Ο Ιγκλέσιας δεν είπε για προτεκτοράτο αλλα για τα #MME_xeftiles κάθε ανθελληνικό γίνεται πρωτοσέλιδο


podemos-1

Ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναπαράγουν αποσπάσματα της συνέντευξης του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, στην οποία φέρεται να δήλωσε πως η Ισπανία δεν θα γίνει προτεκτοράτο όπως η Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πως το το κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας είναι διαφορετικό από το μονταρισμένο βίντεο.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρεται στην κατάσταση στην Ισπανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου και μια ενδεχομένως αριστερή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, και λέει πως οι ευθύνες της εποπτείας που βρίσκεται η Ελλάδα και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο, ανήκουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζει μάλιστα πως «ο Αλέξης έκανε όλα αυτά που μπορούσε».

Ο δημοσιογράφος της «El Mundo» έγραψε:

«Ο Τσίπρας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσεις πολλές από τις βασικές υποσχέσεις: συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις… Πήρατε κάποιο μάθημα;».

Και ο Ιγκλέσιας απαντά:

«Είναι διαφορετικά. Από τον Ντε Γκίντος (υπουργό Οικονομικών) ξέφυγε την άλλη μέρα κάτι πολύ αποκαλυπτικό. Είπε: ‘Πάμε να αποφασί-σουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων’. ‘Πάμε να αποφασίσουμε, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις».

– «Αρνείστε εκείνη τη φράση ‘Περίμενε, Αλέξη, και ερχόμαστε!’;»
– «Όχι. Έκανε όλο εκείνο που μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρό-γραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό στο πλαίσιο της Ε.Ε. να έχει μια χώρα χωρίς κυριαρχία την οποία κυβερ-νούν. Δεν είναι η περίπτωση της Ισπανίας».

Ο Ιγκλέσιας είπε:

«Μετατραπήκαμε σε μια κυβερνητική πολιτική δύναμη και, όταν μπορείς να κυβερνήσεις, όταν ο χώρος που μπορείς να κυβερνήσεις δεν είναι το πανεπιστήμιο ή τόσο στενοί χώροι, πρέπει να καταλάβεις και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτός είναι ο ρεαλισμός. Όταν είσαι πρόεδρος της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας χώρας της νοτίου Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνθηκών που θέτουν σε διεθνές επίπεδο, έχεις τις επιλογές που έχεις. Να κυβερνήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απογοητευτικό. Πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις γίνονται πολύ δύσκολα. Και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο. Με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, ως συνέπεια της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ο Αλέξης έκανε όλο αυτό που μπορούσε. Είναι τρομερό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μια χώρα χωρίς κυριαρχία, την οποία κυβερνούν και της επιβάλλουν να πάρει αποφάσεις από έξω. Δεν είναι η περίπτωση της Ισπανίας».

Από τα δύο κείμενα η διαφορά είναι σαφέστατη. Κι αν η ισπανική εφημερίδα αποφασίσει να δώσει στη δημοσιότητα όλη τη συνέντευξη χωρίς τη μονταζιέρα, θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Ας μη ξεχνάμε πως η «El Mundo» είναι η μεγαλύτερη δεξιά ισπανική εφημερίδα, η οποία έχει ταχθεί κατά του Podemos υποστηρίζοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν την Ισπανία σε Ελλάδα

Ντίνα Μπατζιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.