Πέθανε ο γάλλος συγγραφέας Michel Butor #nouveau_roman

michel_butor-aucoindelaruedelenfer-com_Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο γάλλος συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της τέχνης Μισέλ Μπυτόρ. Ήταν 89 ετών.

Πνεύμα φιλέρευνο και λογοτέχνης πειραματικός, στη Γαλλία θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Νέου Μυθιστορήματος» (Nouveau Roman) και υπήρξε ίσως ο κορυφαίος. Το 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για την προσφορά του.

Ο Μισέλ Μπυτόρ γεννήθηκε το 1926. Δίδαξε τη γαλλική γλώσσα καθώς επίσης φιλοσοφία και λογοτεχνία σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην αρχή της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας βρέθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης (Lycée).

Έγινε ευρύτερα γνωστός και διαβάστηκε πολύ όταν εξέδωσε το μυθιστόρημά του «Τροποποίηση», ένα βιβλίο γραμμένο εν πολλοίς στο δεύτερο πρόσωπο του πληθυντικού. Το 1957 τιμήθηκε γι’ αυτό με το Βραβείο Ρενοντό.

Στην ελληνική γλώσσα εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δύο μυθιστορήματά του, η προαναφερθείσα «Τροποποίηση» και ένα άλλο σημαντικό βιβλίο του «Η χρήση του χρόνου», από τις Εκδόσεις Εστία.

Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε (από τις Εκδόσεις Άγρα) ένα μικρό βιβλίο υπό τον τίτλο «Θεσσαλονίκη 1990», που περιλάμβανε δύο κείμενα του Μισέλ Μπυτόρ με τις αναμνήσεις του από την πόλη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s