Μία ημέρα πριν την αντικατάσταση της! Posted by olympiada στο Ιουνίου 30, 2016! Μία ημέρα πριν την αντικατάσταση της!

image874Ιδού γιατί δεν τόλμησαν οι νταβατζήδες να προβάλλουν τους ισχυρισμούς Τσατάνη στην επιτροπή της βουλής.

Σε μία πρωτοφανή επίδειξη πανικού, η Τσατάνη προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για τις ενέργειες της σε …νουθεσίες της απερχόμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη! Μία ημέρα πριν από την αντικατάσταση της. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυρία Τσατάνη ετοιμάζει την υπερασπιστική της γραμμή. Και καλά κάνει.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

                                                                   (Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)                      

Στην Αθήνα, σήμερα, 29 Ιουνίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:15΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ακρόαση της Εισαγγελέως Εφετών, κυρίας Γεωργίας Τσατάνη, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2α, εδ. όγδοο του ΚτΒ, σχετικά με την αναφορά της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σε όλους. Ξεκινάμε τη σημερινή διαδικασία. Το λόγο έχει ο κ. Αϊβατίδης για ένα διαδικαστικό θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της κυρίας Εισαγγελέως για την παρουσία του κυρίου συνηγόρου με την ιδιότητα του διαχειριστή εγγράφων στην Επιτροπή μας. Νομίζω ότι δεν έχει τεθεί, εκτός και αν κάνω κάποιο λάθος και έχει αποφασιστεί. Σας παρακαλώ θερμά να τεθεί σε ψηφοφορία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Κόκκαλης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Απ’ ό,τι καταλαβαίνω ο συνάδελφος ζητεί να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα για παρουσία της κ. Τσατάνη με συνήγορο, επειδή απουσίαζα από την προηγούμενη συνεδρίαση, Διαπιστώνω, όμως, ότι η κ. Τσατάνη παρίσταται με σύμβουλο ή με συνήγορο. Κυρία Πρόεδρε, θέλω να υποβάλλω στην Επιτροπή ένα αίτημα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 3 του Συντάγματος οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Στο άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπεται η λειτουργία της παρούσας Επιτροπής, η οποία ονομάζεται Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η συγκεκριμένη Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του Κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Θεσμών και της Διαφάνειας. Επίσης, η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147 του Κανονισμού.

Εν συνεχεία, το άρθρο 147, στο οποίο παραπέμπει το προηγούμενο άρθρο προβλέπει, ότι «η Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτοψία, ή να διατάζει πραγματογνωμοσύνη με τους όρους που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Συνεπώς, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι μονόδρομος για το αν η κ. Τσατάνη θα παρίσταται με συνήγορο, με σύμβουλο, ή με συνεργάτη. Οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι τα άρθρα 222, 223, 225, 227, 230 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ενδεικτικά σας αναφέρω το άρθρο 225, το οποίο αναφέρει ότι «ο εξεταζόμενος ως μάρτυρας», επουδενί δεν έχει άλλη ιδιότητα η κ. Τσατάνη, «δεν λαμβάνει υπόψη σημειώσεις». Ο εξεταζόμενος, δηλαδή, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί σημειώσεις.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν είναι ούτε μάρτυρας, ούτε εξετάζεται.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Χωρίς να υποτιμούμε το λειτούργημά του συνηγόρου, ο οποίος, σίγουρα, είναι άμισθος λειτουργός και μπορεί να παρίσταται σε οποιαδήποτε υπηρεσία, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο εντολέας του έχει το δικαίωμα στην υπεράσπιση, η κ. Τσατάνη έχει δικαίωμα να παρίσταται μόνο αυτοπροσώπως. Υποβάλλω, συνεπώς, στην Επιτροπή σας το αίτημα να παρίσταται αυτοπροσώπως στην Επιτροπή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Κόκκαλης έλειπε στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπως λέει. Όφειλε, όμως, να διαβάσει τα Πρακτικά. Διεξήχθη μία συζήτηση πολύωρη και καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Δεν θα την ξανανοίξουμε τη συζήτηση, επειδή έλειπε ένα μέλος. Ας διαβάσει τα Πρακτικά και να ενημερωθεί. Αν θέλει να καταγράψει τη διαφωνία του, ας την καταγράψει, αλλά επανάληψη της συζήτησης νομίζω ότι είναι αδιανόητη. Ως προς το άρθρο 66 του συντάγματος το οποίο επικαλέστηκα και εγώ δεν υποκύπτει σε καμιά παραπομπή στον κανόνα της ποινικής δικονομίας. Οι συνεδριάσεις της βουλής είναι δημόσιες. Αν το όργανο καταστεί δικαστικό τότε ισχύουν οι αρχές της ποινικής προδικασίας. Τώρα κάνουμε μια πολιτική-κοινοβουλευτική ακρόαση. Όταν κάναμε την ακρόαση του κ. Παπαγγελόπουλου ίσχυαν άλλοι κανόνες;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και αυτό που λέω επίσης προβλέπεται από τον κανονισμό.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: ρητά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: θα ξέρετε φαντάζομαι και ελπίζω ότι το σύνταγμα…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ας μη χρησιμοποιούμε επιχειρήματα όμως. Δεν έρχεται ως ακροατής ο κ. Σοφός. Έρχεται ως συνεργάτης. Είναι διαφορετικό πράγμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αναφέρθηκα εγώ στον κ.Σοφό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Αναφέρομαι εδώ σε αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα. Εδώ δεν είναι για ακροατήριο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το λύσαμε την προηγούμενη φορά αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι αλλά το παρερμηνεύετε και δεν θέλω να δημιουργηθεί νομολογία. Γι’ αυτό επέμενα και την προηγούμενη φορά: Ότι εδώ μπορεί να έρχεται ο καθένας με τον δικηγόρο του. Άρα μη μου βάζετε θέματα δημοσιότητας. Δεν είναι θέμα η δημοσιότητα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι άλλο πράγμα η δημοσιότητα και άλλο πράγμα το αν θέλουμε να ακούσουμε έναν που συντομεύει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν αυτή η αιτιολογία. Μη δημιουργείτε ζητήματα και το ξαναθέσω εγώ. Θα το ξαναθέσω εγώ. Διότι έχω και κάποιον άλλο λόγο να το θέσω και θέλω επί τη ευκαιρία, αφού τέθηκε να το θέσω. Ο κύριος Σοφός ο οποίος έστειλε, όπως είχαμε αποφασίσει να σταλεί μια αίτηση για την ακρόαση σήμερα σε δύο επιστολές του, μία στις 14 Ιουνίου και μία την οποία έστειλε στις 23 Ιουνίου λέει τα εξής: Εν συνεχεία της από 13 Ιουνίου 2016 επιστολής μου διευκρινιστικώς σας αναφέρω ότι ο σκοπός της παραστάσεως μου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εξαντλείται στην ιδιότητά μου ως Έλληνα πολίτη και ως νομικού παραστάτη της κ. Γεωργίας Τσατάνη. Αυτό είναι της 14 Ιουνίου 2016. Και το 23 Ιουνίου 2016 είναι: Σε συνέχεια της από 13 Ιουνίου 2016 επιστολής του κ. Σοφού- αυτό το υπογράφει η κυρία Τσατάνη- παρακαλώ να εγκρίνετε την παρουσία κατά την ακρόαση μου ενώπιον ημών δύο ηθικών συνεργατών μου ώστε είτε από κοινού είτε μεμονωμένα, προς υποβοήθηση μου. Εδώ θέλω λοιπόν να σας θυμίσω ότι στις 13 Ιουνίου που ο κ. Σοφός μου είχε αποστείλει μια επιστολή στην οποία με αποκαλούσε αξιότιμη συνάδελφε και στην οποία έκανε τη δική του ερμηνεία σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τον δεχτούμε εδώ- διότι οι δικηγόροι πάνε παντού και κάνουν ό,τι νομίζουν- και κατά συνέπεια, διαφώνησε με την άποψή μου ότι σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων, ένας ο οποίος καλείται σε ακρόαση δεν μπορεί να παρίσταται μετά δικηγόρου και εντέλει δήλωνε ότι αυτός θα έρθει.

Ερωτώ λοιπόν σήμερα: Ποια είναι η σκοπιμότητα να αναφέρεται και η κυρία Τσατάνη και ο κ. Σοφός σε δύο επιστολές ότι εν συνεχεία της από 13 Ιουνίου επιστολής, η οποία και λόγω ύφους και λόγω περιεχομένου είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από την επιτροπή μας θα έρθουν εδώ; Γιατί επιμένετε κύριε σε αυτή την επιστολή; Δηλαδή τι ακριβώς θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ; Ότι αυτή η επιστολή ισχύει; Ρωτάω εσάς όλους. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιείτε αυτό; Για να δείξουμε τι; Ότι ό,τι και να αποφασίσετε εσείς ως επιτροπή εμείς επιμένουμε στην άποψη μας την οποία διατυπώσαμε και η συμβιβαστική πρόταση που ερίφθη στο τραπέζι της επιτροπής την τελευταία στιγμή δεν μας καλύπτει απολύτως. Επιμένουμε λοιπόν ότι εμείς έχουμε δίκιο, αλλά παρά ταύτα εν πάση περιπτώσει ερχόμαστε και ως κομιστές εγγράφων και τα παραθέτουμε στην κυρία Τσατάνη. Επειδή λοιπόν δεν είναι πολύ απλό για το θέμα, γιατί αυτό είναι πολύ σοβαρό για μένα. Δεν ήθελα να απαντήσω στις δύο επιστολές και θα το έβαζα σαν εισαγωγικό θέμα σήμερα στη συζήτηση. Θέλω λοιπόν να το αξιολογήσουμε. Θα βλέπω τα χέρια και θα τα συζητήσουμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια ερώτηση για να βοηθηθώ και να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα. Επειδή το αναφέρετε, εσείς τι πιστεύετε ότι υποκρύπτει αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μια επιμονή από τη συγκεκριμένη πλευρά, ότι έχει δίκιο στην άποψή της να παρίσταται μετά δικηγόρου και η συμβιβαστική πρόταση που, τελευταία στιγμή, επινοήθηκε από συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής, ναι μεν, την αποδέχονται ως συμβιβαστική, αλλά επιμένουν στην αρχική τους άποψη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Μας ενδιαφέρει εμάς, αν επιμένουν ή όχι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εμένα με ενδιαφέρει, γιατί μαζί με την αιτιολογία, το γιατί πήραμε αυτή την απόφαση, δεν θέλω να δημιουργηθεί δεδομένο για αυτή την Επιτροπή, δηλαδή, να εμφανίζονται εδώ άνθρωποι με δικηγόρους και να παραβιάζω τον Κανονισμό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, με την απόφαση μας δεν δημιουργείται δεδομένο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θυμόσαστε την επιμονή μου, και μάλιστα με ψέξετε γι’ αυτό, το να καταθέσουν εγγράφως το αίτημά τους. Δεν το έκανα τυχαία αυτό και πρέπει να καταλάβατε την τότε επιμονή μου, ότι θέλω το αίτημα να είναι γραπτό. Εάν το αίτημα δεν το στείλετε γραπτά, δεν θα έρθετε. Το έστειλαν, λοιπόν, γραπτά, αλλά επιμένουν στην αρχική επιστολή, όπου ο κ. Σοφός με αποκαλούσε συνάδελφο και όχι Πρόεδρο της Επιτροπής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτά τα είπαμε. Πάλι τα ίδια θα λέμε; Σας παρακαλώ, έχω εδώ τα πρακτικά. Δύο ώρες μιλούσαμε για αυτά τα πράγματα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν κατάλαβα κ. Τραγάκη. Εσείς μου είπατε ότι έπρεπε να στείλω πίσω την επιστολή, ως απαράδεκτη. Έτσι δεν είπατε; Για την πρώτη επιστολή, στην οποία και επιμένει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για την πρώτη επιστολή, σας είπα να την επιστρέψετε. Ήταν απαράδεκτη, αλλά εδώ υπάρχουν τα πρακτικά και μια απόφαση. Εδώ υποκρύπτεται κάτι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ, ένας-ένας, όλοι θα μιλήσετε. Σύμφωνα με τη σειρά, πρώτος έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Σκουρολιάκος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Επειδή ήμουν την προηγούμενη φορά και έθεσα το θέμα, εγώ θα επιμείνω κουράστηκα, ότι η κυρία Εισαγγελέας ζητάει μια πηγή εγγράφων της Εισαγγελίας, κρατικών εγγράφων, να τα χειριστεί, να έχει πρόσβαση και να έχει γνώση σε αυτά ένας ιδιώτης συνήγορος. Εγώ δεν το θεωρώ σωστό και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν συνεργάτης της κυρίας Εισαγγελέως κάποιος κρατικός λειτουργός, υπηρεσιακός παράγων. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μου κάνει εντύπωση ότι Βουλευτές, οι οποίοι είναι αυστηροί και στον τύπο και στην ουσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση να έχουν μια τόσο ευρεία αντίληψη. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Ας είμαστε αυστηροί και σωστοί, πάντα και παντού. Αυτή η ευρύτητα της αντίληψης μου δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά. Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον λόγο έχει ο κ. Κόκκαλης.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Καταρχήν, κ. Βενιζέλο, επειδή είπατε για τα πρακτικά. Βεβαίως, τα διάβασα, όμως, έχω την αυτοτέλεια της άποψής μου και μπορώ να υποβάλω οιοδήποτε θέμα θέλω. Το ζητούμενο είναι, μπορεί η κυρία Τσατάνη να παρίσταται με συνήγορο στην Επιτροπή, ναι ή όχι; Υποβάλλω το αίτημα και ανέλυσα τους λόγους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει ληφθεί απόφαση. Πάλι τα ίδια θα ξανακουβεντιάσουμε; Μας προσβάλλετε. Νομίζετε ότι η Επιτροπή μπορεί να επιστρέψει σε μία τέτοια κουβέντα; Νιώθω προσβεβλημένος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Τζαβάρα, σας παρακαλώ, σας σέβομαι. Μην διακόπτετε. Βλέπετε ότι δεν σας έχω διακόψει και σας ακούω ευλαβικά. Ζητώ την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζαβάρα, δεν απαγορεύεται σε ένα μέλος της επιτροπής να υποβάλλει αίτημα. Σας παρακαλώ, αφήστε να το ολοκληρώσει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Εσείς λέτε πάντα, ότι αυτή η Επιτροπή δεν πρέπει να γίνει Δικαστήριο. Δεν πρέπει διότι είναι Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ανέλυσα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να παρίσταται η οποιαδήποτε κυρία Τσατάνη με συνήγορο, ούτε με σύμβουλο και υποβάλλω το αίτημα στην Επιτροπή προς ψηφοφορία. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, για να κλείσει το θέμα, γιατί άδικα αφιερώσαμε..

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρουμε, αν θα κλείσει.(Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι, θα κλείσει, εκτός, αν δεν θέλει η κυρία Πρόεδρος, να κλείσει ή τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Εδώ το είχαμε κλείσει το θέμα, είχε γίνει μια δίωρη συζήτηση, όλα είχαν αναλυθεί και η πρώτη και η δεύτερη επιστολή, είχαν αναλυθεί τα πάντα και για το πώς θα παρίσταται ο παριστάμενος, ο κ. Σοφός και είχατε πει εσείς, εγώ διαβάζω τα πρακτικά, δηλαδή, είναι αδιανόητο να υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής και αφού υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ……

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Δεν ισχύει αυτό, κύριε Τραγάκη, με συγχωρείτε. Δεν έχει ληφθεί καν απόφαση με ψηφοφορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν θα υπερασπιστείτε, τελικά, το έργο σας; (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τζαβάρα, περιμένετε μην βιάζεστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Παρακαλώ, θα ήθελα να με αφήσετε να ολοκληρώσω. Διαβάζω από τα πρακτικά:

«ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ξαναθέτω την πρόταση και λέω, ότι νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμπέσουμε από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει, ότι θέλουμε η κύρια Τσατάνη, να έρθει, να την ακροαστούμε μετά από γραπτό της αίτημα, ότι αυτή είναι η επιθυμία της με έναν ή με δύο συνεργάτες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ συμφωνώ με τον κ. Αθανάσιου, ότι ένας χρειάζεται. Το επαναλαμβάνω, με έναν συνεργάτη, λοιπόν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το να είναι εναλλάξ, αν οι άνθρωποι έχουν δικαστήρια, αν λήξει ποτέ αυτή η απεργία, δεν το ξέρω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με έναν συνεργάτη. Άρα, συμπίπτουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και παίρνουμε από τώρα απόφαση, ότι δεν θα παρεμβαίνουν, δεν θα διακόπτουν, παρά μόνο θα την επικουρούν σε αυτό το οποίο η κυρία Τσατάνη, έχει ανάγκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα, συμπέσαμε όλοι σε αυτή την άποψη και συντασσόμεθα όλοι ομοφώνως σε αυτό.» 

Τελείωσε. Τι άλλο έχουμε, δηλαδή, να πούμε από αυτό; Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Υπάρχει, κατά την άποψή μου, ρητώς και δεν θυμάμαι, αν διαφωνήσατε κ. Αϊβατίδη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Ρητώς διαφωνήσαμε, κ. Τραγάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν θυμάμαι, αν διαφωνήσατε, αλλά δεν σηκωθήκατε, όμως, να πείτε τότε, ότι όταν είπα «συμπέσαμε σε ομόφωνη απόφαση και η κυρία Πρόεδρος».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: Κάνετε λάθος, μετά από εσάς μίλησα και έκανα παρέμβαση, δείτε το.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εδώ στα πρακτικά δεν υπάρχει και, μάλιστα, κλείνοντας …..

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει, κ. Τραγάκη, ακουστήκατε. Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα θέσω από την αρχή τις απόψεις μου επί του Κανονισμού και του Συντάγματος, στη συνέχεια θα κάνω και μια πολιτική παρατήρηση επί της διαδικασίας. Για το θέμα της δημοσιότητας των εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, διότι το Σύνταγμα είναι σαφές και όταν εδώ έχουμε πάρει απόφαση να τοποθετηθεί ειδικά η κάμερα, γιατί μεταδίδεται τηλεοπτικά η συζήτηση, ποιος μπορεί να έχει αμφισβήτηση περί της δημοσιότητας των συνεδριάσεων; Οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες, μεταδίδονται τηλεοπτικά. Το αν κάποιος θα την βλέπει από την οθόνη του καθισμένος δίπλα ή θα είναι μέσα στην αίθουσα, είναι ζήτημα αμιγώς τεχνικό και χωροταξικό και αυτό δεν αφορά κάποιον, που σχετίζεται με τη διαδικασία και έχει κληθεί, είναι συνεργάτης, είναι φίλος μου, είναι ενδιαφερόμενος, αφορά οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη. Αυτό το θέμα για μένα δεν τίθεται υπό συζήτηση, είναι βασική αρχή λειτουργίας του δημοκρατικού και αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος και καμιά πλειοψηφία δεν μπορεί να το ανατρέψει, ως προς το ζήτημα της απόφασης που έχουμε λάβει.

Εσείς η ίδια υπαγορεύσατε την απόφαση, κατεγράφη στα πρακτικά και έχουμε καταλήξει σε ένα σχήμα. Αυτό το σχήμα, τώρα, είναι απόφαση της Επιτροπής, δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ εμείς και εσείς. Τι να πει εμείς και εσείς;  Εσείς χρησιμοποιείτε πληθυντικό, «η Επιτροπή, εμείς και εσείς, η κυρία Τσατάνη και ο δικηγόρος, ο συνεργάτης της, δεν ξέρω ποιος», εδώ εμείς είμαστε υπεράνω όλων, δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Δείτε στα πρακτικά τις εκφράσεις, που χρησιμοποιήσατε πριν από λίγα λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είπα, ότι η Επιτροπή ζήτησε έγγραφη αίτηση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εντάξει, εμείς, εσείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σε αυτό να τοποθετηθείτε τώρα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα, θεωρώ ότι έχουμε πάρει απόφαση, η κυρία Τσατάνη είναι συμμορφούμενη στην απόφαση της Επιτροπής, προφανώς έχει έρθει, έχει καθίσει στην άκρη, συνοδεύεται από κάποιον, ο οποίος έχει χαρτιά, είναι σιωπηρό πρόσωπο, δεν πρόκειται να κάνει τίποτε άλλο, παρά, προφανώς, να της δίνει έγγραφα, αν τα χρειάζεται και θέλω να προχωρήσουμε στην ακρόαση. Μου δημιουργείται η εντύπωση – για να μην πω η πεποίθηση – ότι κάποιοι δεν θέλουν να διεξαχθεί η ακρόαση και το γεγονός, ότι χθες, κατά παράβαση της μυστικότητας της πειθαρχικής διαδικασίας των δικαστικών λειτουργών – θυμίζω, ότι ο κ. Παρασκευόπουλος αρνήθηκε να πει, για να διαφυλάξει τη μυστικότητα, εάν έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία ή όχι για ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς της αρμοδιότητάς του – και κατά παράβαση κάθε κανόνα και κάθε δεοντολογίας, μοιράστηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η πληροφορία, ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της κυρίας Τσατάνη ως προεόρτια της σημερινής ακρόασης. Με το που εμφανίζεται εδώ η κυρία Τσατάνη ξανατίθεται διαδικαστικό θέμα για να παρεμποδιστεί η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής, δηλαδή, η ακρόαση. Αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό και είναι και προφανές και δεν βοηθάει αυτούς που έχουν στόχο να μην διεξαχθεί η ακρόαση, γιατί εμείς θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια επί των πραγματικών περιστατικών.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ : Το λόγο έχει ο κ. Λυκούδης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, η κυρία Τσατάνη προ δεκαπενθημέρου νομίζω, ότι είχε ζητήσει να παραστεί σε αυτή την ακρόαση μετά συνηγόρου. Η Επιτροπή, όπως θα θυμάστε μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση αποφάσισε ομοφώνως, ότι δεν μπορεί να παραστεί μετά συνηγόρου και επίσης ομοφώνως, όπως λέω εγώ – παρόλο που άκουσα από συνάδελφο να λέει, ότι «δεν ψήφισα και δεν ήμουν» – αποφάσισε, ότι μπορεί να παραστεί με έναν βοηθό – διαχειριστή, ενδεχομένως, της δυνατότητας η ίδια να βοηθηθεί στην ακρόασή της. Αυτή ήταν η απόφασή μας. Επικαλείστε τώρα μια νέα επιστολή, η οποία βάσει διατυπώσεων σας δημιουργεί την εντύπωση, ότι η κυρία Τσατάνη επιμένει, ότι θα έπρεπε να παραστεί μετά συνηγόρου. Μπορεί να έχετε δίκιο, γιατί αυτές οι διατυπώσεις  ίσως αυτή την εικόνα να εμφανίζουν. Πόση σημασία έχει για τη δική μας διαδικασία εδώ στην Επιτροπή; Η δική μας απόφαση, που δημιουργεί και είναι δεδομένο, ότι η κυρία Τσατάνη θα παρουσιαστεί εδώ – και παρουσιάζεται – άνευ συνηγόρου, αλλά με βοηθό – διαχειριστή των δικών της εγγράφων για τη δική της υποβοήθηση. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Ξαναλέω, ότι, ενδεχομένως με βάση τις διατυπώσεις της νέας επιστολής να έχετε δίκιο, ότι υπάρχει μια επιμονή.  Ε, και λοιπόν; Κυρία Πρόεδρε, πρέπει να επιμείνουμε και να μείνουμε στην απόφαση που έχουμε πάρει και η απόφαση είναι δεδομένη και η κυρία Τσατάνη είναι παρούσα και μπορούμε να περάσουμε στην ακρόαση.

ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ναι, αλλά το νέο έγγραφο, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, δημιουργεί νέα δεδομένα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει η κυρία Κεφαλογιάννη.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ας πάρουμε λίγο τα δεδομένα, διότι εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτό που θέλουμε είναι να ασκήσουμε με τρόπο εξονυχιστικό τον αναγκαίο και απαραίτητο έλεγχο, που επιτάσσει το Σύνταγμα. Έχουμε, λοιπόν, την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, της κυρίας Τσατάνη και για εμάς το μείζον είναι να γίνει η ακρόαση της Εισαγγελέως, για να διερευνηθεί η αναφορά που έχει γίνει, ήδη, από το Φεβρουάριο του 2016. Η συγκυβέρνηση, όπως φαίνεται, δεν θέλει να διεξαχθεί η ακρόαση της κυρίας Τσατάνη και ερχόμαστε εδώ κάθε φορά και ξοδεύουμε ατέλειωτες ώρες για να συζητάμε κάτι, το οποίο έχει λήξει, ήδη, από την προηγούμενη συνεδρίασή μας, αλλά χρειάστηκε μια ολόκληρη συνεδρίαση, κατατέθηκε η άποψη κάθε μέλους της Επιτροπής για να καταλήξουμε σε αυτό που ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής λέει, ότι δεν ήταν ομόφωνη απόφαση. Έστω, λοιπόν, ότι ήταν κατά πλειοψηφία η απόφαση, όμως συμφωνήσαμε όλοι οι υπόλοιποι, ότι η κυρία Τσατάνη θα μπορέσει να έχει όχι συνήγορο, αλλά συνεργάτη της. Ερχόμαστε σήμερα και έρχεται ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., που δεν παρίστατο ως Βουλευτής την προηγούμενη φορά στη συνεδρίαση και θέτει εκ νέου το ζήτημα, το οποίο έληξε την προηγούμενη φορά.

Άραγε αυτό δεν είναι αυτονόητο για όλους που μας παρακολουθούν, ότι είναι μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μην προχωρήσουμε στην ακρόαση της κυρίας Τσατάνη; Δεν καταλαβαίνουμε όλοι, ότι έρχεται ως «λαγός» ο κύριος των ΑΝ.ΕΛ. σήμερα για να ξανανοίξει το θέμα που έκλεισε με, κατά πλειοψηφία, απόφαση της Επιτροπής την προηγούμενη φορά;

Κυρία Πρόεδρε, Εάν είστε τόσο πολύ τυπολάτρης, τότε να θυμηθούμε ότι χθες, στην απόδοση που έγινε με τον προτεινόμενο από τον κύριο Τσακαλώτο, τον κύριο Καραγρηγορίου, καθόταν ένας κύριος στη μέση. Κανένας δεν ρώτησε ούτε ποιος ήταν, ούτε χρειάστηκε από εσάς να είστε τόσο πολύ προσηλωμένη στην τυπολατρία και να πείτε, εάν μπορεί ή δεν μπορεί να παρίσταται κάποιος.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΤΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε δηλωθεί κυρία μου. Εάν είχατε απορία ας ρωτούσατε.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν αναρωτηθήκαμε εμείς, ως Βουλευτές, ποιος ήταν αυτός στη μέση και κρατούσε σημειώσεις και ενημέρωνε και τον κύριο που είχε έρθει για την ακρόαση. Επομένως, τον Κανονισμό τον ερμηνεύετε όπως θέλετε. Ούτως ή άλλως, η χθεσινή διαδικασία ήταν απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι πρώτα γίνεται η ακρόαση του προσώπου που προτείνεται.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΤΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κεφαλογιάννη. Σας παρακαλώ, αφήστε τα τώρα αυτά. Πήραμε την απόφαση με απαρτία.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε, αλλά έχω ακόμα το λόγο. Και στο τέλος οι Βουλευτές καταθέτουν την άποψή τους. Κάνατε τον Κανονισμό, όπως θέλετε. Ευέλικτο, βάσει αυτών που σας συμφέρει και σας βολεύει κάθε φορά. Πρέπει μια μέρα να ξεκινήσει η ακρόαση της κυρίας Τσατάνη. Αυτό είναι το μήνυμα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, Ζητώ το λόγο επί προσωπικού. Για να τελειώνει το θέμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΤΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κύριος Κόκκαλης επί προσωπικού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Πρώτον, στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία. Δεύτερον, έχω το δικαίωμα να έχω την αυτοτέλεια της γνώμης μου. Τρίτον, καλύτερη συνήγορο υπεράσπισης από εσάς και τον κύριο Βενιζέλο, δεν μπορούσε να έχει η κυρία Τσατάνη. Τέταρτον, η κυρία Τσατάνη είναι εμπειροτάτη εισαγγελέας. Τη σεβόμαστε, την εκτιμούμε και νομίζω ότι δεν έχει ανάγκη ούτε από έναν διαχειριστή για 50, 40 έγγραφα. Το θέμα είναι, μπορεί να παρίσταται με συνήγορο η κυρία Τσατάνη στην Επιτροπή, ναι ή όχι; Για να προχωρήσουμε στην ουσία της υπόθεσης. Για να υποβάλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυρία Τσατάνη για την υπόθεση. Ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΤΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κύριος Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλύφθηκα στο μεγαλύτερο μέρος από τους προηγούμενους και ειδικά από την τοποθέτηση την οποίαν έκανε ο κύριος Λυκούδης, γιατί και εγώ τα ίδια θα πω. Πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: Κύρια Πρόεδρε, να μην υποβαθμίσουμε το κύρος της Επιτροπής. Μια συζήτηση, που την προηγούμενη φορά,, όπως είπα, έπρεπε να διαρκέσει μόνον δέκα λεπτά, διήρκησε δύο ώρες και επανερχόμαστε τώρα να συζητήσουμε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση. Ότι είπε ο κύριος Κόκκαλης και η ανάλυση των διατάξεων που έκανε, αφορούν όταν καλούνται μάρτυρες. Η κυρία Τσιατάνη, ούτε κατηγορούμενη είναι, ούτε μάρτυρας. Γι’ αυτό, πρώτος είπα ότι απορρίπτεται το αίτημα της παραστάσεως συνηγόρου. Συνεπώς, αυτό το θέμα έχει λήξει. Τώρα, όσον αφορά το θέμα του κυρίου Κόκκαλη, και ο κύριος Κόκκαλης δέχεται ότι δεν πήρατε απόφαση. Μπορείτε να ανατρέξετε στα Πρακτικά, δηλαδή ότι δεν πήρατε απόφαση. Λέει, ζητώ την ανάκληση της απόφασης. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν επανέρχεται η κυρία Τσατάνη με το αρχικό αίτημα για δια συνηγόρου παράσταση, αλλά διά συνεργάτη. Προκύπτει και από το έγγραφο το οποίο σας είχε αποστείλει. Το «συνέχεια του από τάδε εγγράφου» που λέει, είναι συνέχεια της αλληλογραφίας. Το κείμενο όμως του εγγράφου το λέει καθαρά. Ζητάω συνεργάτη. Πέραν αυτού, χθες συγκεκριμένα, κυρία Πρόεδρε, υπό την Προεδρία σας, εξετάζαμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων. Και ήρθε με συνεργάτη του ο άνθρωπος. Δεν διευκρινίστηκε αν ήταν συνεργάτης του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΤΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προβλέπεται στον Κανονισμό. Διαβάστε το άρθρο 37, παράγραφος 4 και μην λέτε όλοι το ίδιο επιχείρημα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Παρακαλώ, να πείτε στους συναδέλφους, όπως τους άκουσα με προσοχή και αυτοί να μην διακόπτουν. Κυρία Πρόεδρε. Δεν έχει καμία σημασία το θέμα των συνεργατών. Σας ανέφερα την προηγούμενη φορά και την σαφή διάταξη του άρθρου 56. Που μπορούμε να σταματήσουμε και για την δημοσιότητα η οποία, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, εφαρμόζεται και στις επιτροπές μας. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν, να καθόμαστε τώρα να συζητάμε και να μειώνουν το κύρος της Επιτροπής, για το τι θέλει να πει ο κύριος Σοφός, ή οποιοσδήποτε δικηγόρος, ή να φέρει εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου. Εδώ θα είναι απλώς ένας βουβός συνεργάτης της κυρίας Τσατάνη που δεν θα παρέμβει στη διαδικασία. Εάν το κάνει θα αποβληθεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα εξής. Τα προδικαστικά ζητήματα που τέθηκαν και μας απασχόλησαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και αφορούν την ακρόαση της κυρίας Τσατάνη, έχουν επαρκώς εξεταστεί και συζητηθεί. Μάλιστα δε όταν επ’ αυτών έχει ληφθεί και απόφαση. Το επισημαίνω ότι έχει ληφθεί απόφαση, απαντώντας στους εκλεκτούς συναδέλφους που, ενδεχομένως, να μην έχουν την απαιτούμενη πείρα να αντιληφθούν πότε αποφασίζει και πότε δεν αποφασίζει μια επιτροπή, από τον Κανονισμό αλλά ούτε από άλλο κείμενο και μπορεί να ξεπεραστεί η πρακτική που έχει καθιερωθεί για το πως γίνονται οι ψηφοφορίες στις επιτροπές. Είναι σαφές ότι όταν όλοι συμπίπτουν και όταν όλοι κατόπιν προτάσεως της Προέδρου έχουμε συμφωνήσει για το ότι η κυρία Τσατάνη θα έρθει εδώ και θα χρησιμοποιήσει ένα βοηθό χειριστή εγγράφων, δεν είναι δυνατόν να επανέλθουμε επ’ αυτού το ζητήματος όποιος και να το έχει ζητήσει. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι το ζητάει ένας συνάδελφος, ο οποίος δεν φρόντισε να είναι εδώ όταν συζητήθηκε αυτό το θέμα και όταν λήφθηκε η απόφαση.  Επίσης θεωρώ ότι ένας λόγος παραπάνω είναι ότι δεν φρόντισε να πληροφορηθεί από τα πρακτικά το τι ακριβώς συζητήθηκε και επί ποιων θεμάτων έχει ληφθεί νομίμως απόφαση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αποτελεί μεγάλη και σοβαρή έλλειψη σεβασμού στην Επιτροπή μας από τον κ. Κόκκαλη, ο οποίος έχει σήμερα την απαίτηση αναπληρώνοντας την απουσία του και κυρίως την παράληψή του να έρθει, εδώ, τότε που τέθηκε το ζήτημα και έγινε η συζήτηση να μας πει τις απόψεις του, να έρχεται σήμερα και να κάνει αυτό που κάνει. Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει η Επιτροπή μας, γιατί αυτή είναι θεσμική υποχώρηση και υποχώρηση του Κανονισμού σε μια παράλογη απαίτηση ενός μέλους της Επιτροπής και κυρίως είναι υποχώρηση της Δημοκρατίας.

Γιατί, όμως, το λέω αυτό; Γιατί όλοι ξέρουμε ότι στις επιτροπές αλλά και στη συζήτηση της Ολομέλειας επί όλων των θεμάτων ισχύει η αρχή της προφορικότητας. Ο λόγος της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας είναι προφορικός και όχι γραπτός. Αν δεχθούμε ότι υποχωρεί ο οποιοσδήποτε, εδώ, και κάνει έγγραφη αίτηση κατόπιν απαιτήσεως των μελών της Επιτροπής στα πλαίσια της εφαρμογής της προηγούμενης απόφασης που πήραμε για να είναι σύμφωνος με ότι του υποδείχθηκε, δεν μπορεί να μην το σεβαστεί σήμερα ως ακροώμενο, και αναφέρομαι στην κυρία Τσατάνη, και να του πει ότι αυτά που σου είπαμε και επί αυτών των οποίων στήριξες τη σημερινή σου εμφάνιση στην Επιτροπή, δεν ισχύουν γιατί ήρθε σήμερα ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος δεν ήταν την προηγούμενη φορά, και έχει τη απαίτηση σήμερα η Επιτροπή να ακολουθήσει την ιδιαίτερη σκέψη του και την ιδιαίτερη προσέγγιση που κάνει στο θέμα. Αυτό πράγματι είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε, ειδικά εσείς, να το συγχωρήσετε, γιατί θα έχει τεράστια συνέπεια στο κύρος αυτής της Επιτροπής.

Επίσης, επειδή επανήλθε και ο κ. Σκουρολιάκος και προσωπικά δεν ήθελα να απαντήσω στο θέμα που είχε θέσει αλλά θεωρώ ότι όσοι τάσσονται με την άποψη του κ. Κόκκαλη, προφανώς υιοθετούντος και πτυχών του κ. Σκουρολιάκου, θα μου επιτρέψετε να πω δύο σημεία. Πρώτον, τα έγγραφα τα οποία αποτελούν το αρχείο της κυρίας Τσατάνη και είναι, εδώ, είναι προφανές ότι δεν είναι έγγραφα της Εισαγγελίας. Είναι αντίγραφα των εγγράφων που νομίμως ως έχουσα έννομο συμφέρον έχει λάβει στην κατοχή της και στην ιδιοκτησία της η κυρία Τσατάνη και απλώς αυτά τα έγγραφα τα χειρίζεται αυτός που η κυρία Τσατάνη επιθυμεί να τα χειριστεί. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά της.

 

Με ποια λογική λοιπόν θα καθίσουμε να συζητήσουμε, εντάξει, τον συγχωρώ τον άνθρωπο, δεν έχει καμία τριβή με τα σχετικά ζητήματα, με ποιαν λοιπόν λογική θα πούμε ότι θα πρέπει να έρθουνε εδώ οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας, προκειμένου να χειριστούν τα έγγραφα που έχει στο αρχείο της η κυρία Τσατάνη.

Καταλήγοντας, επειδή δεν είναι δυνατόν να επανέλθουμε και δεν είναι δυνατόν ούτε νομικά, ούτε λογικά, ακολουθώντας δε και την σημείωση που είπατε, για το ότι υπάρχει ένα καινούργιο έγγραφο στο οποίο σας ανησυχεί ενδεχομένως η έκφραση που λέει, σε συνέχεια του προηγούμενου εγγράφου μου, προφανώς αφού τα δύο έγγραφα, αυτό που έχετε στο χέρι σας και το έγγραφο το οποίο πράγματι ήταν απαράδεκτο και όλοι συμφωνήσαμε μαζί σας ότι είναι απαράδεκτο και όλοι αποφασίσαμε και συναποφασίσαμε ότι δεν έχει το δικαίωμα η κυρία Τσατάνη να εμφανισθεί ενώπιον μας με συνήγορο, αυτό λοιπόν το έγγραφο έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

Άρα, αυτό που λέει σε συνέχεια, εννοεί χρονολογική σχέση και όχι λογική ή νοηματική ή σχέση περιεχομένου. Όταν λοιπόν μεγεθύνετε  τέτοιου είδους ασήμαντα προβλήματα, θα μου επιτρέψετε να σας πω με όλο το σεβασμό στη θέση σας, ότι από τότε που τελείωσε η προηγούμενη συζήτηση, μέχρι σήμερα έχει γίνει κάποιο παρασκήνιο, το οποίο το αγνοεί η Επιτροπή και εγώ πραγματικά θέλω από εσάς τουλάχιστον να ξέρω τι έχει συμβεί και μεταμεληθήκατε. Γιατί αυτή η συμπεριφορά, το να έρχεται δηλαδή η Επιτροπή σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που ήδη έχει αποφασιστεί κατά συντριπτική πλειοψηφία των μελών, είναι κάτι το οποίο δεν προωθεί την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κυρίως μας προσβάλει ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού και ως μέλη αυτής της Επιτροπής, που πράγματι είναι η σπουδαιότερη Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει, κυρία Πρόεδρε, εάν έχει κάποιο απόρρητο έγγραφο, η ευθύνη είναι δική της, εμάς δεν πρέπει να μας νοιάζει. Τι μας μοιάζει εμάς;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Σκουρολίακο εσείς γιατί ζητάτε τον λόγο επί προσωπικού;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ, επί προσωπικού γιατί αναφέρθηκε το όνομά μου. Απλώς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζαβάρα, για την καλοσύνη του να με συγχωρήσει. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι έγγραφα της Εισαγγελίας, είναι αντίγραφα των εγγράφων της Εισαγγελίας που τα έχει κύρια Τσατάνη, και μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει. Ωσάν να ήταν πρακτικά του Δ.Σ. ενός πολιτιστικού συλλόγου, αυτό μας λέτε. Ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: Κυρία Πρόεδρε συγνώμη, ξέρουμε τι έγγραφα θα δείξει η κυρία Τσατάνη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ο κύριος Τζαβάρας είπε ότι είναι αντίγραφα των εγγράφων, δεν το είπα εγώ, το είπε ο κ. Τζαβάρας. Γνωρίζει, αυτός μας ενημέρωσε εδώ, εγώ δεν ήξερα. Από τον κ. Τζαβάρα μόλις έμαθα ότι δεν είναι τα έγγραφα, αλλά είναι αντίγραφα εγγράφων, φωτοτυπίες.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Γκίολας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Η μείζων σκέψη από πλευράς μου τουλάχιστον είναι ότι δεν υπάρχουν θέσφατα, ούτε αποφάσεις που είναι παγιωμένες εσαεί. Η απόφαση που ελήφθη ήταν ατελής, μάλιστα, τολμώ να το πω ότι παρ υπέστημεν από τον κ. Βενιζέλο, εξαίρετο συνταγματολόγο κατά τα λοιπά, ο οποίος αναφέρθηκε στο άρθρο 56 του Κανονισμού της Βουλής, που αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στη δημοσιότητα εντός των Επιτρόπων και του Κοινοβουλίου. Καμία σχέση με εξέταση δημοσίου ή κρατικού λειτουργού λοιπόν, ο οποίος δεν έχει ανάγκη και ούτε πρέπει να επικουρείται από τον καθένα. Επίσης, θα προχωρήσω λίγο παραπάνω και σαν δικηγόρος θα κάνω τις εξής σκέψεις…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, εσείς δεν είπατε ότι δεσμεύεται στην Επιτροπή να εξεταστεί στην επιτροπή; Εσείς το είπατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Μόλις προηγούμενως είπα ότι παραπειστήκαμε και η απόφαση ήταν ατελής. Παραπειστήκαμε με την επίκληση του άρθρου 56 του Κανονισμού της Βουλής, διαβάστε το…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ  ΒΟΡΙΔΗΣ: Ομιλεί μη ακουώμενος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Διαβάστε το, εγώ θα προχωρήσω και σε κάποια άλλη σκέψη, νομίζω ότι απάδει και είναι αντίθετο τόσο ως προς τον Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος, όσο και προς το εάν είναι ασυμβίβαστο ή όχι προς το δικηγορικό λειτούργημα η παρουσία συναδέλφου δικηγόρου…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: Δεν παρίσταται ως δικηγόρος.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ : Δεν παρίσταται ως δικηγόρος. Αυτά τα είπαμε και κατά την πρώτη αγόρευση. Την μια έχουμε το ένδυμα του δικηγόρου, τη δεύτερη έχουμε το ένδυμα του βοηθού, την τρίτη του γραμματοκομιστή.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ : Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η εξέταση της δημόσιας λειτουργού Εισαγγελέως, της κυρίας Τσατάνη. Έχει οπωσδήποτε την άνεση να έρθει να μας πει, ότι θα της ζητήσει η Επιτροπή, αν έχει ανάγκη επικουρίας, όπως ειπώθηκε και από τους συναδέλφους, μπορεί να φέρει τον οποιοδήποτε γραμματέα ή υπάλληλο της Εισαγγελίας για να την επικουρήσουν σε αυτό το έργο της.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ : Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Πρώτον, για τη διαδικασία, που τα έχω πει επανειλημμένα και είναι σε ώτα μη ακουόντων, πρέπει να μπει χρόνος ομιλίας. Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει. Αν κάποιος υπολογίσει το χρόνο που έχουμε κάνει σε όλες τις συνεδριάσεις σε αυτή την Επιτροπή, ίσως επάνω από το 80% αφορά σε διαδικαστικά θέματα. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στο κύρος. Το κύρος της Επιτροπής, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα, δεν ξέρω τί σκοπιμότητες υπάρχουν, όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής δεν διαφυλάττουν, αλλά γίνεται κάτι χειρότερο και όποιος παρακολουθεί, επειδή παρακολουθεί κάποιος κόσμος αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα.

Όσον αφορά τώρα, στο θέμα, εγώ είχα τοποθετηθεί την προηγούμενη φορά και είπα, ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει πρώτη φορά, να ζητά συνήγορο, και θα πω και κάτι. Η κυρία Τσατάνη είναι ικανότατη και ξέρει,  φυσικά χρειάζεται και κάποια βοήθεια στα έγγραφα όπως είπε την προηγούμενη φορά. Πάντως, αυτό, γενικά, δεν σχολιάζεται θετικά, το να έχει βοηθό, και από εμάς. Φυσικά, πάρθηκε απόφαση την προηγούμενη φορά. Αποφασίσαμε κάτω από την πίεση των πραγμάτων να έρθει κάποιος βοηθός. Εδώ, όμως, τώρα, επειδή ο κόσμος μας βλέπει, πρέπει να μιλάμε λογικά. Δεν μπορεί να λέμε, ότι έρχεται ο κ. Σοφός, που είναι γνωστός δικηγόρος, ικανός κ.λπ. από όσα ακούω, δεν τον γνωρίζω προσωπικά και μια να είναι έτσι και μια αλλιώς, είναι συνήγορος. Δικηγόρος είναι, θα μπορούσε, λέω εγώ ως πρόταση, και απευθύνομαι και στην κυρία Τσατάνη, θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος για να μην δίνει τέτοιες λαβές. Μήπως μπορούσε κάποιος από την Εισαγγελία να κάνει αυτό το πράγμα; Εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό, αλλά για να μην γίνονται τέτοια σχόλια. Αυτό λέω, και ούτε και επιμένω σε αυτό το πράγμα, αλλά να ξέρετε ότι στον κόσμο υπάρχει λογική. Πώς να το πω, κύριοι Βουλευτές; Υπάρχει μια λογική. Δεν μπορεί τη μια να λέω εγώ όχι δεν είμαι με την ιδιότητα του Βουλευτή ή με την ιδιότητα του τάδε και είμαι με την άλλη. Σας λέω, ότι αυτά δεν είναι λογικά και δεν βοηθά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ :Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ : Εγώ την απόφασή μου τη σέβομαι. Είπα ότι έχει παρθεί απόφαση και πρέπει να προχωρήσουμε. Το είπα από την αρχή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Όμως, λέω επειδή ένας κόσμος σκέφτεται λογικά. Είναι λογικά αυτά που σας λέω.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ, είπα για την ακρόαση να προχωρήσει από την αρχή. Ποιος δεν θέλει την ακρόαση;

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από την πλευρά μας; Όχι, όλοι θέλουν την ακρόαση και όλοι έχουν αποφασίσει. Τουλάχιστον, εγώ μιλώ εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. Λέω, θα μπορούσαν να το διευκολύνουν για να μην δημιουργείται και τέτοια ένταση. Αν μπορούσε να υπάρχει τέτοια λύση για να μην δημιουργείται όλη αυτή η κατάσταση και να μην γίνονται και τέτοιοι σχολιασμοί όπως  είπα προηγουμένως. Αυτή είναι η γνώμη μου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : Κυρία Πρόεδρε, μπορεί η Επιτροπή να επιτάσσει τον ακροόμενο, ποιον θα πάρει συνεργάτη; Είναι…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Καρράς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Νομίζω, ότι είχαμε καταλήξει στην προηγούμενη συνεδρίαση και είχαμε βρει ένα modus vivendi για να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω τί παρεμβλήθηκε σήμερα, αλλά εν πάση περιπτώσει, η άποψή μου είναι να μην έχουμε μια ατέρμονη διαδικασία, να μην «βυζαντινολογούμε», διότι ακούω βυζαντινισμούς, τουλάχιστον, σήμερα, χωρίς να θέλω, να πω και ένα σχόλιο. Εκείνο, το οποίο θα ήθελα να ρωτήσω, τον κ. Τζαβάρα, είναι το εξής. Εκφράσατε μια άποψη για τα έγγραφα τα οποία ενδεχόμενα θα χρησιμοποιηθούν, αν κατάλαβα καλά κ. Τζαβάρα, θεωρείτε ότι είναι αντίγραφα δικογραφιών;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ : Όχι, βέβαια. Αντίγραφα που νομίμως είπα…

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ : Όχι, εγώ δεν το κατάλαβα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ :Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Εκεί θα συμφωνήσουμε. Έχω εκφράσει την άποψη ότι έγγραφα από δικογραφίες, τα οποία αφορούν τρίτα ζητήματα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, γιατί έχω εκφράσει και την άποψη, ότι δεν θα γίνουμε εδώ β΄ βαθμού δικαστήριο. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει σιγά σιγά να ξεκινήσουμε, γιατί η διαδικασία τρώει την ουσία και φοβάμαι ότι θα χάσουμε στο τέλος την ουσία, την οποία αναζητούμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Νομίζω ότι γίνεται μια παρεξήγηση. Αυτό που αποφασίσαμε την προηγούμενη φορά με συναίνεση, ούτε ομόφωνα ούτε με πλειοψηφία, νομίζω αυτή είναι η σωστή ορολογία, ήταν να υποβληθεί από τη μεριά της κυρίας Τσατάνη ή των νομικών της παραστατών, καινούργια αίτηση και αυτή να εξετάσουμε. Αυτή ήταν, λοιπόν, η απόφαση που λάβαμε τελικά, με συναίνεση.

Ποιες ήταν, λοιπόν, οι καινούργιες αιτήσεις; Η πρώτη, μία μέρα μετά, του κ. Σοφού, η οποία λέει «να έρθω ως βοηθός και ως νομικός παραστάτης». Επιμένει και η επιμονή του επίσης φαίνεται, γιατί ξεκινάει με το «σε συνέχεια της από 13/6 επιστολής», όπως σωστά τονίσατε και εσείς. Έρχεται και η κυρία Τσατάνη στις 23 Ιουνίου και τονίζει πάλι αυτό το «σε συνέχεια της από 13 Ιουνίου επιστολής του κ. Σοφού», η οποία και εγώ, ως μέλος της επιτροπής, θεωρώ ότι ήταν πραγματικά προσβλητική. Δηλαδή, από τη μια επιμένουν στην προσβλητική αρχική επιστολή, από την άλλη ο κ. Σοφός λέει «και ως νομικός παραστάτης». Αυτή ήταν η απόφασή μας, να εξετάσουμε τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και πάνω σε αυτές μπορούμε να αποφανθούμε και η πρότασή μου είναι να αποφανθούμε αρνητικά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν έχει σημασία τι λέει ο κ. Σοφός, σημασία έχει τι είπε η Επιτροπή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, η διαδικασία είχε τελειώσει από την προηγούμενη συνεδρίαση, γιατί να επανερχόμεθα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα, όμως, υπέβαλε ένα αίτημα ένας συνάδελφος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να δώσετε στον κ. συνάδελφο τα πρακτικά, για να αντιληφθεί πως είχε τελειώσει η διαδικασία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα είπαμε αυτά, κύριε Τραγάκη, τα άκουσε. Κύριε Κόκκαλη, την πρόταση σας για την ανάκληση της απόφασης, θέλετε να τη θέσετε σε ψηφοφορία ή απλώς τη θέσατε για συζήτηση;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, διαπιστώνω, όχι μόνο εγώ, αλλά και ο κόσμος, ο οποίος μας βλέπει, με τόσο πάθος, με πόσο σθένος, με πόση παρρησία υπερασπίζονται και ερμηνεύουν έγγραφα της αξιότιμης κυρίας Εισαγγελέως, βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Ως βουλευτής, όπως και ο κ. Τζαβάρας, έχει τύχει να μην μπορεί να παραστεί σε μια επιτροπή και να αντικατασταθεί. Ως βουλευτής έχω την αυτοτέλεια της απόφασής μου, έχω δικαίωμα, από το Σύνταγμα, να διατυπώνω τη γνώμη μου. Εξήγησα, ότι δεν μπορεί η κυρία Τσατάνη να παρίσταται, ούτε βεβαίως με συνήγορο, είναι παρά τω νόμω, ούτε με διαχειριστή, ούτε με τεχνικό σύμβουλο. Παρέθεσα τις διατάξεις και της Ποινικής Δικονομίας και του Κανονισμού της Βουλής. Είναι άλλο θέμα, εάν μπορεί ο κ. Σοφός και ο κάθε κ. Σοφός, να παρίσταται ως ακροατής, με το άρθρο 56 του Κανονισμού, κατόπιν ειδικής άδειας εισόδου, γι’ αυτό το λόγο υποβάλλω το αίτημα για ψηφοφορία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Επιμένετε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ναι, κυρία Πρόεδρε, επιμένω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είχε αντικατασταθεί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Τραγάκη, θερμή παράκληση, σας σέβομαι, όταν ομιλώ μη με διακόπτετε, δεν δείχνετε πολιτικό πολιτισμό. Τελειώνω και μπορείτε να λάβετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τώρα μας λέτε ότι είχατε αντικατασταθεί.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, κυρία Πρόεδρε, εδώ διεξάγεται ένα θέατρο του παραλόγου. Συνεδριάζει η Επιτροπή σε δημόσια συνεδρίαση, είναι στην αίθουσα η κυρία Τσατάνη και ο κ. Σοφός, γίνεται μια συζήτηση, για το τι είπαν, τι εννοούν, τι θέλουν ερήμην της κληθείσης, η οποία όπως σας είπα, έχει κληθεί και χθες ανακοινώθηκε, ότι της ασκήθηκε  πειθαρχική δίωξη. Εδώ εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία βαραίνει εν ενεργεία Υπουργό της Κυβέρνησης και γι’ αυτό έχουμε κινήσει την παρούσα διαδικασία ακροάσεων και δημιουργείται η εντύπωση, ότι κάποιοι παρεμποδίζουν ή υπονομεύουν την ακρόαση της κυρίας Τσατάνη. Το πιο απλό θα ήταν να  ερωτηθεί η ίδια, να μη δώσει η ίδια συνέχεια στη συζήτηση αυτή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Βενιζέλο, γιατί αν δεν είναι ο κ. Σοφός, δεν θα έλθει η κυρία Τσατάνη;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Ας έλθει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τότε γιατί λέτε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, λέω το απολύτως αντίθετο. Λέω ότι πρέπει να γίνει ακρόαση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό λέω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν θα πρέπει κανείς να σας δώσει αφορμή και πρόσχημα να παρεμποδίσετε την ακρόαση, γιατί την  παρεμπόδιση την κάνετε εσείς προσωπικά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Αυτός που δεν θα έλθει επειδή δεν θα είναι με συμπαραστάτη, γιατί να μην έλθει;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λέω ότι κανονικά και εις πείσμα σας πρέπει να γίνει ακρόαση και να πάμε στα πραγματικά περιστατικά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Από πού προκύπτει κύριε Βενιζέλο, ότι το αίτημα του όποιου θέλει, να είναι μόνη της η κυρία Τσατάνη, σημαίνει ότι δεν θέλει να τον ακροαστεί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Διότι όταν κάνουμε τέσσερις ώρες συζήτηση, επειδή τέσσερις ώρες συζητάμε αυτό.

ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κυρία Πρόεδρε μπορώ να μιλήσω;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Έρχεστε σήμερα και βάζετε ζήτημα ανακλήσεως της προηγούμενης αποφάσεως. Από αυτό προκύπτει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν έβαλα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:  Το βάλετε και το παραβάλατε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το βάλατε θέτοντας τις επιστολές. Το βάλατε με πολύ πλάγιο τρόπο και γίνεται συνέχεια αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα με ερμηνεύετε, κ. Βενιζέλο.

ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Επειδή κάποιοι αρέσκονται να στο να δημιουργούν εντυπώσεις, νομίζω, ότι η λύση είναι πολύ απλή, από τη στιγμή που ετέθη από κάποιο συνάδελφό το συγκεκριμένο αίτημα, αν ο κ. Σοφός αποχωρήσει, προχωράμε αυτομάτως στην έναρξη της ακρόασης της κυρίας Τσατάνη. Είναι πολύ απλό. Έχει τεθεί από κάποιο συνάδελφό ένα θέμα. Ας αποχωρήσει ο κ. Σοφός και ξεκινάμε αμέσως με την κυρία Τσατάνη. Τίθεται από ένα συνάδελφο, γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα με βάση το γραπτό αίτημα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ (εκτός μικροφώνου): Κυρία Πρόεδρε,

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γι’ αυτό λένε ότι δεν θέλετε να συνεχίσει ακρόαση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μην δημιουργείτε εντυπώσεις κ. Βορίδη. Μπορεί άμεσα να ξεκινήσει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Ας αποχωρήσει ο κ. Σοφός και ξεκινάμε άμεσα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι κωμωδία να δώσετε συνέχεια. Κάνετε ό,τι μπορείτε, για να μη γίνει ακρόαση. Ας ξεκινήσουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν συνεχίσουμε έτσι, να αποδίδουμε ευθύνες κ. Βορίδη, κ. Γκιόλα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι γιατί δεν το είπατε την προηγούμενη φορά. Τρεις ώρες συζητήσαμε την προηγούμενη φορά, για να καταλήξουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, φαντάζεστε τι θα γίνει, αν στην επόμενη συνεδρίαση ξαναθέσουμε θέμα ανάκλησης;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, ακούστε, κύριοι μη δυναμιτίζετε το κλίμα, μην ερμηνεύετε προτάσεις, γιατί έτσι το φορτίζετε και θα δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα. Βεβαίως, εσείς το φορτίζετε. Ο κ. Κόκκαλης έκανε μια πρόταση, (με βάση το Σύνταγμα), το να λέτε συνολικά, ότι αυτοί που κάνουν την πρόταση αυτή, δεν θέλουν να ακροασθούν την κυρία Τσατάνη δημιουργεί ζήτημα. Λοιπόν, σας παρακαλώ.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, λόγω ευπρέπειας σας δηλώνω, ότι αποχωρώ για να διευκολύνω το έργο της Επιτροπής σας, παρά το γεγονός ότι η νομική τοποθέτηση είναι εσφαλμένη, όπως εισήχθη. Όμως, εκ λόγων ευπρέπειας, αποχωρώ, προκειμένου να διευκολύνω τη συνεδρίαση σας και την αποκάλυψη της αλήθειας. Χαίρετε.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Σοφέ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πάντως, προσβάλλεται η Επιτροπή. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Είναι ντροπή για την Επιτροπή μας. Θεωρώ ότι σήμερα υποβαθμίστηκε η Επιτροπή, κυρία Πρόεδρε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (εκτός μικροφώνου): Πάντως, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να επαναθέτει θέμα ανάκλησης προηγούμενων αποφάσεων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μας διευκόλυνε ο κ. Σοφός, οπότε, μην κάνουμε και τέτοια νομολογία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Θα κάνουμε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών, για να συνεννοηθεί η κ. Τσατάνη με τον κ. Σοφό.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θέλω να κάνω μία διευκρίνιση, κυρία Πρόεδρε. Εννοείται ότι ούσα εισαγγελική λειτουργός δεν θα προσκομίσω έγραφα μυστικής προκαταρκτικής έρευνας. Είναι έγγραφα, τα οποία, νομίμως, ως δικαιωμένη τα κατέχω. Εννοείται ότι δεν θα κουβαλήσω τη δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης στην Επιτροπή σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η Επιτροπή, πάντως, τα έχει ζητήσει. Κάνουμε ένα διάλλειμα πέντε λεπτών. σΞεκινάει η διεκοπείσα συνεδρίαση. Η διαδικασία είναι γνωστή. Κυρία Τσατάνη, θα μπορούσατε αν θέλετε να κάνετε και μια εισαγωγή αλλιώς πάμε κατευθείαν στο θέμα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα ήθελα αρχικά να προβώ σε κάποια τοποθέτηση στα κρίσιμα θέματα της επίμαχης αναφοράς. Πριν όμως από αυτό κ. πρόεδρε και κ. βουλευτές επειδή δεν θα ήθελα να αιωρούνται ορισμένα κενά ότι επειδή υπήρχε και η αμφισβήτηση στην προηγούμενη συνεδρίαση σε συνέχεια της δήλωσης μου ότι μεταξύ των άλλων καθηκόντων μου είναι και τα θέματα τρομοκρατίας και αμφισβητήθηκα από ότι τουλάχιστον κατάλαβα από κάποια ενημέρωση που είχατε από τον κ. υπουργό, θα ήθελα να διαβάσω την υπηρεσιακή βεβαίωση που έχω λάβει σχετικά με την ενασχόλησή απάνω σε αυτό το αντικείμενο και θα το καταθέσω αφού όμως πρώτα το διαβάσω. Είναι 23/6/2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου 40170, η υπογραφή είναι από τον διευθύνοντα την εισαγγελία εφετών Αθηνών και το περιεχόμενο της υπηρεσιακής βεβαίωσης. Βεβαιώνεται ότι με τις από 4/7/2013,30/9/2014,13/10/2015 πράξεις ανάθεσης καθηκόντων των διευθυνόντων  την εισαγγελία εφετών Αθηνών κυρίων Εμμανουήλ Ρασιδάκη, Παναγιώτη Καραγιάννη και Ισίδωρου Ντογιάκου αντίστοιχα ανατέθηκαν στην εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη καθήκοντα εισαγγελέα επί γνωμοδοτήσεων σε εφέτες, ανακριτές για θέματα τρομοκρατίας. Επιπλέον βεβαιώνεται ότι από 1/10/2014 εκτελεί και τα καθήκοντα αναπληρώτριας- διευθύνουσας την εισαγγελία εφετών Αθηνών. Εκτός των άλλων καθηκόντων και εκτός των καθηκόντων, επειδή αναφέρθηκε το όνομα στα θέματα της ΔΑΕΠ επί τρομοκρατίας του κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα αλλά τα θέματα άρσεως με σχετικές διατάξεις ανάγονται και αυτά στα καθήκοντα που έχω από πλευράς της ΔΑΕΠ και της άλλης υπηρεσίας. Θα ήθελα στη συνέχεια να την καταθέσω αυτή την υπηρεσιακή βεβαίωση προς επίλυση κάθε αμφισβήτησης διότι ειλικρινά προβληματίστηκα με την δήλωση του κ. Υπουργού. Τίποτε άλλο δεν έχω επ΄αυτού του θέματος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η διαδικασία λοιπόν, επειδή δεν έχετε ξανάρθει: Θα μπορούσατε να κάνετε μια εισαγωγή.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα κάνω αρχικά την τοποθέτησή μου, την εισαγωγή μου αποκλειστικά και μόνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Περιμένετε: κάθε κόμμα θα μπορεί να σας κάνει τις ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσετε όλες μαζί. Ο χρόνος που θα σας ρωτήσουν είναι 5 λεπτά και θα είναι με την σειρά που βρίσκονται τα κόμματα στην βουλή. Αν θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα ήθελα ειλικρινά: Νομίζω ότι περίμενα αρκετό καιρό για να ακουστεί και η δική μου φωνή περίπου έξι μήνες μετά την υποβολή της κρινόμενης και επίμαχης αναφοράς προς την κ. εισαγγελέα του Αρείου πάγου με κοινοποίηση ταυτόχρονα και στην κυρία πρόεδρο του Αρείου πάγου με απώτερο στόχο, όπως ακριβώς έχω επισημάνει και προς το τέλος της εν λόγω αναφοράς να καταστήσω….. και τις δύο ιεραρχικά προϊστάμενες και επισήμως για τα εις βάρος μου λαβόντα χώρα όπως ακριβώς αυτά έχουν περιγράφει σε προηγούμενες παραγράφους. Είμαι ιδιαίτερα σήμερα υποχρεωμένη και θεωρώ ότι έπρεπε αυτό να γίνει και επιβεβλημένα στην επιτροπή σας: Να ακουστεί επιπλέον και η φωνή μου για τα όσα έχουν λεχθεί σε βάρος μου από πλευράς στόχοποίησής μου προ δεκαμήνου περίπου από τις 17 Σεπτεμβρίου και έκτοτε και συνεχίζουν και μέχρι σήμερα. Αυστηρά μόνο τα της αναφοράς μου είναι επί εξαμήνου και πλέον.

Αρχικά, πριν την τοποθέτηση στην αναφορά θα ήθελα, εισαγωγικά και μόνο, να αναφέρω και να εξηγήσω στην Επιτροπή σας, ότι στις 13/12/2015, στην ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων που έλαβε χώρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας, όταν έλαβε το λόγο η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μεταξύ των άλλων, είχε επισημάνει και κάλεσε τους συναδέλφους να αποκρούουν οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους, να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους, διαφυλάσσοντας στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που είναι το μόνο, όπως τόνισε, χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κράτους Δικαίου. Επίσης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι δεν δεσμεύεται με τη διάκριση των εξουσιών από εντολές ή υποδείξεις και ότι οι Εισαγγελείς είναι απολύτως ανεξάρτητοι.

Αναφέρω αυτή την επισήμανση, η οποία έγινε τότε από την κυρία Κοτζαμάνη, σε σχέση με κάτι δικό μου, ατομικό, από πλευράς του θεσμού το οποίο εκπροσωπώ. Μετά την ομιλία της κυρίας Κουτζαμάνη απεχώρησα από τη συνέλευση, επειδή ένιωσα την ανάγκη, πάντα σε σχέση με τον θεσμό που υπηρετώ, ότι όφειλα, επιστρέφοντας εις την οικία μου, έστω και προχείρως, να καταγράψω όλα όσα είχαν συμβεί προηγουμένως, στις 16/11/2015 προσωπικής επικοινωνίας και 22/11/2015 τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Δημήτριο Παπαγκελόπουλο.

Αυτή την επεξήγηση οφείλω να τη δώσω σήμερα στην Επιτροπή σας, δεδομένου ότι διατυπώθηκαν ορισμένοι προβληματισμοί, πως εγώ ενθυμόμουν το τι ακριβώς ελέχθη από πλευράς του κ. Αναπληρωτή, όταν συνέταξα και υπέβαλα την αναφορά μου στις 22/2/2015. Οφείλω να αναφέρω ότι την ίδια βραδιά, 13/12/2014, εν προχείρω, έχω καταγράψει σε σημειώσεις σε μπλοκ τις σχετικές συνομιλίες και όσα ακριβώς έχουν διαδραματιστεί σε αυτές τις δύο επικοινωνίες.

Έρχομαι, τώρα, στην κρινόμενη αναφορά, την οποία υπέβαλα, όπως σας προείπα, προς την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με κοινοποίηση στην κυρία Πρόεδρο. Συνοπτικά, για όσους δεν έχουν την συγκεκριμένη αναφορά ή δεν την έχουν διαβάσει, θα ήθελα να πω και να διευκρινίσω ότι, στις 22/12/2014 μου ανατέθηκε από τον Διευθύνοντα Εισαγγελέα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε τέλεση, της με αριθμό 5292/17/12/2014 παραγγελίας της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Κουτζαμάνη. Ενδεικτικά σας αναφέρω, σύμφωνα και με το άρθρο 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η ανώτατη διεύθυνση στην ανάκριση ανήκει στον Εισαγγελέα Εφετών και η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αυτές τις δύο παραγγελίες.

Στα πλαίσια της εν εξελίξει και διενέργειας αυτής της προκαταρκτικής έρευνας, εξαιτίας της εκτενούς στοχοποίησής μου, ως δήθεν αφαίρεσης από εμένα παρανόμως της σχετικής εν εξελίξει προκαταρκτικής έρευνας, για την οποία θα διευκρινίσω προς την Επιτροπή σας, ότι ο Επόπτης του Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Νικόλαος Παντελής με την πράξη αρχειοθέτησης, υπ’ αριθμόν 5594/18/12/2014, απεφάνθη ότι νομίμως έχω λάβει τη δικογραφία και διενεργώ εν γένει την προκαταρκτική έρευνα.

 

Επανέρχομαι, εξαιτίας αυτής της στοχοποίησης με την επισήμανση της νομίμου διενέργειας της προκαταρκτικής έρευνας και δεύτερον, εξαιτίας και των δηλώσεων του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, σχετικά με το γεγονός, ότι «εγώ έχω υποπέσει παρανόμως σε αφαιρέσεις και σε δικαστικά πραξικοπήματα», έχω προβεί σε δύο επίμαχα περιστατικά, όπως ακριβώς, αυτά αναλυτικά περιγράφονται στην κρίσιμη αναφορά μου. Θα ήθελα σήμερα, να διευκρινίσω σε σχέση και αυστηρά και μόνο με αυτά τα δύο πραγματικά περιστατικά.

Στις 15/11/2015, με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, δεν είχα κάτι ιδιαίτερο, ούτε ως συνάδελφοι, δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη          σχέση, ούτε συναδελφική, δεδομένου ότι εγώ απουσίαζα, υπηρετούσα σε άλλες Εισαγγελίες, πριν αρκετά χρόνια, όταν εκείνος υπηρετούσε ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αθήνα, δεν τον είχα δει. Με την συνάντηση αυτή, που είχαμε την επομένη στις 16/11/2015, ήταν η δεύτερη φορά, που ερχόμουν σε προσωπική επαφή στο γραφείο του, με τον κ. Υπουργό. Η πρώτη φορά – μετά θα αναφερθώ στο περιστατικό αυτό – ήταν στις 11/7/2015, κατά την διάρκεια της συντονιστικής συνάντησης.

Επανέρχομαι στις 15/11/2015, εγώ η ίδια του τηλεφώνησα, δεν είχα το κινητό του τηλέφωνο, εκείνο το πρωινό το πήρα από συνάδελφο, του τηλεφώνησα και του ζήτησα ….

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε, το έγγραφο του Αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου, το οποίο μνημόνευσε η κυρία Τσατάνη, ότι συναινεί για την αρχειοθέτηση και ότι, καλώς, έφερε την δικογραφία, θα θέλαμε να κατατεθεί για να το έχουμε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Μπορώ να το καταθέσω και τώρα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι στο φάκελο της Βουλής. (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Το έγγραφο, 5594/18-12-2014, είναι η Πράξη Αρχειοθέτησης, κυρία Πρόεδρε, όπου ο κ. Παντελής, κατόπιν έρευνας, βεβαιώνει, ότι «δεν υπάρχει θέμα μη σύννομης ανάθεσης και επεξεργασίας από εμένα της δικογραφίας».

Επανέρχομαι, λοιπόν, στις 15/11/2015 έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Υπουργό και έχουμε συμφωνήσει αρχικά, να έρθει εκείνος στο γραφείο μου στις 16/11/2015 και, μάλιστα, σε κάπως προχωρημένη ώρα, που να έχουν αποχωρήσει και οι υπάλληλοι από την Εισαγγελία, δηλαδή, μετά τις 15:00. Την επόμενη το πρωί, στις 16/11, του ίδιου μήνα, του 2015, αν δεν απατώμαι μεταξύ 9:30 και 10:00, έχω δεχθεί το τηλεφώνημα από τον κ. Υπουργό, ο οποίος για δικούς του λόγους είπε ότι «το θεωρεί, κάπως, παράδοξο να έρθει ο ίδιος το γραφείο μου» και συμφωνήσαμε αμέσως μετά, να τον επισκεφθώ εγώ στο γραφείο του.

Στη συνέχεια, στο τέλος της αναφοράς, επειδή αιωρείται εκείνο το ερώτημα και νομίζω σοβαρό και για τα μέλη και για εσάς κυρία Πρόεδρε, για ποιο λόγο ζήτησα να τον δω, αυτό θα το διευκρινίσω μετά την συνοπτική ανάπτυξη της αναφοράς μου. Έτσι έγινε εκείνη η συνάντηση, πράγματι, αν δεν απατώμαι στις 11:30 με 12:00, στο γραφείο του κ. Υπουργού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τι ημερομηνία ήταν αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Αυτό, κυρία Πρόεδρε, στις 15/11/2015 του τηλεφώνησα, συμφωνήσαμε στο γραφείο και την επομένη στις 16/11/2015, αν δεν απατώμαι, μεταξύ 9:30 με 10:00 η ώρα, δέχθηκα το τηλέφωνό του στο κινητό μου και συμφωνήσαμε εγώ η ίδια να μεταβώ στο γραφείο του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Την ίδια μέρα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Την επόμενη. Στις 15/11/2015, όταν τηλεφώνησα, ήταν ημέρα Κυριακή, κυρία Πρόεδρε, πρωί – πρωί, στις 8:30, ήμουν στο γραφείο μου και, μάλιστα, δεν τον πήρα από το κινητό μου τηλέφωνο, αλλά τον πήρα από το κεντρικό τηλέφωνο της υπηρεσίας, που λήγει πάντοτε στο 4000. Δεν γνώριζα το κινητό του τηλέφωνο, μου το έδωσε συνάδελφος εκείνο το πρωινό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, έγινε στις 16/11/2015.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Μετά θα σας εξηγήσω για ποιο λόγο του τηλεφώνησα και ημέρα Κυριακή και βρισκόμουν από την προηγούμενη ακριβώς ώρα στο γραφείο μου όλη τη νύχτα μέχρι και την ώρα εκείνη. Συμφωνήσαμε για την επόμενη, ότι θα έρθει εκείνος στο γραφείο μου, κάτι που δεν νομίζω, ότι θα το αρνηθεί. Στη συνέχεια και ώρα 9.30 με 10.00 μου τηλεφώνησε και μου είπε, ότι «είμαι Υπουργός και για το λόγο αυτό..» και είπα «κύριε Υπουργέ, συμφωνώ, θα έρθω εγώ στο γραφείο σας». Ακριβώς, ό,τι έχω αναφέρει στην αναφορά μου, επειδή βλέπω, ότι όλοι πρέπει να έχετε μπροστά σας το περιεχόμενο της αναφοράς και για να μη μακρυγορώ, στη συνέχεια τις ερωτήσεις σας μπορώ περαιτέρω να επεξηγήσω περί τίνος θέματος εγένετο ο λόγος κατά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο.

Μετά τις 16/11/2015 που έγινε η επίσκεψή μου, στις 22/11/2015 καθώς επέστρεφα από το γραφείο μου και ευρισκόμενη στο ύψος της Ιπποκράτους πριν από την οικία μου, γύρω στις 11.30 το πρωί δέχθηκα δύο τηλέφωνα από τον κ. Υπουργό – μεσολάβησε μία εβδομάδα – όπου είχε κάποιο πρόβλημα η τηλεφωνική γραμμή. Επειδή συνοδευόμουν και από τον αστυνομικό με το υπηρεσιακό όχημα, του είπα ότι σε λίγο που θα βρίσκομαι εντός της οικίας μου, θα του τηλεφωνούσα. Πράγματι, έτσι έγινε. Το περιεχόμενο της συνομιλίας μας είναι ακριβώς, όπως αυτό περιγράφεται στην αναφορά που έχετε μπροστά σας.

Στην τελευταία σελίδα της αναφοράς μου, έχω εξηγήσει προς την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί σε εκείνη απευθύνεται η αναφορά μου και μάλιστα με εμπιστευτικό έγγραφο, ότι δεν προέβην σε σύνταξη και υποβολή της αναφοράς αυτής νωρίτερα, επειδή τότε στα χέρια μου εκκρεμούσε, πράγματι, αυτή η προκαταρκτική έρευνα και, ενδεχομένως, θα θεωρείτο, ότι ήθελα να απεκδυθώ των ευθυνών μου σε σχέση με τη διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης, αλλά επειδή, όπως είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ήθελα να τηρήσω με ευλάβεια τη μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας και έρευνας. Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλη η αναφορά μου είναι αληθής από την πρώτη φράση μέχρι και την τελευταία.

Στην τελευταία παράγραφο αναφέρομαι στα έτη που έχω υπηρετήσει και ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 35 ετών και πλέον – είναι αληθές –  έχω υπηρετήσει τη δικαιοσύνη κατά συνείδηση, σύμφωνα με τον όρκο μου, έχοντας πάντα γνώμονα το νόμο, τα πραγματικά γεγονότα και τη συνείδηση. Εν πάση περιπτώσει, τελειώνοντας, σε σχέση με το περιεχόμενο της αναφοράς, δεν είχε ποτέ περάσει από το μυαλό μου, ότι μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας, θα είχα δεχθεί «συνομιλίες» με τέτοιο περιεχόμενο και «παρεμβάσεις», όπως ακριβώς αυτές έγιναν, αρχικά μεν στη συνάντησή μας στις 16/11/2015 και στη συνέχεια στην τηλεφωνική μας επικοινωνία στις 22/11/2015.

Θα ήθελα, συμπληρωματικά σε σχέση με το περιεχόμενο να πω στην Επιτροπή σας, ότι ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός,  κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, του οποίου τονίζω ξανά και ξανά και επισημαίνω δεν αμφισβητώ την εντιμότητά του, αυτό που αμφισβητώ είναι η σοβαρότητα με την οποία έχει χειριστεί το όλο θέμα σχετικά με την νομίμως από εμέ διενεργουμένη και περαιωθείσα προκαταρκτική έρευνα. Ο κ. Υπουργός, λοιπόν, παρά τις κατ’ επανάληψη εμφανίσεις του ενώπιον σας δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την αλήθεια και δεν μπόρεσε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας μας στην πρώτη συνάντηση και στη συνέχεια στην τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Προβληματίζομαι ιδιαίτερα για την ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό του κ. Υπουργού κατ’ επανάληψη και στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, καθώς και στη προγενέστερη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και αν δεν απατώμαι –  δεν έχω μαζί μου τα πρακτικά – στις 29/3/2016 ενώπιόν σας, σχετικά με το άρθρο 378 Α΄ του Ποινικού Κώδικα. Προς τι ανησυχεί ο κύριος Υπουργός; Ο οποίος προσπαθεί, κατά την άποψή μου, να παρεκτρέπει το όλο περιεχόμενο της αναφοράς μου, προσπαθώντας να το αποδυναμώσει, σε παλαιότερες υποθέσεις που έχω χειρισθεί, εμμένοντας ξανά και ξανά, ιδιαίτερα σε μια υπόθεση που έχει σχέση με την υπόθεση Βατοπεδίου, επί της οποίας, με παραγγελία του Αρείου Πάγου ήμουν, διαρκούσης της κύριας ανάκρισης, από κοινού με την κυρία Ειδική Εφέτη Ανακριτού, την κυρία Ειρήνη Καλού, δεύτερη εγώ, ως Εισαγγελέας Εφετών, κατά αρχαιότητα και πρώτος στις ίδιες ανακρίσεις, ο κύριος Ματζούνης.

Θα ήθελα, αναφερόμενη πάνω σε αυτό, να πω ότι, όλη αυτή η προσπάθεια παρεκτροπής και αποδυνάμωσης της αναφοράς μου, με έχει οδηγήσει στο να είμαι θυμωμένη, σε εισαγωγικά, αγανακτισμένη, όμως δεν είμαι φοβισμένη. Δεν έχω καμία σχέση με το σκοτεινό πρόσωπο της διαπλοκής, που γίνεται το επιχείρημα να προσδοθεί σε εμένα. Δεν έχω καμία σχέση με μαφιόζικα χτυπήματα. Υπηρετώ τη Δικαιοσύνη τριάντα πέντε χρόνια, με σεβασμό, με ευλάβεια. Έχω υπηρετήσει σε ατέλειωτες Έδρες. Έχω χειριστεί μυριάδες δικογραφιών. Τα τελευταία 16 χρόνια, υπηρετώ στην Αθήνα, συγκεκριμένα από το έτος 17/09/2002, από όταν με προαγωγή μου, από Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, ήρθα στην Αθήνα ως Αντιεισαγγελέας Εφετών. Μυριάδες υποθέσεις, επανέρχομαι. Μπορεί οι περισσότερες από αυτές, ή ορισμένες από αυτές να έχουν πολιτικές προεκτάσεις, να έχουν κομματικά αντικείμενα, δεν ξέρω, οτιδήποτε μπορεί να έχουν. Όλοι αντιμετωπίζονται από εμένα ως Έλληνες πολίτες. Τολμώ να το πω αυτό, στον όρκο που έχω δώσει όταν ανέλαβα το λειτούργημα αυτό και όλα τα περί αυστηρότητος, τα περί υποχρεώσεως να εξαιρούμαι εκάστοτε από υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται ενδεχομένως, φερόμενα πολιτικά πρόσωπα, τα αντιπαρέρχομαι και δεν με αγγίζουν.

Κύρια Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχει ακολουθήσει και επερώτηση ορισμένων Βουλευτών, σχετικά με τον τρόπο που έχω χειριστεί τη συγκεκριμένη ποινική δικογραφία. Σχετικά με την υπόθεση αυτή κατά το παρελθόν, για την οποία σας αναφέρθηκα για την υπόθεση Βατοπεδίου, σχετικά με κάποια άλλη προσφάτως υπόθεση την οποίαν έχω χειριστεί και αφορά τα εξοπλιστικά, δίνοντας συνδέσμους, σε σημείο στο οποίο θα έπρεπε εγώ, να μην αναλάβω αυτές τις υποθέσεις. Δεν συνέτρεχε κατά την ανάθεση και κατά την επεξεργασία αυτών των δικογραφιών, κανένας νόμιμος ρόλος παράδοσης της υπόθεσης, σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες της εξαίρεσης. Δεν είχα ποτέ προσωπική φιλία, ποτέ, δεν είχα οτιδήποτε άλλο τόσο ώστε να αναγκαστεί να εξαιρεθώ, συγκεκριμένως, από αυτές τις ιστορίες. Ίσως, το προλέγω, αλλά θα ήθελα να το πω ότι ενδεχομένως, πολιτικές δραστηριότητες, στις οποίες επεδίδοντο και επιδίδονται, στενά άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος. Είναι ο κύριος Γρηγοράκης και η κόρη μου Ελένη Γρηγοράκη. Η κόρη μου Ελένη Γρηγοράκη, είναι ενήλικο άτομο, έχει τις δικές τις φιλοδοξίες, τις δικές της επιδιώξεις. Δεν μπορώ εγώ να εμπλέκομαι. Ως μητέρα μπορώ να την συμβουλέψω και την είχα συμβουλεύσει να μην οδηγήσει αυτή την πορεία του πατέρα της. Όμως, είναι ενήλικο άτομο. Η κόρη μου η Ελένη Γρηγοράκη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, πρόκειται για ένα ψυχικά και πνευματικά, υγιές άτομο. Θα πρέπει να έχω μαζί μου και το βιογραφικό της από την υποψηφιότητα της, αν δεν απατώμαι, τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο, ναι, εγώ παρέδωσα, κατά τη συνάντησή μας, τον κύριο Υπουργό και εκείνος το κράτησε στο γραφείο του.  Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Πρόκειται για ένα άτομο, γιατί προσπάθησε και εκεί να παρεκτρέψει το όλο θέμα, λέγοντας ότι πήγα εγώ κλαίγοντας, να κλάψω στον ώμο του, για να βοηθήσει την κόρη μου. Δεν συνηθίζω να πηγαινοέρχομαι σε πολιτικά γραφεία και να κλαίω σε ώμους πολιτικών και να ζητώ βοήθεια για οικογενειακά μου πρόσωπα.

Θα ήθελα να σημειωθεί ότι, επειδή ο κύριος Παπαγγελόπουλος, εκτός των άλλων, στην Ολομέλεια της Βουλής είπε: Ποια είναι η κύρια Τσατάνη; Θα εννοούσε υπηρεσιακά και ατομικά. Υπηρεσιακά, σας έχω εξηγήσει ποια είναι η εισαγγελική λειτουργός που έχετε ενώπιον σας. Επί 18 χρόνια υπηρετούσα σε διάφορους νομούς της Κρήτης και, επίσης, υπηρέτησα στην Εισαγγελία της Κέρκυρας, καθώς και ως προϊσταμένη του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρο. Παράλληλα, υπηρέτησα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και επ’ όπου ξεκίνησα ως πάρεδρος με τότε προϊσταμένους τον κ. Γεώργιο Ζορμπά και τον κ. Καφαράκη τον πρόεδρο Πρωτοδικών, από τους οποίους πήρα τις πρώτες γνώσεις μου και τις πρώτες νομικές μου κατευθύνσεις και επί νομικών θεμάτων και περί ηθικής αντιμετώπισης του λειτουργήματος του οποίου ακολούθησε και εν γένει αυτή ήταν οι διδάσκαλοί μου. Τα τελευταία 16 χρόνια υπηρέτησα στην Αθήνα. Θα ήθελα επανερχόμενη στα 18 συνολικά έτη που υπηρέτησα στην Κρήτη, επειδή έχει γίνει αρκετός λόγος και από τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και από έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, να είμαι εγώ το «σκοτεινό» πρόσωπο της διαπλοκής, σας λέω ότι δεν έχει βρεθεί κανείς στα 18 χρόνια που έχω συνολικά υπηρετήσει στην Κρήτη να προσδώσει στο πρόσωπό μου κάποιο ψόγο. Ας ερωτηθεί οποιοσδήποτε από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Στη συνέχεια θα υπεισέλθω και σε λεπτομέρειες. Δεν έχω δώσει το δικαίωμα, ούτως ώστε σε οποιοδήποτε, έστω και στο κατ’ ελάχιστο, να θεωρεί ότι εγώ είμαι χρωματισμένη ή ότι έχω παρεκτραπεί σε χειρισμούς ποινικών υποθέσεων που έχουν σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητες της οικογενείας μου. Αυτά, σας τα αναφέρω, επειδή ο κ. Υπουργός, προσπαθώντας να αποδυναμώσει την αναφορά μου ή προσπαθώντας να παρεκτρέψει το όλο θέμα έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτά τα θέματα.

Επίσης, σε σχέση πάντα με το αντικείμενο της αναφοράς μου, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αιωρείται το ερώτημα, γιατί εγώ 15/11/15 να επικοινωνήσω με τον κ. Υπουργό και να του ζητήσω με δική μου πρωτοβουλία τη συνάντηση. Η απάντησή μου επ’ αυτού είναι η εξής. Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου από τις 15/09/2015, και στη συνέχεια κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, βασίμως, από αξιόπιστους συναδέλφους και από άλλες πηγές τις οποίες στη συνέχεια θα τις διευκρινίσω ενώπιον σας, ότι ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός δυσανασχετεί κατ’ επανάληψη, με μορφή δυσανεξίας θα μπορούσα να πω, σχετικά με τη νόμιμη ανάθεση σε εμένα της τότε διενεργουμένης προκαταρκτικής έρευνας και με το χειρισμό επί θεμάτων ουσίας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επανέρχομαι και λέω, ότι είναι Κυριακή και βρίσκομαι στο γραφείο μου όλη τη νύχτα έχοντας μπροστά μου έναν όγκο δικογραφίας και λέω ότι αυτό επιτέλους πρέπει να σταματήσει. Πρέπει ευθαρσώς να ζητήσω εξηγήσεις από τον κ. Υπουργό, για τον οποίο πιθανολογούσα, και τολμώ να το πω. Πραγματικά, ήθελα να επιδιώξω να του δώσω τις εξηγήσεις γιατί πιθανολογούσα ότι μπορεί να έχει και σφαλερή παραπλάνηση. Υπήρχε για εμένα και αυτό το ενδεχόμενο και όφειλα να το ελέγξω. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προέβησα σε αυτήν την τηλεφωνική αρχικά επικοινωνία. Όμως, θέλοντας να παρερμηνεύσει και να «παραπλανήσει» ο κ. Υπουργός στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια στις απαντήσεις του που έδωσε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, λέει, ότι, μα εμένα γιατί να με πάρει και να έρθει στο γραφείο μου 16/11 και να μιλάει στην αναφορά της για δικαστικό πραξικόπημα ενώ εγώ αυτή τη δήλωσή μου την έκανα πολύ αργότερα, δηλαδή στις 27/11/15.

Σας δίνω την απάντηση κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα περί πραξικοπήματος τα οποία εγώ είχα τα ακούσματα, τις πληροφορίες μου, την όσφρησή μου εάν θέλετε ως εισαγγελική λειτουργός, τα επιβεβαίωσε πράγματι 27/11ου όταν στην Βουλή ομιλεί για δικαστικά πραξικοπήματα,φωτογραφίζοντας την εισαγγελική λειτουργό Γεωργία Τσατάνη. Δεν ήταν οι πρώτες του δηλώσεις 27/11ου του 2015, θα το ενθυμείται και ο κ. Υπουργός, όμως ακολουθεί τον δρόμο της αναλήθειας, θα υπενθυμίσω στον κ. Υπουργό, είμαι βέβαιη ότι παρακολουθεί την ακρόαση μου, ότι στις 4/11/2015 έχει προβεί σε επίσκεψη προς την κυρία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Θάνου και στη συνέχεια έχει μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στην κυρία Κουτζαμάνη, από την οποία έχω πληροφορηθεί ακριβώς το ίδιο και με λίγα λόγια, λέει, η επίσκεψη έγινε και από ό,τι έχω πληροφορηθεί από τον έντυπο τύπο, για διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούσαν τότε σοβαρές και το δημόσιο έχανε εκατομμύρια χρήματα.

Δεν θα σχολιάσω την επίσκεψη και το αντικείμενο της επίσκεψης, θα σχολιάσω όμως το γεγονός το οποίο έχει εμπεδωθεί σε εμένα ως εισαγγελική λειτουργό, ότι βρίσκεται μεταξύ των άλλων για αυτές τις υποθέσεις και συζητάει στην ιεραρχικά Προϊσταμένη μου κυρία Κουτζαμάνη, το γεγονός αυτό, πιθανές παρανομίες της κυρίας Τσατάνη, έχει αφαιρέσει παράνομα δικογραφία, τι την κρατάτε την κυρία Τσατάνη; Ασκήστε της επιτέλους μια πειθαρχική δίωξη. Και στη συνέχεια, ευθαρσώς το λέω, ξέρετε ποια είναι η κύρια Τσατάνη, είναι εκείνη η οποία επέβαλε αυστηρή εγγυοδοσία στον Αγγέλου, στον αείμνηστο Αγγέλου, δεν θα ξανά αναφέρω το όνομα του, γιατί αναφέρομαι μετά θλίψεως μου, τον εκτιμούσα τον κ. Αγγέλου, ειλικρινά τον εκτιμούσα, όπως εκτιμώ όλους τους κατηγορουμένους και τους ομιλώ στον πληθυντικό όλους γενικά και από έδρας και κατά τις ανακριτικές μου ενέργειες και τους σέβομαι.

Έβαλε μεγάλη εγγυοδοσία και όταν η κυρία Κουτζαμάνη, κατά τη δήλωση της ενώπιον μου του είπε, εν πάση περιπτώσει, εδώ υποτίθεται ότι λες για την υπόθεση αυτή, μα ο κ. Αγγέλου, που μου λες, πολιτικά πρόσκειται προς εκεί που πρόσκειται η οικογένεια της. Μήπως τελικά κάνει τη δουλειά της η κυρία αυτή Εισαγγελέας; Επομένως λοιπόν ο κ. Υπουργός δεν είχε προβεί στις δηλώσεις μόνο στις 27/11ου. Το προσφιλές σε εμένα έντυπο περιοδικό, του οποίου την ύπαρξη ευτυχώς ή δυστυχώς έχω πληροφορηθεί και διαβάζοντας το πού και πού όταν δεν έχω με τι άλλο να ασχοληθώ, επιβεβαιώνει αυτά που σας λέω.

Στις 4/11ου ο κ. Παπαγγελόπουλος φεύγοντας από τον Άρειο Πάγο έχει κάνει και σχετικές δηλώσεις, στις 5/11ου ο Αναπληρωτής Υπουργός μάλιστα πρόκειται -παρακαλώ, εδώ τα έχω, όπως επίσης και την ομιλία της κυρίας Κουτζαμάνη, εδώ, και αυτό θα η ήθελα να καταθέσω προς το παρόν, την αναφορά μου την έχετε- μεταξύ των άλλων, όπως αποκαλύπτεται, λέει, η αφαίρεση της δικογραφίας τάδε και τάδε, το γνωστό αυτό το θέμα, για το έγγραφο 1360 για τα οποία, και προτού ερωτηθώ μπορώ να σας εξηγήσω κατά την άποψή μου, τι προεκτάσεις νομικές έχει αυτό το έγγραφο 1360, τον Απρίλιο,  2/4ου  του 2015, του επόπτη του οικονομικού εγκλήματος, του κ. Νικολάου Παντελή, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Και επανέρχομαι, πρόκειται για το 360, με το οποίο ο Αντιεισαγγελέας ενημερώνει πως τη δυνατότητα αυτή την έχουν μόνοι οι Εισαγγελείς διαφθοράς. Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζήτησε εξηγήσεις από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όντας ενήμερος για πιθανές παρανομίες της κυρίας Τσατάνη.

 

Οι δηλώσεις του επομένως, δεν είναι για πρώτη φορά απλώς…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Πότε είναι αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Στις 5.11. Έχει κάνει και δηλώσεις για την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και μπορεί εύκολα να αποδειχθεί αυτό 4.11. Δηλαδή, όταν εγώ ζητώ τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια θα επεκταθώ και σε άλλους λόγους που ζήτησα αυτή την συνάντηση, έχω υπόψη μου κυρία Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές, δυστυχώς για εμένα μετά από τα 36 χρόνια υπηρεσίας με το «σταυρό στο χέρι» στην κυριολεξία, με το σταυρό στο χέρι, ότι σε βάρος μου εξυφαίνεται ένας ύποπτος ιστός όμοιος, όπως λέει και εκείνος ο έξυπνος ο νομοθέτης, ο Ζάλευκος, «αραχνήεις», δηλαδή, σαν αράχνη. Ένας ύποπτος ιστός και ευθαρσώς το λέω και στην Επιτροπή σας και επιβεβαιώνομαι για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος μου από εκεί και μετά στη συνέχεια. Επιβεβαιώνομαι ακόμη περισσότερο και από τις χθεσινές έντυπες πληροφορίες, δεν έχω καμία υπηρεσιακή πληροφορία, ότι μου έχει ασκήσει η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πειθαρχική δίωξη. Πάντα το πληροφορούμαι από τις ιστοσελίδες. Στην κρίση του καθενός.

Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά εις βάρος μου; Ένας είναι και ο μοναδικός λόγος. Δυσανασχετούν και δεν τους είναι αρεστή η δικαιοδοτική μου κρίση επί της ουσίας. Οι Εισαγγελείς και όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι ανεξάρτητοι στην κρίση τους. Υπηρετώντας έχω καταλήξει στην κρίση μου στην αρχειοθέτησή μου υπηρετώντας το νόμο, τα πραγματικά γεγονότα, τον όρκο μου και τη συνείδηση. Επί της ευκαιρίας – από το ένα θέμα πηγαίνω στο άλλο, γιατί είναι πάρα πολλά και έχω σωπάσει επί ένα δεκάμηνο περίπου – σχετικά με τους κ.κ. εκπροσώπους, τους έχω επισημάνει και εγγράφως ότι η πράξη αρχειοθέτησης, η διάταξη 1/22.2.2015 είναι αποτέλεσμα…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Του 2016.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Του 2016, ναι σας ευχαριστώ κύριε Βουλευτά. Είναι αποτέλεσμα βασανισμού,  έρευνας, κρίσεώς μου στο σύνολο των στοιχείων, που μέχρι την ώρα που έβαλα την υπογραφή μου στην πράξη αρχειοθέτησης τα είχα ενώπιόν μου. Εάν κύριοι εκπρόσωποι της Κύπρου, έχουν περάσει περίπου έξι μήνες, τους έχω προκαλέσει και εγγράφως, δεν παράγει η Πράξη Αρχειοθέτησης δεδικασμένο – προσωρινά οιωνοί δεδικασμένο είναι οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – γνωστές για τους κυρίους νομικούς, άγνωστες για τους περισσότερους, τα άρθρα 43 και επόμενα. Λέει, η παρ. 5 του άρθρου 43, εάν εμφανιστούν νεότερα γεγονότα οψιφανή ή οψιγενή, ο Εισαγγελέας ανασύρει την υπόθεση και ζητώ από τους κυρίους Κυπρίους εκπροσώπους και τους Εισαγγελικούς και τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου, μου λέτε ότι δεν περίμενα το πόρισμά σας – μα, στείλτε το μου επιτέλους, το πόρισμα – εάν έχετε νεότερα στοιχεία να ανασύρω την υπόθεση. Δεν είναι δεδικασμένη η ουσία της υπόθεσης με την αρχειοθέτηση.

Επίσης, επ’ αυτού θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός, είναι ολόκληρη ιστορία αυτή η υπόθεση, ειλικρινά με έχει βασανίσει κυρία Πρόεδρε. Με έχει βασανίσει και από νομικής πλευράς και από ουσιαστικής πλευράς. Με έχει βασανίσει και επειδή, νοιώθω ότι μαζί με το κύρος του εισαγγελικού λειτουργού θίγεται ατομικά και το κύρος της Γεωργίας Τσατάνη, που υπηρετεί τόσα χρόνια.

Όταν εγώ ζητώ από τους κυρίους Κυπρίους, επανέρχομαι πάλι στην υπόθεση, να μου στείλουν τα στοιχεία που έχω ζητήσει, «αριθμός 406/2.4.2015», με δική μου παραγγελία προς τον κ. Ελευθεριάνο, τον Εισαγγελέα του Τμήματος Διαφθοράς, με προϊσταμένη την κυρία Ράϊκου – όταν έχουν υποβάλλει το αίτημα, ο κ. Ελευθεριάνος, με δική μου παραγγελία μέσω του τμήματος δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών – και τους ζητώ οτιδήποτε στοιχείο έχουν εις χείρας τους αποδεικτικό για τις ερευνώμενες πράξεις, δεν θα κατονομάσω λόγω της μυστικότητας της ερευνώμενης πράξης…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ – ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Πότε το ζητάτε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Και για τις δύο το ζητώ, με το «αριθμός 406/2.4.2015» Υπάρχει προηγουμένως η παραγγελία μου προς την κύρια Προϊσταμένη του Τμήματος Διαφθοράς, η 76407/16.3.15, εκείνο το περιβόητο έγγραφο, που θα έφερνε ο κ. Υπουργός, το οποίο έχει στη διάθεσή του μαζί με όλη την άλλη δικογραφία, ενδεχομένως σε εισαγωγικά. Με αυτό το έγγραφο, έχοντας ξεκινήσει τη διενέργεια, σύμφωνα με το άρθρο 35, με εντολή και σε εκτέλεση της εντολής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έχω παραγγείλει την κυρία Ράικου, πλέον, καθιστώντας την προανακριτική υπάλληλο, να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση, την οποία εγώ διενεργούσα, κατόπιν της ανάθεσης, από τις 22/12/14, για να συγκεντρώσει όλες τις συναφείς δικογραφίες, να μου τις υποβάλει, να με ενημερώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα για την πορεία της δικής μου παραγγελίας, για να μπορώ και εγώ να ενημερώνω με τη σειρά μου την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με βάση αυτή την παραγγελία μου, έχει διαβιβαστεί στις Κυπριακές Αρχές το αίτημα δικαστικής συνδρομής και τους ζητώ αποδεικτικά στοιχεία, συνολικά για όλες τις υποθέσεις. Επομένως, οι κύριοι αξιότιμοι εκπρόσωποι της Κύπρου, γνωρίζουν, και μόνο από το αίτημα δικαστικής συνδρομής, ποιες αξιόποινες πράξεις ερευνώ εγώ.

Θα σας εξηγήσω, γιατί το λέω αυτό προς τα μέλη της Βουλής, διότι αργότερα είχα και εκείνο το πρόβλημα, ότι εγώ παραβίασα τα εκείνα συμφωνηθέντα, «κράτα εσύ τούτο το σακί, να πάρω εγώ το άλλο σακί». Αν είναι ποτέ δυνατόν, εισαγγελικός λειτουργός να παραδίνει, να παραβιάζει, να εκχωρεί τη δικαιοδοτική του υποχρέωση και εξουσία. Εάν είχα εκχωρήσει αξιόποινη πράξη, η οποία νομίμως, κατά το νόμο, κατά το Σύνταγμα, ερευνάται από Έλληνα Εισαγγελικό Λειτουργό, τότε πράγματι θα είχα υποπέσει – εγώ η έξυπνη, η νομομαθής – σε παραβίαση του υπηρεσιακού μου καθήκοντος. Μετά θα σας πω για τη Συντονιστική Επιτροπή, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να σας πω.

Στις 27/10, επειδή οι κύριοι εκπρόσωποι έχουν καθυστερήσει να μου στείλουν αυτά που τους ζητώ, έρχομαι σε επαφή με την κυρία Κλεόπα και εάν δεν απατώμαι με κάποιον αστυνομικό υπάλληλο, διότι είναι άλλο το δικονομικό σύστημα των ανακριτικών υπαλλήλων και με έγγραφό μου λέω, ότι εδώ υπάρχουν περιορισμοί κατά την ελληνική νομοθεσία, με το άρθρο 43, δεν μπορεί να χρονοβορεί η προκαταρτική έρευνα, έξι και έξι μήνες, θα σας παρακαλέσω, όπως είχαμε πει στην Συντονιστική, να μου αποστείλετε κατεπείγοντος τα στοιχεία που έχετε, διότι εγώ ερευνώ και αυτή την πράξη.

Μου απαντούν «μερική ικανοποίηση του αιτήματος», σας στέλνουμε το τάδε, με ηλεκτρονική μορφή, σε μερική ικανοποίηση του αιτήματός σας και αργότερα θα ακολουθήσει και η ολοκλήρωση του αιτήματος. Πράγματι στις 13/1, με νεότερο έγγραφο, μού στέλνουν το υπόλοιπο υλικό, που είχαν στα χέρια τους. Υπάρχει στο τέλος του εγγράφου η φράση, μέσω του Τμήματος Δικαστικής Συνδρομής, για όσους δεν είναι νομικοί, «περιέρχονται αρμοδίως και υπηρεσιακώς τα αιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Τσατάνη, μην αγωνιάτε, σας ακούμε, αλλά γίνονται και άλλες εργασίες.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία Πρόεδρε, ήρθα να δώσω την ακρόαση μου και θα την δώσω, όσο και αν χρειαστεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Λέω να μην αγωνιάτε, διότι δίνουμε τα έγγραφα που καταθέσατε, γιατί έτσι πρέπει, οι βουλευτές να είναι ενημερωμένοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Καταλαβαίνω. Ανεξαρτήτως βοηθού συνεργάτη ή όχι, η ακρόαση μου θα δοθεί, εάν χρειαστεί θα είμαστε εδώ και το μήνα Αύγουστο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σας διακόπτει κανείς, σας ακούν όλοι, μην ανησυχείτε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία Πρόεδρε, ήρθα στη διερευνητική σας Επιτροπή και θα ήθελα με κάθε λεπτομέρεια να ακουστεί η φωνή μου, γιατί βρίσκομαι και σε ομηρία μιας προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας και απ’ ό,τι μαθαίνω και από χθες και μιας πειθαρχικής ενδεχομένως δίωξης.

Μπορώ να συνεχίσω, κυρία Πρόεδρε; 13/01/2016, μου αποστέλλονται μέσω του τμήματος δικαστικής συνδρομής, από πλευράς των Κυπρίων εκπροσώπων και το υπόλοιπο υλικό  και υπάρχει μάλιστα σε σχετικό έγγραφο η επισήμανση: Το αίτημά σας έχει ικανοποιηθεί προσηκόντως. Τι εννοούν με τη λέξη «προσηκόντως»; Δεν έχουμε τίποτε άλλο να σας στείλουμε. Εάν κάτι θέλετε εσείς, είμαστε στην διάθεσή σας. Έχω ολοκληρώσει την προκαταρκτική μου έρευνα, έχω ολοκληρώσει τα πάντα, έχω αποτυπώσει, επειδή ήταν σε ηλεκτρονική μορφή, 2446 έγραφα Κυπρίων, τα έχω ενδελεχώς «μασήσει» και καταλήγω σε αυτή τη δικαιοδοτική μου κρίση, επί της ουσίας της υπόθεσης. Και έχω εκείνη τη στόχοποίηση από τον Νοέμβριο, έχω τις επερωτήσεις των βουλευτών και θα υπενθυμίσω και την απάντηση 14/1, μετά τις διευκρινίσεις που έδωσα εγώ, μέσω του διευθύνοντος προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, δεν το έχω το έγγραφο αυτό. Έχω μια απάντηση και θα υπενθυμίσω την τελευταία παράγραφο του εγγράφου του κ. Αναπληρωτή Υπουργού, ο οποίος λέει, ότι εγώ θα παρακολουθώ,  αν δεν απατώμαι στην τελευταία παράγραφο, την πορεία αυτή  της υπόθεσης. 14/1 μετά τις διευκρινίσεις που δίνω, 30/12, μου έχει δοθεί από τον διευθύνοντα, όταν έχει σταλεί σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς τον διευθύνοντα, έχει δοθεί σε εμένα να απαντήσω σε τρία ερωτήματα: Πως εγώ αφήρεσα τη συγκεκριμένη δικογραφία, γιατί την αφήρεσα, να δώσω εξηγήσεις.

Θυμάμαι ότι ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς και έγραφα τις απόψεις μου για τα τρία θέματα: Για την προκαταρκτική έρευνα μιας υπόθεσης, σε σχέση με ύποπτους επιχειρηματίες, για την υπόθεση εξοπλιστικών, και αν δεν απατώμαι, δεν είμαι σίγουρη, για το θέμα του Βατοπεδίου, όμως εδώ δεν θυμάμαι, τα έγγραφα αυτά τα έχει ο  κ. Σοφός, τις απαντήσεις μου.   14/1 την απάντηση του κ. Υπουργού. Ο κ. Σοφός, πρέπει να έχει αυτό το έγγραφο, δεν είναι υπηρεσιακό έγγραφο,  είναι δικό μου έγγραφο, εγώ έδωσα τις απαντήσεις, έχουν κατατεθεί όλα αυτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι και στο φάκελο του Βουλής. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ελάτε τώρα μια χαρά πάμε. Όλα θα τα συγκεντρώσουμε, μην αγωνιάτε, μη χάνετε τον ειρμό σας. Συνεχίστε.

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ακούστε, κυρία Πρόεδρε και απευθυνόμενη και προς τα μέλη. Θέλω κάθε απάντηση μου, να είναι αποδεικτικά τεκμηριωμένη και να μην υπάρχει το παραμικρό και κενό στις απαντήσεις μου, από πλευράς αποδείξεως. Πρέπει να το έχω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην ψάχνετε. Κυρία Πρόεδρε, είναι στο φάκελο της Βουλής αυτό. Είναι στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Η κυρία γραμματέας πρέπει να το βρει.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Δυστυχώς δεν το έχω μαζί μου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν πρέπει την ίδια στιγμή να το δίνουμε, αλίμονο τώρα. Τι είμαστε;

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Γυρνώντας πάλι πίσω στη συνάντησή μας, στις 16/11 στο γραφείο του κ. Υπουργού, είπα τον πρώτο λόγο, ότι είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου οι δηλώσεις του και οι συνομιλίες του με την κυρία Κουτζαμάνη, που εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του, τη δυσανεξία του, σχετικά με το μη σωστό, νόμιμο χειρισμό της υπόθεσης. Του ζήτησα ως προς αυτό το σκέλος να μου δώσει εξηγήσεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (Εκτός μικροφώνου): Δεν είναι εύκολο να συνεχίσει, κυρία Πρόεδρε. Δεν είναι συνηθισμένη σε αυτές τις διαδικασίες.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Όταν δεν με παρακολουθούν, δεν μπορώ να συνεχίσω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν θέλετε για ό,τι λέει να το παίρνετε αμέσως, αυτό θα γίνεται. Συνιστώ ηρεμία. Ό,τι έγγραφο υπάρχει θα δοθεί. Για το μόνο που δεν μπορώ να κατηγορηθώ, είναι ότι δεν δίνω τα έγγραφα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Έχω συνηθίσει, όταν αγορεύω σε ακροατήρια να μην με διακόπτει κανείς, επί 35 χρόνια τώρα. Δεν μπορώ να το αλλάξω τώρα. Αναφέρθηκα, λοιπόν, στον πρώτο λόγο που επιδίωξα να τον συναντήσω.

Εννοείται ότι δεν πήγα να ζητήσω τη νομική συμβουλή του κ. Παπαγγελόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού. Υπάρχουν Προϊστάμενοί μου, υπάρχει ο Επόπτης του Οικονομικού Εγκλήματος και άλλοι συνάδελφοί μου, στους οποίους σε νομικά θέματα, πάντοτε προστρέχω και όλοι μας προστρέχουμε για να έχουμε και μία δεύτερη γνώμη. Πάντως, αρνούμαι ότι πήγα να ζητήσω τη νομική του συμβουλή. Απλώς, επειδή είχα στοχοποιηθεί πάρα πολύ και ένιωθα ότι μαζί με το δικό μου κύρος, πρωτίστως, εθίγετο και το κύρος του Θεσμού, θεώρησα ότι εκείνος ως Υπουργός και παλαιότερος συνάδελφος θα μπορούσε να το σταματήσει όλο αυτό. Εγώ δεν μπορούσα να δώσω απαντήσεις στις εκάστοτε ιστοσελίδες και στα δημοσιεύματα, όταν έχω στα χέρια μου και διενεργώ μία προκαταρκτική έρευνα και όταν θα πρέπει ευλαβικά να τηρήσω, χωρίς να παραβιάζω το υπηρεσιακό μου καθήκον τη μυστικότητα, που επιβάλλει η διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε συνδυασμό και αναλογικά εφαρμοζόμενη με τα άρθρα 240 και 241 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Θεώρησα ότι ο κ. Υπουργός θα μπορούσε, ενδεχομένως, να σταματήσει αυτές τις στοχοποίησεις. Κυρίως και πρωτίστως, όφειλε να διαφυλάξει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Πηγαίνοντας, επειδή γινόταν λόγος και για κάποιο καρτελάκι βιογραφικού της Ελένης Γρηγοράκη, το πήρα μαζί μου για να του δείξω ότι στη φωτογραφία της κόρης μου στο βιογραφικό της, που, συνήθως, το συνέτασσε μόνη της ως νέο παιδί, έβαλε το όνομα της μητέρας της. Είναι υπερήφανη για τη μητέρα της και γι’ αυτό το λόγο έγραψε ότι η μητέρα μου είναι η τάδε, ο πατέρας μου είναι ο τάδε και από κάτω τα αναρίθμητα πτυχία της και τα μεταπτυχιακά της.

Είναι ενήλικο άτομο. Πήρα το καρτελάκι του βιογραφικού, για να του πω «ορίστε, κύριε Υπουργέ, με τον πατέρα της εικονίζεται και όχι με τη μητέρα της στο βιογραφικό». Εξηγώ και πάλι, ότι δεν έχω καμία σχέση και καμία ανάμειξη στις δραστηριότητες αυτές. Είναι ενήλικο άτομο, έχει νου, έχει ψυχή και είναι και Χριστιανή Ορθόδοξος. Τελείωσε και τη Θεολογία με άριστα, εκτός από τις νομικές σπουδές και τα μεταπτυχιακά της σε ανθρώπινα δικαιώματα.

Γι’ αυτό το λόγο πήρα το καρτελάκι. Ο κ. Υπουργός τα λησμόνησε όλα αυτά και παρεκτρέπομενος «έριχνε λάσπη» και σε οικογενειακά μου πρόσωπα, σε ανθρώπους που έχουν αναπτύξει σε όλη την Κρήτη και επαγγελματικά και κοινωνικά κάποιο σοβαρό ρόλο. Κυρίως, όμως, σε σοβαρό ποινικολόγο επί 47 χρόνια.

Αν θυμάται ο κ. Υπουργός, επειδή πολύ πρόσφατα, επί τετραετία ήταν Πρόεδρος σε κάποια Υπηρεσία που έχει σχέση με τα Νοσοκομεία (ΔΥΠΕΑ) και είχε, προσφάτως, μετά τις τελευταίες εκλογές παραιτηθεί, πήρα μαζί μου όλα εκείνα τα ευνοϊκά σχόλια για την αποχώρηση του και του τα άφησα στο γραφείο του, για να του πω «ορίστε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος». Λεγόταν και λέγεται ακόμα, επειδή παρελήφθη, γι’ αυτό το λόγο επέβαλα με τόσο μεγάλη αυστηρότητα, εγώ προσωπικά, τη μεγάλη εγγυοδοσία στον Αγγέλου.

 

Για το θέμα της δικαιοδοσίας και των ισχυουσών ποινικών διατάξεων του κώδικα ποινικής δικονομίας θα αναφερθώ στη συνέχεια. Επομένως τρεις ήταν οι λόγοι που πήγα για να επισκεφτώ τον κ. Υπουργό. Και ο τελευταίος λόγος που τον προείπα: Πίστευα αξιολογώντας και το γεγονός ότι ήταν παλαιότερα και εισαγγελικός λειτουργός, λέω ενδεχομένως ότι μπορεί να έχει κάποια εσφαλμένη πληροφόρηση, να δω επιτέλους τι συμβαίνει. Όμως ο κ. Υπουργός είχε αποκρυσταλλώσει την θεωρία του, ήταν απόλυτος στην συζήτηση του ότι εγώ είχα αφαιρέσει παρανόμως την υπόθεση αυτή, ακριβώς ένα βήμα πριν από τη δίωξη από την κυρία Ράϊκου. Όφειλα να την επιστρέψω όπως ακριβώς και το αναφέρω στην αναφορά μου ότι ήταν στην θέση που ήταν προορισμένος για να <<καθαρίσει>> την δικαιοσύνη από βρώμικα φαινόμενα. Ευλόγως προφανώς εννόησα, το εννοούσε ότι και εγώ σε εισαγωγικά σπίλωνα την δικαιοσύνη. Τότε τουλάχιστον έτσι το εννόησα. Δεν πήγα για να κλάψω. Ούτε να του ζητήσω βοήθεια. Και πώς να επισκεφθώ τον κ. Υπουργό- διερωτώμαι και θα διερωτηθείτε και εσείς- ότι πήγα να κλάψω και να του ζητήσω βοήθεια όταν έχει προηγηθεί στις 10/7/2015- για την οποία θα σας μιλήσω τώρα- συντονιστική συνάντηση.

Το περιστατικό δεν το ανέφερα στην αναφορά μου. Δεν θα βρείτε πουθενά να αναφερθεί στο περιστατικό της 10/7/2015,  όπου του ζήτησα ότι είναι αναρμόδιος να εισέρχεται για να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε υπό εξέλιξη δικαστική προκαταρτική έρευνα. Και του είπα παρακαλώ κύριε, στην αρχή τον αποκάλεσα κ. Γραμματέα, δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τις εξελίξεις. Εισαγγελική λειτουργός είμαι και πνίγομαι στις δικογραφίες. Και του είπα κύριε γραμματέα και δίπλα μου η κυρία Ράϊκου μου λέει: Κυρία εισαγγελέα είναι ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός. Και, του λέω κύριε υπουργέ, παρακαλώ εκ παραδρομής σας αποκάλεσα κ. γραμματέα. Όμως αναρμοδίως έχετε εισέλθει μετά την έναρξη της συντονιστικής και θα παρακαλούσα να απομακρυνθείτε  από την αίθουσα. Το αρνείται. Δεν ξέρω τι ισχυρίζεται για ποιον λόγο εισήλθε μετά την έναρξη της συντονιστικής. Το θέμα είναι ότι μεταξύ μας και ατύπως είχε δημιουργηθεί- αυτό μπορεί να βεβαιωθεί από τους παριστάμενους κ.Ράϊκου, κ. Ελευθεριάνο, κ. Πασχάλη από την πλευρά της EUROJUST,κ. Κλεόπα, κ. Ζαχαριάδου, δύο ανακριτικοί υπάλληλοι αν δεν απατώμαι, ο κ. Μαυρομάτης αν δεν απατώμαι, ο κ. Αντρέου πρέπει να ήταν το τέταρτο άτομο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Εισερχόμενος πίσω του ακολουθούσε κάποιος κύριος. Αργότερα έμαθα ότι ήταν διευθυντής κάποιου γραφείου. Δεν εγνώριζα τον κ. Γιαννακόπουλο. Στη συνέχεια το έμαθα. Πώς το έμαθα: Διότι ζητούσε μετά την απομάκρυνση του από τους εκπροσώπους της EUROJUST να συνταχθεί εγγράφως πρωτόκολλο αποβολής του από εμένα. Του ζήτησα να απομακρυνθεί διότι σύμφωνα με τον κανονισμό και τον νόμο 3663/2008 και τον κανονισμό της EUROJUST οι συντονιστικές συναντήσεις ακριβώς το λέει και η φράση: Είναι για συντονισμό των ερευνών. Δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Έγινε συζήτηση για την πορεία των υποθέσεων και εν πάση περιπτώσει σε εξέλιξη προκαταρτική έρευνα. Αν θυμάμαι καλά σηκωθήκαμε και οι δύο ορθιοι, εθεώρησα από το ύφος του και από τα λεγόμενα του ότι ήρθε να εποπτεύσει στην συντονιστική.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: του κ. Γιαννακόπουλου η του κ.Παπαγγελόπουλου;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: του κ.Παπαγγελοπούλου. Εγώ δεν μίλησα καθόλου για τον κ. Γιαννακόπουλο. Όποιον λόγο απηύθυνα τον απηύθυνα διότι εκείνος πήρε τη θέση του εδώ, το τραπέζι τελείωνε εκεί και πήρε τη θέση του κάπου εκεί ανάμεσα μεταξύ του γραφείου της κυρίας προέδρου και της τελευταίας  κυρίας, όρθιος. Πρόκειται, λέει για κάποια πολύ σοβαρή υπόθεση. Πρέπει να ενημερωθώ για αυτή την υπόθεση και του είπα: Απαράδεκτως κ. Υπουργέ. Αναρμοδίως παρευρίσκεστε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να εξέλθετε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Μετά από αυτό το περιστατικό, στις 10/7, ήτο ποτέ δυνατόν να πάω κλαίγοντας, ή όπως αναφέρει, εν μέσω συναισθηματικών εξάρσεων, να ζητήσω από τον κ. Υπουργό τη βοήθεια του; Ποια βοήθεια να του ζητήσω; Λέει, ενδεχομένως, για την πειθαρχική μου δίωξη. Τότε, δεν υπήρχε κανένα πειθαρχικό ενόψει. Το πειθαρχικό μου ήρθε αργότερα γιατί υπήρξε δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής μου έρευνας. Επί τη ευκαιρία, η ανάθεση της υπόθεσης έγινε στις 22/12, από τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο για τον οποίο ελέχθη παλαιότερα, ότι σκανδαλωδώς συνέργησα στην προαγωγή του συνδικαλιστικού μου αντιπάλου. Επομένως, πως έγινε η ανάθεση; Από τα πλάγια, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μήπως κουραστήκατε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Όχι, κυρία Πρόεδρε, δεν κουράστηκα. Είμαι ικανή να μιλάω μέχρι αύριο το πρωί.

Σε εκείνη τη συνάντηση, λοιπόν, όταν επέστρεψα στις τρεις το μεσημέρι στο γραφείο μου για να ενημερώσω την κυρία Εισαγγελέα για τα συμβάντα, όπως την είχα ενημερώσει και πάντα ενημέρωνα τους προϊσταμένους μου, για τη συνάντηση που είχα με τον κ. Υπουργό, και για τηλεφωνική συνομιλία μας την επομένη. Πιστεύω, από τις 10/7 και έκτοτε, εξαιτίας αυτού αλλά και άλλων γεγονότων που ακολούθησαν, ότι έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου σε βάρος μου για ό,τι έχει ακολουθήσει στη συνέχεια. Σε κάποια άλλη συνεδρίαση, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, θα σας πω τι εννοώ, όταν λέω ότι έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου σε βάρος μου.

Στις 17/9 αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα. Δικαστικό πραξικόπημα. Έγκυροι νομικοί κύκλοι σχολιάζουν, απαράδεκτη συμπεριφορά. Σε έντυπη εφημερίδα στις 19/9: Νέες περιπέτειες της Εισαγγελέως Εφετών. Μεγάλη αδειοδοσία στον Αγγέλου. Εξοπλιστικά: Όφειλε να μην αναφερθεί στην υπόθεση. Επί τη ευκαιρία, θα σας πω ότι αυτή η υπόθεση εκκρεμεί σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών. Αυτά που λέω δεν είναι απόρρητα, διότι την ίδια απάντηση έδωσα και τότε στην επερώτηση. Η πρότασή μου είναι παραπεμπτική και για τους 18 κατηγορούμενους. Δεν είχα τίποτε άλλα στοιχεία που θα μπορούσα να ερευνήσω και να αξιολογήσω. Αυτή ήταν η δικαιοδοτική μου κρίση.

Επανέρχομαι, στις 10/7, για αυτό το περιστατικό στη συντονιστική. Δεν έχω κάνει καμία αναφορά στην καταγγελία που έχετε ενώπιών σας, διότι αυτή η καταγγελία μου και μόνο, έχει γίνει για τα δύο περιστατικά παρεμβάσεων από πλευράς του κ. Αναπληρωτή. Εκείνος, βέβαια, σε ορισμένες δηλώσεις τα χαρακτηρίζει «πταίσματα», ή ότι ήταν μια άποψή του σε θέματα αρμοδιότητος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλει να την κοιτάω. (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία Πρόεδρε θέλω, όχι να με κοιτάτε αλλά να με προσέχετε. Περιμένατε τόσο καιρό για να με ακούσετε και έφτασε αυτή η ευτυχής στιγμή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας προσέχω.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα ήθελα να με προσέχετε, διότι καθετί που λέω είναι τεκμηριωμένο. Δεν είναι αβάσιμη, ουσιαστικά, καμία λέξη από ό,τι θα σας πω σήμερα και, ενδεχομένως, σε επόμενη συνεδρίαση.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η κυρία Πρόεδρος είναι σαν τον Ωριγένη, μπορεί να παρακολουθεί και να ακούει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ – ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Κυρία Τσατάνη, μήπως θα θέλατε να σας θέσουμε κάποια συμπληρωματικά ερωτήματα;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ναι, αλλά θα ήθελα να συμπληρώσω ορισμένα θέματα και στη συνέχεια ……

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Συγνώμη, κυρία Τσατάνη, γιατί διεκόπει.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δύο περιστατικά, λοιπόν, παραβάσεων αναφέρετε στην αναφορά σας και ……

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ναι. Στα δύο περιστατικά των παρεμβάσεων, τα οποία χαρακτηρίζει ο κ. Υπουργός ως «πταισματάκια» και τα τοποθετεί στην ίδια κλίμακα από νομοθετικής τοποθέτησης, στα θέματα αρμοδιοτήτων. Έτσι, τουλάχιστον, το εννόησα, το κατάλαβα με το νου μου, ότι μεταξύ αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου Ιωνίας και Αμαρουσίου, αν δεν απατώμαι, «κάτι τέτοιο ήταν, εγώ κάτι έτσι πήγα να το θέσω, ότι το θέμα αναρμοδιότητας, όπως είναι η αρμοδιότητα», γιατί δεν έχω εδώ το σχετικό έγγραφο, το έχει ο συνεργάτης, μεταξύ Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας. Δεν πρόκειται για «πταισματάκια», πρόκειται για ποινικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά την άποψή μου, είναι ιδιωνύμως τυποποιημένη μορφή ηθικής αυτουργίας εν απόπειρα σε κατάχρηση εξουσίας, άρθρο 46 και 239 Π.Κ.. Πάντως, «πταισματάκι», δεν είναι.

Επανέρχομαι, με τα όσα ελέγχθηκαν στη τηλεφωνική μας συνομιλία και ιδιαίτερα στη συνομιλία στις 22/11 και προφανώς, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Μετά την συνάντησή μας στο Υπουργείο, στις 16/11, ενδεχομένως, ο κ. Υπουργός ανέμενε, ότι είχα θορυβηθεί και φοβηθεί από τα λεγόμενα του. Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, επανήλθε σε μία εβδομάδα περίπου, για να διακριβώσει για ποιο λόγο δεν έχω επιστρέψει την δικογραφία, την παρανόμως αφαιρεθείσα ως κλέπτης, εκεί που θα έπρεπε να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα και γι’ αυτό ακολούθησε, ό,τι ακολούθησε στη συνομιλία μας, είδε ότι δεν ενέδωσα με την πρώτη και επανήλθε στις 22/11 για να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα. Ποια, ήταν η επιδίωξή του και το αποτέλεσμα; Η τελευταία του φράση του, ήταν «άμεσα επιστροφή της δικογραφίας στο Τμήμα Διαφθοράς, την οποία είχα αφαιρέσει ένα βήμα πριν από τη δίωξη, άγριος πόλεμος θα ακολουθήσει». Άγριος πόλεμος ακολούθησε και ακολουθεί. Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ, πιθανολογούσα τον πόλεμο, αλλά το πόσο άγριος, σαν να βρισκόμουν σε «μια ζούγκλα», δεν το είχα υποθέσει, δυστυχώς, μετά από 35 χρόνια, που διακονώ την εισαγγελική έδρα, σε δικογραφίες και σε υποθέσεις ακροατηρίων σε ποινικές υποθέσεις.

Γι’ αυτό επανήλθε στις 22/11, στη τηλεφωνική του επαφή, ημέρα Κυριακή. Για ποιο λόγο; Για να δει τι κάνω; Μα, δεν είχε συμβεί αυτό νωρίτερα, να ενδιαφέρεται για την υγεία μου ο κ. Υπουργός. Το ενδιαφέρον του ήταν, γιατί εγώ δεν έχω επιστρέψει ακόμη τη δικογραφία. Ευθαρσώς, για να ακούγεται η αλήθεια και μόνο η αλήθεια, γιατί καθυστέρησα να επιστρέψω τη δικογραφία.

Δεν είμαι φοβισμένη, παρά τον άγριο πόλεμο, είμαι όρθια, γιατί εκπροσωπώ έναν θεσμό.Εκπροσωπώ έναν ιερό θεσμό και ένας λόγος, που θα ήθελα, αν μπορούσε η Επιτροπή σας να έρθει να ακούσει τα περί της ουσίας της υπόθεσης στο γραφείο μου, είναι διότι είμαι αρνητική με την δημοσιότητα, επειδή, ακριβώς, θέλω να προστατεύσω και το κύρος της δικαιοσύνης. Επανέρχομαι για άλλη μια φορά, για κανένα άλλο λόγο, όχι ότι φοβάμαι και ούτε είχα κανένα άλλο λόγο, επειδή ελέχθη, να έρθω εδώ στην Επιτροπή σας. Είμαι όρθια, κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κ. Βουλευτές. Είμαι καθαρή και γι’ αυτό είμαι πάντα όρθια. Ενδεχομένως, στη συνέχεια από τις ερωτήσεις σας να μου δοθεί η ευκαιρία να απαντήσω  και σε άλλα θέματα.

Στη συνέχεια μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ίσως υπάρξει και σχετική ερώτηση, γιατί είναι μεταξύ των θεμάτων που υφίσταμαι αυτόν τον άγριο πόλεμο, εγώ δεν εκχώρησα επί υποθέσεως ποινική δικογραφία, στην οποία ποινική υπόθεση, ποινικό αδίκημα – δεν αναφέρω ποιο ποινικό αδίκημα και κατά ποιου υπόπτου – κατά τα δήθεν συμφωνηθέντα, να ερευνηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήθελα επ΄ αυτού….

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυριά Τσατάνη, δεν καταλαβαίνω αυτό που είπατε, μπορείτε να το επαναλάβετε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κατά τη συντονιστική συνάντηση έχω δεχθεί 10/7/2015 μεταγενέστερα σε σχέση με τον άγριο πόλεμο που έχει ακολουθήσει και, ενδεχομένως, με την προσωπική προκαταρκτική πειθαρχική μου έρευνα από πλευράς της κυρίας Προέδρου του Αρείου Πάγου σχετικά με επιστολές Κυπρίων εκπροσώπων, ότι δεν ετήρησα τα συμφωνηθέντα κατά τη συντονιστική. Απλά, θα ήθελα να πω να το ακούσετε και, ενδεχομένως, να υπάρχει και σχετική ερώτηση από πλευρά σας για να μην επανέρχομαι, θα προσπαθήσω να σας λύσω όλες σας τις απορίες, εάν υπάρχουν απορίες και θα δεχθώ ευχαρίστως τις ερωτήσεις σας, ότι συνέχισα να ερευνώ ένα τμήμα της υπόθεσης, ενώ έπρεπε να το εκχωρήσω αυτό στις δικαστικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επάνω σε αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να πω, ότι ανεξαρτήτως του γεγονότος, ότι δεν εγένετο καμία συμφωνία, αντίθετα, όταν και εγώ τους είπα, ότι είμαι αρμόδια  με την αρχή της νομιμότητας και της δικαιοδοτικής μου εξουσίας και λειτουργίας να ερευνώ και αυτή την υπόθεση, διότι έλεγαν εκείνοι, ότι «την ερευνούμε εμείς, εσείς θα σταματήσετε να την ερευνάτε και θα τη δώσετε σε μας».

Με απλά λόγια, θα ήθελα να διευκρινίσω στην Επιτροπή σας, ότι η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω, κατά την άποψή μου, σύμφωνα με κάποια Συνθήκη του Στρασβούργου του 1972 – αν δεν απατώμαι – δεν έχει προβεί σε κύρωση αυτής της Συνθήκης, η οποία έχει σχέση με την εκχώρηση και τη μεταφορά ποινικών διαδικασιών. Προείπα, ότι εάν εκχωρούσα αυτό το σκέλος της συνολικής ποινικής υπόθεσης που διερευνούσα στις κυπριακές δικαστικές αρχές, τότε σίγουρα θα είχα υποπέσει σε παραβίαση του υπηρεσιακού μου καθήκοντος.

Εκτός τούτου, όμως, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Eurojust, μέσα στον οποίο αναφέρεται μεταξύ ποιων αρμοδίων εκπροσώπων διενεργούνται οι συντονιστικές συναντήσεις,  απαγορεύει καταγραφές σε θέματα που έχουν σχέση με προσωπικά δεδομένα υπόπτων. Αυτό που λέω είναι μια παρένθεση και θα καταλάβετε στη συνέχεια, κυρία Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές, για ποιο λόγο τα επισημαίνω όλα αυτά.

Είναι και αυτό ένα θέμα που αιωρείται εις βάρος μου και από πλευράς Δικαστικών Αρχών και από πλευράς εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για ποιο λόγο εγώ δεν έδωσα την συγκεκριμένη πράξη εκεί. Δεν μπορούσα να την δώσω. Δεν μου επιτρεπόταν. Πρέπει να είμαι σύννομος. Εάν την εκχωρούσα, δεν θα ήμουν σύννομος. Επίσης θα ήθελα να πω, διότι έχει γίνει πολύς λόγος, σε σχέση με την Εγκύκλιο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κυρίου Νικολάου Παντελή, την 1360 2/4/2015. Κατά την άποψή μου, η Εγκύκλιος αυτή του κυρίου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επόπτη του Οικονομικού Εγκλήματος, έχει σχέση με την εσωτερική εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και ιδιαίτερα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και γενικότερα της Εισαγγελίας των Εφετών. Δεν δίδεται, με την Νομοθετική ρύθμιση 3141 του Ν. 4139/20-3-2013, αποκλειστική αρμοδιότητα στο Τμήμα Διαφθοράς για άσκηση Ποινικής Δίωξης, αλλά παράλληλη αρμοδιότητα.

Τούτο εξηγεί και το γεγονός ότι, στα εγκλήματα που κατηγορούμενα άτομα οδηγούνται, κατά την επ΄ αυτοφώρω διαδικασία, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών που ασκεί την δίωξη, στην αυτόφωρη διαδικασία, στα θέματα αυτά της διαφθοράς, ασκεί την δίωξη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Εν πάσει περιπτώσει, δεν δημιουργεί αποκλειστική δραστηριότητα και για έναν άλλο λόγο. Διαφορετικά, θα είχε καταλυθεί η ιεραρχία στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς, η οποία κατοχυρώνεται από το Νόμο και από το Σύνταγμα. Δε μπορεί δηλαδή, το αντικείμενο της ενασχόλησης, εν προκειμένω της διαφθοράς, να οδηγήσει σε θέματα και να καταλύσει την ιεραρχία. Και γιατί το λέω αυτό; Είμαι Εισαγγελέας Εφετών, είμαι η αρχαιότερη Εισαγγελέας Εφετών και για αυτό μου ανατέθηκε και χρεώθηκα την υπόθεση αυτή. Και το σπουδαιότερο, ενεργώ την προκαταρκτική μου έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Υπόψη ότι, η Δικογραφία για την οποία φέρομαι εγώ ότι αφαίρεσα, με βάση την συνολική αναφορά κάποιου αγαπητού μου συναδέλφου, του κυρίου Ιωάννη Αγγελή και αδελφικού μου φίλου, αδάμαστο, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον κύριο Υπουργό. Την αναφορά αυτή αρχικά, για να το διευκρινίσω και αυτό, χρεώθηκε στο Τμήμα της κυρίας Ράϊκου αρχικά. Στην συνέχεια όμως η κυρία Ράϊκου, 17/12/2014 με αριθμό εγγράφου και πρωτοκόλλου 73509/16/12/2014 την έχει επιστρέψει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την αιτιολογία ότι επειδή πρόκειται για ανώτερο, ιεραρχικά, από εκείνη, Εισαγγελικό Λειτουργό, τον κύριο Αγγελή εννοούσε που είχε διαβιβάσει αυτή την αναφορά, θα έπρεπε να ερευνηθεί από ιεραρχικά ανώτερο του κυρίου Αγγελή. Ιεραρχικά ανωτέρα του κυρίου Αγγελή και αρχαιοτέρα τότε, το 2014, στην Εισαγγελία Εφετών, ήτο η Γεωργία Τσατάνη, η ομιλούσα.

Υπήρχε ο αρχαιότερος από εμένα, διότι θέλω να είμαι ακριβής, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος όμως, λόγω της διαρκούς του απασχόλησης σε θέματα τρομοκρατίας σε δίκη στον Κορυδαλλό, δεν μπορούσε να  ασχοληθεί με την υπόθεση εκείνη. Και στην συνέχεια μου ανατέθηκε η υπόθεση αυτή. Οι ερευνώμενες πράξεις, σύμφωνα με την από 13/11 αναφορά του κυρίου Αγγελή, δεν δημοσιοποιώ περιεχόμενο, απλά επιγραμματικά αναφέρω, ότι αναφέρεται σε συνολικά ερευνώμενες αξιόποινες συμπεριφορές.

 

Αποτελεί τον κορμό της ποινικής δικογραφίας που μου την ανέθεσε η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με το άρθρο 35. Τμήμα του κορμού αυτού διερευνούσε η κυρία Ράικου από το καλοκαίρι του έτους 2013, αν δεν απατώμαι ακριβώς 10/07/13, όχι αυτομήνυσης, αλλά αναφοράς της μετόχου M.I.G. που είναι μέτοχος του τραπεζικού ομίλου Marfin Laiki. Έτσι ήρθε ως ιεραρχικά ανώτερης εις χείρας μου η συνολική δικογραφία, της οποίας τμήμα διενεργούσε η κυρία Ράικου. Όφειλα να συσχετίσω. Είχα πληροφορίες από τον συνάδελφό μου κ. Ιωάννη Αγγελή, ότι εκκρεμούν και άλλες συναφείς δικογραφίες, σε άλλα ανακριτικά γραφεία, μεταξύ των οποίων και η κυρία Ράικου και η ειδική ανακρίτρια με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής η κυρία Ευαγγέλου και, ενδεχομένως, εκείνος με πληροφόρησε ότι όφειλα να συσχετίσω όλες αυτές τις αποσπασματικά ευρισκόμενες σε άλλα τμήματα δικογραφίες. Εάν δεν υπήρχε η αναφορά του κ. Ιωάννη Αγγελή, του αδερφικού μου φίλου μέχρι πρότινος και συγκεκριμένα μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο του 2015, εμένα δεν θα μου είχε ανατεθεί και δεν θα είχα επεξεργαστεί τη συγκεκριμένη συνολική δικογραφία, για την οποία μου έχει πέσει τόση «λάσπη» στο πρόσωπό μου. Δεν θα μου είχε ανατεθεί υπηρεσιακά η συγκεκριμένη υπόθεση. Θα συνέχιζε αυτή η υπόθεση, για την οποία εγώ διώκομαι και πειθαρχικά και με στοχοποίηση από τον κ. Υπουργό με τις δηλώσεις του, και θα είχε μείνει στο τμήμα της κυρίας Ράικου.

Οπότε αν η κυρία Ράικου είχε την κρίση με τους επίκουρους εισαγγελείς ότι έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη θα την είχε εκείνη τελειοποιήσει και θα είχε συγκεντρώσει όλο εκείνο το αποδεικτικό υλικό το οποίο εγώ προσπαθούσα να είμαι σύντομη στα χρονικά περιθώρια του άρθρου 31 περί προκαταρκτικής εξέτασης για να μην ευρίσκονται άτομα σε ομηρία, όπως είμαι εγώ τώρα σε ομηρία εδώ και 6 μήνες σε πειθαρχική προκαταρκτική και είτε θα είχε προβεί σε δίωξη είτε θα είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση ή δεν ξέρω κατά την κρίση της τι θα είχε αποφασίσει.

Η συνολική αναφορά του κ. Ιωάννη Αγγελή ήρθε εις χείρας μου κατ’ ανάθεση και αυτήν επεξεργάστηκα. Και αν εγώ 15/09/14 ζήτησα, κατόπιν συνεννόησης με την κυρία Ράικου, η οποία μου είχε δηλώσει ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ότι λέει η κυρία Εισαγγελέας, όφειλε να με ενημερώνει θα έχω τελειώσει το κομμάτι μου αυτό το οποίο της το ζητούσα με την…….Θα σας πω, διότι λειτουργεί ο «σκληρός δίσκος» του εγκεφάλου μου. Και επ’ αυτού θα σας πω και κάτι άλλο. Ευτυχώς που λειτουργεί. Γιατί θυμάμαι τα πάντα. Γιατί υπήρχαν και προσπάθειες να ψάχνουν πως εγώ μπόρεσα να διεκπεραιώσω μια τόσο σοβαρή υπόθεση και ψάχνουν να βρουν στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι πολύ καλή στον υπολογιστή, τους πληροφορώ – τους κυρίους που ψάχνουν στα έγγραφά μου να βρουν πρόχειρες σημειώσεις – ότι όλα είναι καταγεγραμμένα σε δύο μπλοκ, χειρόγραφα και φυλαγμένα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Τσατάνη, ποιοι ψάχνουν; Εδώ δεν τα λέμε αόριστα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Σε κάποια άλλη συνεδρίαση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν θα πείτε εσείς πότε θα τα πείτε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ε! δεν είναι κοινό μυστικό. Οι ιστοσελίδες κάθε μέρα το δημοσιεύουν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Οι ιστοσελίδες ψάχνουν;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κάθε μέρα το δημοσιεύουν πως μπόρεσα εγώ……

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή κάνετε μια καταγγελία και σας ρωτώ ποιοι είναι;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Δεν απαντώ. Πώς μπόρεσα εγώ αφού έχω άγνοια οικονομικών θεμάτων να συντάξω 801 σελίδες πορισματική έκθεση. Να σας πω και κάτι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Μέχρι στιγμής μιλάτε μία ώρα, της απόλυτης ησυχίας.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα μιλήσω και άλλο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε αντίστοιχη ακρόαση είχε διακοπεί 48 φορές.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυριά Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, διότι ήρθα για να μιλήσω και θα μιλήσω. Δεν δημιουργούν εντυπώσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό θα το πούμε εμείς. Κοιτάξτε, κυρία Τσατάνη, πέστε μας τι εννοείτε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Εννοώ ότι υπάρχουν, αιωρούνται διαφορές πληροφορίες στις ιστοσελίδες, θα σας μιλήσω ευθαρσώς, ότι κάποιος άλλος ενδεχομένως μου την έγραψε και μου την παρέδωσε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το είπε εδώ ο κ. Παπαγγελόπουλος, να αναζητήσει η γραμματεία το απόστημα του κ. Παπαγγελόπουλου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν το εννοείτε τον κ. Παπαγγελόπουλο, κ. Βενιζέλο, εσείς είπαμε ότι ακόμη θα περιμένετε τη σειρά σας να ασκήσετε τα υπερασπιστικά σας καθήκοντα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι είπατε; Τι είπατε; Τι είπατε κύρια Χριστοδουλοπούλου;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ηρέμησε κ. Βορίδη.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είστε απαράδεκτη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι είπατε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είστε απαράδεκτη, ακούς εκεί, υπερασπιστικά καθήκοντα;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ.  Εσείς κ. Βορίδη, κ. Βενιζέλο και λοιποί, όταν μίλαγε ο κ. Παπαγγελόπουλος, τον είχατε διακόψει 60 φορές.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όταν μιλάτε σε εμάς, θα μιλάτε με άλλο ύφος.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχετε πάθει ζημιά και στεναχωρηθήκατε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η διαφορά ήθους και ευγενείας… Όποιος θέλει να ακούσει την κυρία Τσατάνη, φαίνεται, το ποιος θέλει να ακούσει την κυρία Τσατάνη, φαίνεται.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μας δώσει η γραμματεία το τι είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Κάνετε παράπειστικές παρεμβάσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπαινιγμούς δεν θα λέει, θα πείτε επακριβώς, χωρίς να απαντάει ο κ. Βενιζέλος για λογαριασμός σας, λοιπόν, πείτε μας.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Περί υπερασπίσεως δεν θα το ξαναπείτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ντρέπεσαι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Βενιζέλο δεν ντρέπομαι, γιατί ακούω, δεν είμαι κωφάλαλη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα πρέπει να ντρέπεσαι.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Περί υπερασπίσεως δεν θα το ξαναπείτε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς είπατε ότι το είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ το είπα, γιατί εγώ το ακούσα. Δεν το ακούσατε εσείς;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είπα και εγώ, όχι δεν το άκουσα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το θυμάστε; Ασκείτε πλημμελώς τα καθήκοντά σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ : Να βρείτε λοιπόν τα Πρακτικά, να βοηθήσετε την κυρία Τσατάνη, και δεν θέλω τέτοιο ύφος. Εντάξει;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ασκείται πλημμελώς τα καθήκοντά σας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε εδώ ότι άλλο ύφος έχει το ένα έγγραφο, άλλο ύφος έχει το άλλο. Ποιος συνέταξε τα έγγραφα;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τι να κάνουμε; Όταν θα γίνει ταινία αυτό, θα το καταλάβουν και μη μιλάτε με αυτόν τον τρόπο.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΑΔΙΑ: Κυρία Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, έχει περάσει μία ώρα και είκοσι πέντε λεπτά από όταν ξεκίνησε, μπορούμε να θέσουμε ερωτήματα τα οποία θα σας δώσουν τη δυνατότητα να απαντήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία Πρόεδρε μπορώ να έχω το λόγο για δέκα λεπτά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όσο χρόνο θέλετε κυρία Τσατάνη, δεν σας εμποδίζω εγώ, δεν έχω τέτοια προβλήματα, ούτε σας διακόπτω, είπατε όμως έναν υπαινιγμό, που δεν μπορούσα να τον αφήσω να περάσει έτσι.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία Πρόεδρε υπέπεσε εις στην αντίληψή μου ότι σε βάρος μου υπάρχουν και αυτές οι αιχμές, πως εγώ μπόρεσα και διαχειριστικά και έγραψα σε τόσο λίγο χρόνο, σε τόσες σελίδες το πόρισμα, την πράξη αρχειοθέτησης. Ακριβώς αυτό, αμέτρητες επίσκεψής μου στην Τράπεζα Ελλάδος, Κυριακή και οι θυρωροί κάτω έχουν καταγράψει τις εισόδους μου τις περισσότερες. Ο πραγματογνώμονας, κ. Γεωργάρας, τον οποίο επέλεξα και είχα τις άριστες πληροφορίες από άλλους δικαστικούς λειτουργούς από παρόμοιες άλλες υποθέσεις, μου είπε τελειώνοντας. Κυρία εισαγγελέα, εάν ήξερα σε τι βασανιστήρια θα με είχατε οδηγήσει, δεν θα δεχόμουν να αναλάβω με την διάταξη σας.

Διότι, κατόπιν παραγγελίας μου και με διάταξη στα θέματα της πραγματογνωμοσύνης, αμέτρητα έγγραφα, αμέτρητες επισκέψεις, με επόπτες της Τράπεζας Ελλάδος, με επιθεωρητές της Τράπεζας Ελλάδος, μια ατέλειωτη μελέτη και σας είπα ότι την ημέρα που έκανα το τηλεφώνημα στον κ. Υπουργό, είχε σχέση με όλη εκείνη την κάματο που είχα όλη τη νύχτα, με γεμάτη την μοκέτα για να μπορώ να βάλω σε μια τάξη τα άτακτα υποβληθέντα σε εμένα έγγραφα μέσα σε φακέλους, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης από το τμήμα διαφθοράς. Σε μισή ώρα από την παραγγελία μου, στις 15/9ου  ζήτησα σε συνέχεια της προηγούμενης παραγγελίας μου της κυρίας Ράϊκου, με αριθμό πρωτοκόλλου 73509/16-3-2015, τον ενθυμήθηκα τώρα, σε συνέχεια την 15-9-2015, της αναφέρω, κυρία Εισαγγελέα, σε συνέχεια της προηγούμενης παραγγελίας μου 73509, ζητώ να μου υποβάλετε άμεσα μετά το πέρας την χειριζόμενη από εσάς, μικρότερη υπόθεση επί της συνολικής για να την συσχετίσω.

 

Οι κανόνες περί συνάφειας σύμφωνα με τις δικονομικές διατάξεις, είναι γνωστές στους δικαστικούς λειτουργούς και γενικά σε όλους τους νομικούς και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους κανόνες περί συνάφειας, για να οδηγηθούμε σε μια ενιαία και συνολική και ασφαλή κρίση επί της υπόθεσης. Επ’ αυτού, επίσης, θα ήθελα γυρνώντας πίσω, ο προσφιλής μου δημοσιογράφος, ο άγνωστος μέχρι τότε, κύριος δημοσιογράφος, σε κάποιο περιοδικό, στις 23/4/2015.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΣΑΜΑΚΛΗΣ : Σε ποιον αναφέρεστε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Στον κύριο δημοσιογράφο, σε κάποιο έντυπο περιοδικό. Σε έντυπο περιοδικό έχει αναφέρει μεταξύ των άλλων…

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα σας το πω μετά. Το «HOT DOG» εάν δεν απατώμαι. Ο κύριος εκείνος έχει ασχοληθεί με εμένα, τιμητικό του βέβαια, που ασχολείται τόσο, ένα 10μηνο, με κάποια Εισαγγελέα Εφετών, αλλά εκτελεί και αυτός το έργο του. Ο κύριος δημοσιογράφος, έχει αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο…

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ : Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Δεν είπα κάτι το προσβλητικό για τον κύριο δημοσιογράφο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ναι, το έργο του. Δημοσιογράφος δεν είναι; Δεν είναι δημοσιογράφος; Δημοσιογράφος είναι. Είπα εγώ κάτι το αντίθετο; Στις 23/4/2015 μεταξύ των άλλων λέει,  επειδή καθυστερούσε αυτή η υπόθεση,  «υπάρχουν κομμάτια αποσπασματικά παντού και σε πάρα πολλά γραφεία και Εισαγγελείς, επιτέλους θα πρέπει όλα να ενωθούν». Θα πρέπει όλα να ενωθούν. Αυτό μου το είχε αναφέρει σε συζητήσεις και ο αξιότιμος συνάδελφός μου ο κ. Ιωάννης Αγγελής, από εκείνον το πρωτοπληροφορήθηκα ότι εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις. Θα το πληροφορούμουν αργότερα,  αλλά παίρνοντας την υπόθεση την πρώτη ημέρα στο γραφείο μου «εκκρεμούν και άλλες συναφές υποθέσεις και θα πρέπει όλες…».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, ο κ. Αγγελής, το είπε στον κύριο του «HOT DOG», έτσι όπως το θέσατε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Όχι, δεν είπα αυτό. Το είπε σε εμένα. Ο κ. Αγγελής, το είπε σε εμένα. Δεν ξέρω, ο κύριος δημοσιογράφος από πού είχε την πηγή του αυτή. Σας παρακαλώ, δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να παρερμηνεύονται τα λόγια μου.

ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Αφήσατε να πλανάται ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ του κ. Αγγελή και του περιοδικού;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Όχι, έμαθα το πρώτο, ότι εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις από τον συνάδελφό μου, τον υποβάλλοντα την αναφορά, την οποία χειρίστηκα, τον κ. Ιωάννη Αγγελή. Για το συγκεκριμένο έντυπο περιοδικό δεν γνωρίζω από πού είχε τις πηγές του και έγραψε αυτά ο κύριος δημοσιογράφος. Τελεία και παύλα! Και ένα τελευταίο, θα ήθελα και μετά τις ερωτήσεις σας…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν θέλω να σας ρωτήσω κάτι, αλλά για να μην επανερχόμαστε, ποια υπόθεση αρχικά εσείς χειριζόσαστε, που είχατε εσείς και μετά…

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Την ανάθεση 22/12, αυτή μου λέτε; Με παραγγελία…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Α! Να σας πω κάτι. Κύριε Βουλευτά, ίσως, είναι διαδικαστικά, είναι λίγο, σας κατανοώ. Στις 22/12, όταν επιστρέφει… Θα σας εξηγήσω, θα σας τα πω  απλά. Στις 13/11, ο κ. Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος τότε ήταν προϊστάμενος στο τμήμα δικαστικών συνδρομών, στις 4/9/2014 είχε προηγηθεί μια άλλη συντονιστική στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν δεν απατώμαι στο χώρο εκεί, μεταξύ των Κυπρίων εκπροσώπων και των εκπροσώπων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών και μεταξύ των άλλων ελέχθη, ότι ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν διαπράξει αξιόποινες συμπεριφορές.  Παίρνοντας αυτές τις πληροφορίες από τη συντονιστική στις 4/9, συγγράφει την αναφορά του ο κ. Αγγελής, καταγγέλλοντας αυτές τις αξιόποινες συμπεριφορές των οποίων έλαβε γνώση από τις πληροφορίες των Κυπριακών εκπροσώπων, των κυρίων εκπροσώπων, και συγγράφοντας την αναφορά του την υποβάλλει προς τον κύριο Επόπτη του Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με το άρθρο 37 σε συνδυασμό με το άρθρο 38 του ΚΠΔ, και στη συνέχεια την κοινοποιεί και στο τμήμα της Διαφθοράς, Προϊσταμένη του οποίου είναι και σήμερα, η κυρία Ελένη Ράϊκου.

Να σας πω τούτο, ότι ο κ. Παντελής, αρχικά επειδή είχε κοινοποιηθεί στην κυρία Ράϊκου, η αναφορά του Αγγελή, τη δική του, τη διαβιβασθείσα επειδή, ακριβώς, θα τη διαχειριζόταν η κυρία Ράϊκου, την έθεσε στο αρχείο, αυτή που ήρθε εις χείρας του.

 

Στη συνέχεια, η κυρία Ράικου, παίρνοντας την αναφορά και βλέποντας, κατά την άποψή της, ότι ο αναφέρων είναι ιεραρχικά ανώτερός της, κάνει την 7359/16.12.14, προς την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και λέει ότι εγώ σας επιστρέφω την αναφορά αυτή, διότι θα πρέπει να χειρισθεί από ανώτερο ιεραρχικά εισαγγελικό λειτουργό. Η αναφορά αυτή του κ. Αγγελή, μού ανατέθηκε με παραγγελία του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τότε συνδικαλιστικού μου αντιπάλου, εκτελώντας την παραγγελία από την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων που λέει, «να διενεργήσετε προκαταρκτική έρευνα προς διακρίβωση τελέσεως τυχόν, τυχόν, σε σχέση με το τάδε έγγραφο…»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά τα ξαναείπατε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ρωτήθηκε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με μια λέξη μπορούσε να πει, ποια ήταν η δικογραφία. Σας παρακαλώ, ελληνικά μιλάμε εδώ. Σας είπε ποια δικογραφία εννοούσε εκείνη τη στιγμή, πέστε την τάδε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Επαναλαμβάνω, ότι μου ανατέθηκε η συνολική υπόθεση. Η αναφορά του κ. Αγγελή ήταν ο κορμός σε συνολικές, φερόμενες αξιόποινες, ερευνώμενες συμπεριφορές, φερόμενες, υπόπτων.  Ένα τμήμα αυτών, μίλησα για τη μηνυτήρια αναφορά της MIG, υπήρχε στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς από το 2013, της οποίας με παραγγελία μου από το Μάρτιο του 2015, της είχα ζητήσει όλες να έρθουν στα χέρια μου.

Στις 15/9/2015 της είπα, τελειώνοντας αυτή την υπόθεση να μου την υποβάλεις, για να την συσχετίσω, άμεσα μετά το πέρας. Δεν της είπα αμελλητί, άμεσα μετά το πέρας. Μου είπε ότι η δικογραφία θα περαιωνόταν προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Άμεσα μετά το πέρας, σε μισή ώρα, γυρνώντας από εξωτερική υπηρεσιακή εργασία, βρήκα το διάδρομο της Εισαγγελίας γεμάτο χαρτόκουτα με άτακτα υπηρεσιακά έγγραφα, τα οποία ταξινομήσαμε με τον κ. πραγματογνώμονα σε 22 ντοσιέ με αριθμούς και φακέλους.

Επειδή ο κ. Υπουργός παρεκτρεπόμενος για το θέμα του Αγγέλου, ναι, είπα ότι με παραγγελία του Αρείου Πάγου ήμουν στα θέματα των ανακρίσεων με την Ειδική Εφέτη του Αρείου Πάγου σήμερα, την κυρία Ειρήνη Καλού. Οι νομικοί θα γνωρίζουν τις σχετικές διατάξεις, που ισχύουν επί της προσωρινής κράτησης, γενικώς και επί των περιοριστικών όρων. Δεν αντιλέγω, ότι πράγματι, μετά την ολονύκτια απολογία του αειμνήστου, συζητήσαμε επί μακρόν για το θέμα τυχόν επιβολής περιοριστικών όρων, όπως επίσης και για όλα τα άλλα θέματα, όπως συμβαίνει με κάθε Έλληνα πολίτη, μετά την απολογία του, με βάση το νόμο και τα μέχρι τούδε αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης, δηλαδή σε σχέση με τις υπάρχουσες ή μη αποχρώσες ενδείξεις. Καταλήξαμε από κοινού, όπως λέει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με σύμφωνη γνώμη, δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο δική μου η επιβολή της υψηλής, κατά τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, εγγυοδοσίας, λαμβάνοντας υπόψη και το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του και τού επιβάλαμε την εγγυοδοσία των 400.000 ευρώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Τσατάνη, νομίζω ότι αυτό δεν έχει νόημα. Δεν σας καλέσαμε γι’ αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Έχει νόημα, γιατί αφήνονται αιχμές ότι έδειξα την αυστηρότητά μου από λόγους εμπάθειας, σε σχέση με άλλα θέματα. Δύο γραμμές και τελειώνω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν εκδικάζουμε αυτή την υπόθεση.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Η υπόθεση της εγγυοδοσίας επικυρώθηκε από δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, μειώθηκε απλώς η εγγυοδοσία, δεν ήρθη. Επομένως, έκρινε το Συμβούλιο Εφετών, με τα δύο βουλεύματα, ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι αποχρώσες ενδείξεις, για να τελειώσει επιτέλους από τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος είναι και παλαιότερος και σαφώς θα γνωρίζει τις σχετικές διατάξεις. Δεν αποφάσισα μόνη μου, επικυρώθηκε και από δύο βουλεύματα. Δεν ήρθη η εγγυοδοσία. Λαμβάνοντας υπόψη και το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του και του επιβαλλόμενα τη δικαιοδοσία 400.000 € το 2010. Τελείωσα και θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν  το ένα θέμα το διαδικαστικό, θέλετε να συνεχίσουμε; Εσείς κ. Τσατάνη μπορείτε να συνεχίσετε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Θα σας πω κάτι επειδή έχω κάποιο πρόβλημα(με το μάτι) και δεν έχω κάτι σχετικό. Αν μπορούσαμε 1.30 – 1.45 αλλιώς. Δεν κουράστηκα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: μπορώ να κάνω μία πρόταση; Να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις που να απαντηθούν όχι όπως λειτουργούμε, για να μπορέσει να δώσει την απάντησή της και να διακόψουμε για την επόμενη δηλαδή να κάνουμε μια δύο ερωτήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς κ. Αθανάσιου, τι λέτε;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Κυρία πρόεδρε, εάν μπορείτε μεταξύ 10 – 15 Ιουλίου, γιατί έχω άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις. Βρέθηκαν σε αναπλήρωση γιατί εγώ είμαι στις έδρες. Εγώ και αύριο το πρωί θα έχω την ευχέρεια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Δεν μπορούμε αύριο το πρωί, θα έχει Bουλή, έχει cosco. Παίρνει μια άδεια η κυρία Τσατάνη, μου το είπε πριν. Αύριο δεν μπορούμε. Αν θέλετε, το μόνο που μπορούμε είναι την άλλη Τρίτη, θέλετε την άλλη Τρίτη; Λοιπόν κυρία Τσατάνη, την άλλη εβδομάδα, ποια μέρα μπορείτε; Εάν δεν μπορείτε καμμιά θα συζητήσουμε το αίτημά σας για 10-15.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Εσείς πότε μπορείτε την άλλη βδομάδα; Εγώ θα είμαι στη διάθεσή σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τέταρτη μπορείτε; Ωραία. Άρα θα το κάνουμε την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 10.30πμ. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και ανανεώνουμε την συνάντησή μας για τηνΤετάρτη 6 Ιουλίου και ώρα 10.30. Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 13.10΄ λύθηκε η συνεδρίαση.

        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ                    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

     Γ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.