Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ-Ποινικές διώξεις για ελικόπτερα NH90

shutterstock_329082908

Για Τραυλό, Λιακουνάκο αλλά και Αρκουμανέα! Ερευνάται και ο Γιάννος

Σε ακόμα μία σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ερεύνησε η Εισαγγελία Διαφθοράς διαπιστώθηκε πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο Eλληνικό Δημόσιο. Ο λόγος για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗIndustries.

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρίας SONAK, και του Ηλία Αρκουμανέα, διευθύνοντος συμβούλου της ίδιας εταιρίας, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. dht_2501_001_cmyk_0

Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην γραμματέα Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.
Παράλληλα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Δικαιοσύνης, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από τη SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6.000.000 ευρώ, ενώ η εταιρία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11.700.000 ευρώ. Επιπλέον, η αναπροσαρμογή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία δεκαετία, ενώ προβλεπόταν ανά τετραετία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν κατά 4.700.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε ένα από τα προγράμματα, το οποίο είχε ανατεθεί στην εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία (αυτοματοποιημένο σύστημα συντονισμού πυρών), αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, ωστόσο η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός ως υψηλού ενδιαφέροντος. Η δικογραφία της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακρίτρια Διαφθοράς.

Βάσω Παλαιού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.