Pablo Podemos Venceremos

«Ενότητα και σεμνότητα. Εμπρός για τη νίκη». Φανερά ικανοποιημένος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας απευθύνθηκε χθες στα στελέχη του Podemos δίνοντας το στίγμα για το μέλλον.

Λίγο νωρίτερα, είχε επανεκλεγεί πανηγυρικά γενικός γραμματέας από το κρίσιμο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος με ποσοστό 89% έναντι του μοναδικού αντιπάλου του, Χουάν Μορένο Γιάγουε.

Το συνέδριο εδραιώνει και την κυριαρχίατου Ιγκλέσιας, αλλά και τη διατήρηση του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του Podemos (Mπορούμε).

Aπό τα 155.000 μέλη και φίλους του κόμματος, το 56% ψήφισε την πολιτική ατζέντα του γενικού γραμματέα.

Η πιο μετριοπαθής πρόταση που κατέβασε ο πολιτικός γραμματέας Ινιγο Ερεχόν έλαβε 33% και εκείνη των Αντικαπιταλιστών 10%.

Επίσης, το 60% της ηγετικής ομάδας του κόμματος απαρτίζεται πλέον από στελέχη προσκείμενα στον Ιγκλέσιας.

Υστερα από αυτά τα αποτελέσματα, μάλλον απομακρύνεται και ο κίνδυνος διάσπασης του Podemos.

Oλο το προηγούμενο διάστημα, η διάσταση απόψεων μεταξύ Ιγκλέσιας και Ερεχόν είχε εξελιχθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση και συχνά σε προσωπικές αντεγκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεγονός που είχε δυσαρεστήσει έντονα πολλούς ψηφοφόρους του Podemos, οι οποίοι καλούσαν τους δύο πρωταγωνιστές να «βάλουν μυαλό», να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να δουλέψουν από κοινού για ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει ότι δεν θα παρέμενε γενικός γραμματέας ακόμα και αν επανεκλεγόταν, αν παράλληλα δεν πλειοψηφούσαν και οι προγραμματικές θέσεις του στο συνέδριο.

Πολλοί φοβούνταν ότι ένα οριακό προβάδισμα του ενόςή του άλλου, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο κατά την προσυνεδριακή ψηφοφορία για τη λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου, θα διαιώνιζε την εσωκομματική κρίση και θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε διάσπαση.

Ομως, η ξεκάθαρη νίκη του Ιγκλέσιας σε όλα τα επίπεδα δεν αφήνει αμφιβολίες.

Ο κόσμος του Podemos αποφάσισε ότι θέλει ένα κόμμα ριζοσπαστικό, κινηματικό, με σαφή διακριτό λόγο όχι μόνο απέναντι στη Δεξιά, αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).

O «ανταγωνιστής»

Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η μελλοντική θέση του Ινιγο Ερεχόν στο κόμμα. Ο ίδιος έθεσε την τύχη του στην κρίση των κομματικών οργάνων, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εντολή της βάσης, η οποία είναι, κατά τη γνώμη του, ο «εσωκομματικός πλουραλισμός».

Η βουλευτής Ιρένε Μοντέρο, επικεφαλής του επιτελείου του Πάμπλο Ιγκλέσιας, προέβλεψε χθες ότι ο Ερεχόν θα συνεχίσει να κατέχει «βασικό ρόλο» στο Podemos.

Ορισμένα ΜΜΕ, ωστόσο, εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους ως προς το αν θα παραμείνει στη θέση του πολιτικού γραμματέα, από τη στιγμή που το πολιτικό του πρόγραμμα ηττήθηκε και μάλιστα με διαφορά.

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς αναλυτές, το ξεκάθαρο αποτέλεσμα του συνεδρίου προσφέρει στο Podemos την ευκαιρία να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να εδραιωθεί ως η κατ’ εξοχήν αντιπολιτευόμενη δύναμη, εκμεταλλευόμενο και την κρίση του PSOE.

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, χάρη στην ανοχή των οποίων έγινε πρωθυπουργός ο Μαριάνο Ραχόι, δεν έχουν καν κανονική ηγεσία αυτή την εποχή, αλλά μία «μεταβατική επιτροπή» η οποία θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριό του για την εκλογή του επόμενου γενικού γραμματέα μέσα στους επόμενους μήνες.

Συμπτωματικά, μέσα στο ίδιο Σαββατοκύριακο που διεξαγόταν το συνέδριο του Podemos, το συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος (Ρ.Ρ.) επανεξέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία (95%) αρχηγό τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κατέβηκε χωρίς αντίπαλο για… τέταρτη φορά. Εσωκομματικά πήγε πολύ καλά ο πρωθυπουργός.

Εξω, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία απαιτεί τη συναίνεση και άλλων κομμάτων προκειμένου να περάσει το οποιοδήποτε μέτρο.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να υποβάλει σε ψηφοφορία τον προϋπολογισμό, με την Κομισιόν να απαιτεί γενναίες περικοπές από την Ισπανία προκειμένου να «σταθεροποιηθεί» η οικονομία της και να μειωθεί το έλλειμμά της.

Ο Ραχόι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των κεντροδεξιών Ciudadanos, αλλά οι Σοσιαλιστές θα παζαρέψουν γερά μια θετική ψήφο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση έχει παρατείνει τον προϋπολογισμό του 2016 και, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, η παράταση ενδέχεται να τραβήξει για όλο το 2017, αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις στη Βουλή.

Κι ενώ κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η κατάσταση στο PSOE αυτή τη χρονιά, η θέση του Podemos είναι η κατά μέτωπον επίθεση. Τώρα που το εσωκομματικό μέτωπο αμβλύνεται, έχει την ευκαιρία να αποδείξει αν και τι «μπορεί».

https://www.efsyn.gr/arthro/pablo-podemos-venceremos

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.