιλαμβάνει περισσότερες ή ειδικότερες ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς» παραδέχθηκε, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για να τεθούν υπό εξέταση στη μελλοντική συζήτηση για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον εθελοντισμό.

«Μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό θα προκύψει και ο ορισμός της εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης καθώς και του εθελοντή, για να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο συνομιλητής του κράτους», επισήμανε.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας των εθελοντικών οργανισμών, τόνισαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μιλώντας στη διημερίδα.

«Η όποια κυβέρνηση δεν πρέπει να πατρονάρει τις ΜΚΟ, αλλά πρέπει μα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς και αυθαιρεσίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Ο εθελοντισμός είναι ένα κίνημα με περίσσευμα καρδιάς, που ενσαρκώνει την ανθρωπιά. Τα τελευταία χρόνια, το χρειαζόμαστε διπλά, λόγω και της κρίσης και λόγω του προσφυγικού», πρόσθεσε.

«Ένα στα πέντε κράτη της ΕΕ έχει ενιαίο πλαίσιο που διέπει τον εθελοντισμό», ανέφερε ο Δημήτρης Κωνσταντοπουλος, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τρόπους βελτίωσης και οργάνωσης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και κενά.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Σύλια Λασπίτη τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης νέων ιδεών και πρακτικών στο θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν συζητήσεις για την προσέλκυση, τη δέσμευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων των εθελοντών, αλλά και για το χτίσιμο σχέσεων ωφέλειας της κοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τις εργασίες της διημερίδας, εξελίσσεται και δράση ανάπλασης της πλατείας Προσκόπων από μέλη της προσκοπικής κίνησης, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή.

«Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» και «πρόσκοποι του κόσμου»

Το βραβείο των «Αγγελιοφόρων της Ειρήνης» (Messengers of Peace Heroes) απονεμήθηκε, στο πλαίσιο της διημερίδας, στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης,
«για τα επιτεύγματά τους και για τη συνεργασία τους στην οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο». Το βραβείο παρέλαβαν πρόσκοποι από τη Λέσβο, εκ μέρους του ΣΕΠ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.