Κατρούγκαλος @GKatr : «Καμία μείωση για συντάξεις έως €1.300, επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, δεν έχουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα Βιομήχανοι και εργαζόμενοι»

gkatr

Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις και μόνο το ΔΝΤ ζητά να αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις έως 1.300 ευρώ έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ1.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Θέλουμε ο κατώτατος μισθός να επιστρέψει στη συλλογική διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο κ. Κατρούγκαλοςτόνισε ότι το σύστημα έπρεπε να γίνει πρώτα δίκαιο με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους. Εκτός από δίκαιο θα έπρεπε να υπάρχει αντιστάθμιση των εισφορών και των παροχών και να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, να φύγει η χώρα από την κρίση που είναι η οικονομική προϋπόθεση.

Η μείωση των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας γιατί δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη εκδοθεί και ορισμένα μέτρα θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο και άλλα αργότερα. Ομως, οι δικαιούχοι θα τα λάβουν αναδρομικά από τον Αύγουστο. Η κάρτα αλληλεγγύης θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο ενώ ελπίζουμε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να ισχύσει άμεσα, τόνισε.

Για όσους χάσουν το ΕΚΑΣ στο τέλος του 2018, ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί από αυτούς θα δούν αύξηση στη κύρια σύνταξή τους, προσθέτοντας ότι η εθνική σύνταξη είναι γενική και δεν έχει προνοιακό χαρακτήρα όπως το ΕΚΑΣ αλλά αυτές αντέχει η οικονομία.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο υπουργός τάχθηκε υπερ της αυτοχρηματοδότησής τους όπως γίνεται στην Ευρώπη. Ομως, δεσμεύθηκε να προηγηθεί συζήτηση με τα συνδικάτα ενώ συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί το θέμα να είναι αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά εσωτερικής συζήτησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης των συνδικάτων θα γίνει σταδιακά από το 2017 για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Τα συνδικάτα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα για να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Στο ζήτημα της ανεργίας, ο ίδιος παρατήρησε ότι τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης είναι μεν καλά με ρεκόρ 15ετίας αλλά οι μισές, νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Ο αναπτυξιακός νόμος θα ενισχύσει την τάση για αύξηση της απασχόλησης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αδήλωτη εργασία, προσθέτοντας ότι προωθείται πρόγραμμα για την αντιμετώπισή του με την συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχει εμπειρία. Η μαύρη εργασία είναι βαρίδι για την οικονομία και πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι.

Επίσης, παρατήρησε ότι ένα μέρος της μαύρης εργασίας είναι γκρίζο υπό την έννοια ότι κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται πολλές ώρες αλλά πληρώνονται και δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχει προσδιορισθεί πλέον ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των εισφορών ανάλογα με την επιχείρηση.

Οσον αφορά την δεύτερη αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με την υλοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.