ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ! #MaltaSummit

Informal summit of EU leaders in VallettaΣήμερα λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για «ενότητα σε δύο επίπεδα». Στο  Προσφυγικό και στην διεθνή συγκυρία, βλέπε οικονομική συγκυρία λόγω της σύγκρουσης ευρώ – δολαρίου. Ποιός ήταν εκείνος που εδώ και ενάμιση χρόνο λέει πεισματικά το ίδιο πράγμα; 

Μα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που το επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και ενάμιση χρόνο. Ιδίως δε στις συναντήσεις του με τον Ολάντ στο Παρίσι τον Δεκέμβριο και με τους Ματαρέλα και  Ντε Σόουζα, προέδρους της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, μέσα στον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος ως προς την ενότητα προχωρά ένα βήμα ακόμη περισσότερο ως νομικός,  Μιλώντας για «Αλληλεγγύη». Και τούτο γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η «Αλληλεγγύη» είναι η νομική έννοια που καθιερώνεται σε 15 άρθρα των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Το απέδειξε στο μάθημα που έκανε στο LSE, το πιο νεοφιλελεύθερο αγγλικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, όπου δεν τόλμησε κανένας να του φέρει αντίρρηση. Στοίχημα, ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής η λέξη «ενότητα» θα έχει αντικατασταθεί από την λέξη «αλληλεγγύη».

Έτσι, για  Να μην υποτιμούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο για την ενότητα της ευρωπαϊκής ένωσης. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία πολιτισμού και Δημοκρατίας της Δύσης και ιδίως της Ευρώπης. Αυτά τα λέμε προς όλους εκείνους τους νεοφιλελέδες, οι οποίοι κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί δεν σκύβει το κεφάλι.

Όμως με τις αποφάσεις η Ευρωπαΐκή Ένωση περιφρονεί την ευτέλεια των νεοφιλελέ και έρχεται στις γραμμές της Ελλάδας και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αλίμονο στην Ευρώπη αν άκουγε τις φωνές του Ανδριανόπουλου, του Μαραντζίδη, των ΕΛΙΑΜΕΠάδων, του Μπάμπη Παπαδημητρίου, του Άρη Πορτοσάλτε, του Στέφανου Κασιμάτη και όλων των περιτριμμάτων του χοιροστασίου του Φαλήρου. Δηλαδή των συνομιλητών της «καλής Χρυσής Αυγής».

Την «ενότητα» μεταξύ και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιοζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο κ. Μουσκατ υπογράμμισε πως σ’ ένα τόσο «αμφιλεγόμενο» ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως οι «28» ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν. Ο ίδιος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι σημερινές «προκλήσεις» μπορούν να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ερωτηθείς, δε, για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στο μέλλον, μετά το Brexit θα πρέπει να βασιστούμε στους 27. Ωστόσο, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πολύ δυνατές διατλαντικές σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, όπως συζητήθηκε σήμερα με την Τ. Μέι. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπήρχε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ και των 28».

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως το καινούργιο ψευδώνυμο που του έδωσαν οι 28 ηγέτες ήταν «ο δικός μας Ντόναλντ», τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό της ενωτικής διάθεσης που είχαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» και δήλωσε πεπεισμένος πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Αυτήν την ώρα, οι 27 ηγέτες (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού) έχουν μια επιπλέον συνεδρίαση πάνω στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της Λιβύης θα επιδιώξει η ΕΕ για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της νότιας Λιβύης για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Βαλέτα, ο Μουσκάτ είπε ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι να λήξει η εξάμηνη προεδρία της χώρας του, τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν δέκα προτεραιότητες όσον αφορά τη Λιβύη, απ’ όπου αναχωρούν 9 στους 10 Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων «να σπάσουν το οικονομικό μοντέλο» των διακινητών, να ασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που έχουν αποκλειστεί εκεί.

«Υπάρχει επίσης τώρα μια άμεση επαφή με τις φυλές της νότιας Λιβύης που μέχρι σήμερα συνεργάζονταν με τους διακινητές και κέρδιζαν 5-6 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χάρη σ’ αυτό. Όλα αυτά συνιστούν μια εξαιρετικά θετική ένδειξη. Το αν θα είναι αρκετή, θα το δείξει ο χρόνος», είπε ο Μουσκάτ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι απέναντι στις νομαδικές φυλές. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι αδύνατον να περιοριστούν οι ροές των μεταναστών που μπαίνουν στη Λιβύη από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής χωρίς τη συμβολή αυτών των φυλών που ελέγχουν μεγάλο μέρος των οδών πρόσβασης.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανησυχεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στη Λιβύη. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί «με πλήρη σεβασμό» στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι περισσότεροι από τους 500.000 μετανάστες που έφτασαν στα ιταλικά παράλια τα τρία τελευταία χρόνια είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.