Ο Αδωνης είχε κάνει το Σύνταγμα κωλοχαρτο-Καταχρηστικες οι Απολύσεις του ΕΟΠΠΥ που έκανε

ADONIS-GEORGIADIS-NEOLIBERAL

Αντισυνταγματική η απόλυση πρώην γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Δικαιωμένοι αρχίζουν να αισθάνονται μετά από ενάμιση χρόνο γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, που απολύθηκαν με το Νόμο 4238/2014 καθώς ασκούσαν ταυτόχρονα επαγγελματική δραστηριότητα με τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 27 γιατρούς που υπηρετούσαν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και είχαν εξισωθεί μισθολογικά με τους μονίμους υπαλλήλους και 5 γιατρούς που υπηρετούσαν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, για τους οποίους το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε πως η απόλυσή τους αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος.

Στη πρώτη περίπτωση το Δικαστήριο έκρινε πως η καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εναγόντων γιατρών, η οποία επήλθε με τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είναι καταχρηστική και συνεπώς άκυρη, εκδικάζοντας πως το Δημόσιο υποχρεούται να τους καταβάλλει μισθούς υπερημερίας, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της εν λόγω αγωγής μέχρι την εξόφλησή τους. Στη δεύτερη περίπτωση, αντίστοιχα, το Δικαστήριο έκρινε πως η απόλυση συντελέστηκε χωρίς να καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση στους ενάγοντες, που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία,  κατά πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος για το δικαίωμα στην επαγγελματική ελευθερία, το δικαίωμα στην υγεία και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του ιδιώτη προς το κράτος.

Την ικανοποίησή του για τις δύο πρωτόδικες αποφάσεις εκφράζει μιλώντας ο Παναγιώτης Ψυχάρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού, τονίζοντας ότι δημιουργούν ένα θετικό προηγούμενο συνολικά για όλους τους απολυμένους γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ. Ο ίδιος, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτικός για το οριστικό αντίκτυπο έως ότου οι αποφάσεις τελεσιδικήσουν. Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί, η προσβολή τους από τον ΕΟΠΥΥ στο Εφετείο Αθηνών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκτιμά ο κ. Ψυχάρης.

Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, πάντως, δικαιώθηκαν ήδη 5 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που υπηρετούσαν ως μόνιμοι και είχαν επίσης απολυθεί με το Ν. 4238/2014, για τους οποίους το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της απόφασης που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα ως προδήλως αντισυνταγματική.

http://virus.com.gr/antisintagmatiki-apolisi-proin-giatron-tou-eopii/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.