Brexit – Gianni Pittella: «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη λιτότητα, αλλάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν πρέπει να ξεριζώσει το φορολογικό ντάμπινγκ, τους φορολογικούς παραδείσους και την φοροαποφυγή. «

«Ξημέρωσε μία άσχημη ημέρα για την Ευρώπη», τονίζει στο μήνυμά του για το βρετανικό δημοψήφισμα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζάνι Πιτέλα, και επισημαίνει ότι η σημερινή ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιό της και την πολιτική της στην κοινωνία, την οικονομική διακυβέρνηση, το μεταναστευτικό. «Πρέπει να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στην ΕΕ αλλιώς θα υπογράφαμε την θανατική της καταδίκη», σημειώνει ο Πιτέλα.

Η δήλωση του κ. Πιτέλα έχει ως εξής:

«Αυτή είναι μία άσχημη ημέρα για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι η κηδεία της Ευρώπης. Θέλαμε η Μεγάλη Βρετανία να μείνει στην Ευρώπη, αλλά σεβόμαστε τη φωνή του βρετανικού λαού. Ο Κάμερον θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έσπρωξε το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την ΕΕ για εσωκομματικούς λόγους. Αυτό είναι ιστορικό λάθος, του οποίου οι ευθύνες θα βαραίνουν τους ώμους του. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόμματος και των εθελοντών που δούλεψαν σκληρά για ένα θετικό αποτέλεσμα. Παρά την έκβαση, ο βρετανικός λαός θα είναι πάντα ευρωπαϊκός για μας.

Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός. Η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τη νέα σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό. Θα ζητήσουμε, άμεσα, από τη βρετανική κυβέρνηση να δηλώσει επίσημα την επιθυμία της να αποχωρήσει, ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης. Χρειάζονται απαραίτητα βαθιές αλλαγές. Δεν μπορούμε πια να διαχειριζόμαστε την ίδια Ευρώπη. Η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών θα πιέσει για νέα πολιτική ατζέντα, ξεκινώντας από την κοινωνική. Πρέπει, τελικά, να βάλουμε τέλος στο κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη λιτότητα, αλλάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν πρέπει να ξεριζώσει το φορολογικό ντάμπινγκ, τους φορολογικούς παραδείσους και την φοροαποφυγή. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετανάστευση με μία ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και ένα λειτουργικό σύστημα μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη έχει τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Για να το κάνει αυτό, η Ευρώπη χρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο. Θα κινητοποιήσουμε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα και τους πολίτες για να φτάσουμε σε μία συνεκτική και φιλόδοξη θεσμική μεταρρυθμιστική πλατφόρμα.

Χρειάζεται να δούμε τη μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης της ΕΕ, την εγκαθίδρυση ενός πραγματικού υπουργού Οικονομικών με τον κατάλληλο προϋπολογισμό και φορολογική ικανότητα, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού FBI με πραγματικές εξουσίες έρευνας και τελικά ένα καινοτόμο και άμεσο εκλογικό σύστημα για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν.

Με βάση την πλατφόρμα μας, η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών θα εργαστεί για να δημιουργήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία ευρεία συναίνεση, ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην Κομισιόν και στο βέτο των αρχηγών κυβερνήσεων στο Συμβούλιο.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το status quo είναι απλώς μη αποδεκτό. Θα αντιπροσώπευε τη θανατική καταδίκη της Ευρώπης. Πρέπει να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.