To 1% των Ελλήνων κατέχει το 56% του πλούτου της χώρας.

0041a-bankerslootingΣτοιχεία για την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει η τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου.

Η τράπεζα προειδοποιεί πως η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ύφεση.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα καταδεικνύουν πως το 1% ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6%, ενώ το 2014 το 56,1%.

Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον Guardian, αναφέρεται πως ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρις δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρις, τη μεγαλύτερη από το 2007. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «συνολικά το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού».

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνουν πως κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα οι διαφορές στον πλούτο συρρικνώθηκαν στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ανισότητα υποχώρησε ανεπαίσθητα σε πολλές χώρες πριν από την οικονομική κρίση, αλλά τείνει να αυξάνεται από το 2008 και έπειτα, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%) συγκεντρώνεται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ημερησίας, ο συνολικός πλούτος την Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,5% μέσα σε έναν χρόνο. Υποχώρηση καταγράφεται στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).

Σχετικά με τους εκατομμυριούχους, οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ συνολικά ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019. Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Πηγή: tilestwra. com

Advertisements

Διαδώστε το!
EmailFacebookGoogleTwitterWhatsAppSkypeΠερισσότερα

Σχετικά
Το 8,7% κατέχει το 82,1% του παγκόσμιου πλούτου
Γράφει ο Αμετανόητος Χρειάσθηκε λιγότερο από ένα έτος για τη μετάδοση του «ιού» των κοινωνικών αντιστάσεων από την Τυνησία, στις 17 Δεκεμβρίου του 2010, προς τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο και από εκεί, μεταλλασσόμενος και εξελισσόμενος διαρκώς ως προς τις αιτίες και τα αιτήματα, στις πλατείες των «αγανακτισμένων» της Ευρώπης, με…
σε «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
Credit Suisse: Tο 1% του πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου
Credit Suisse: Tο 1% του πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου
σε «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
Η ζωή μας θα χειροτερεύει συνεχώς, μέχρι να καταρρεύσουν οι ψευδαισθήσεις μας.
Η ζωή μας θα χειροτερεύει συνεχώς, μέχρι να καταρρεύσουν οι ψευδαισθήσεις μας.
σε «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
This entry was posted on Φεβρουαρίου 1, 2017 στις 8:57 πμ and is filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, ή trackback from your own site. Επεξεργασία καταχώρισης.
Σχολιάστε
« ΙΜΙΑ ΤΩΡΑ: Ρίψη στεφάνου στον τόπο της θυσίας από τον Υπουργό Εθνικής ΆμυναςΟ Καμμενος στα Ιμια έδειξε οτι δεν Υπάρχουν πλεον Γκρίζες Ζώνες. Τίμησεν μνήμη των Ηρώων »

Blog στο WordPress.com.
Προσαρμογή
Επεξεργασία
Στατιστικά
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων
Οι ιστότοποι μου
ΑΛΛΑΓΉ ΙΣΤΌΤΟΠΟΥ
Τρέχον εικονίδιο site
olympia.gr
olympia.gr
Στατιστικά Στατιστικά
Πακέτο
Business
Δημοσίευση
Άρθρα ιστολογίου
Προσθήκη
Σελίδες
Προσθήκη
Παραμετροποίηση
Θέματα
Παραμετροποίηση
Μενού
Ρυθμίσεις
Κοινοποίηση
Άνθρωποι
Προσθήκη
Πρόσθετα
Domains
Προσθήκη
Ρυθμίσεις
Διαχείριση WP
Αναγνώστης
Ροές
Ιστότοπους που παρακολουθείτε
Διαχείριση
Ανακαλύψτε
Αναζήτηση
Προτάσεις
Μου αρέσουν

netakias.com
@netakias
Αποσύνδεση
Προφίλ
Το Προφίλ μου
Ρυθμίσεις λογαριασμού
Διαχείριση Αγορών
Ασφάλεια
Ειδοποιήσεις
Ειδικό
Λήψη Εφαρμογών
Επόμενα βήματα
Βοήθεια
Σύνταξη
Αποσύνδεση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s